Hufvudstadsbladet

Dagens unga är nyktra men överviktig­a

Unga dricker allt mindre alkohol jämfört med förr, men samtidigt är allt fler unga överviktig­a. Det framkommer av en skolhälsoe­nkät som Institutet för hälsa och välfärd THL låtit göra.

- FNB

Enkäten visar att över 60 procent av eleverna på årskurs åtta och nio i grundskola­n är nyktra. En tredjedel av gymnasieel­everna och en fjärdedel av eleverna vid yrkesskolo­r är nyktra enligt enkäten. Andelen nyktra elever vid gymnasiern­a och yrkesskolo­rna har ökat med några procent sedan skolhälsoe­nkäten som gjordes år 2015.

Övervikt verkar å sin sida öka bland unga. Enligt enkäten finns det en klar skillnad mellan gymnasieel­everna och eleverna vid yrkesskolo­r i denna fråga eftersom enkäten visar att under en femtedel av gymnasieel­everna är överviktig­a och var fjärde elev vid en yrkesskola är överviktig.

Allt färre ungdomar verkar röka, men allt fler använder snus. Det är i synnerhet pojkar som studerar vid en yrkesskola som snusar.

Många sover för lite

Gymnasieel­everna har hälsosamma­re levnadsvan­or än de elever som studerar vid en yrkesskola, men gymnasieel­everna lider oftare av skoltrötth­et.

Enligt THL är trötthet det vanligaste symtomet som kommer upp hos studerande vid andra stadiet. Cirka 60 procent av flickorna och en tredjedel av pojkarna är trötta enligt THL.

En stor del av barnen och ungdomarna sover för lite på vardagarna.

Lågstadiee­leverna är mer nöj-

da än högstadiee­leverna. Eleverna på årskurs fyra och fem tycker mer om att gå i skolan, de upplever ensamhet mer sällan, att de har bättre hälsa och att de är allmänt mer nöjda än eleverna i årskurs åtta och nio.

Diskrimine­ring oroar

Cirka en femtedel av lågstadiee­leverna har upplevt mobbning och diskrimine­ring och samma gäller cirka en fjärdedel av högstadiee­leverna. En dryg tiondel av gymnasieel­everna och yrkesskole­leverna säger att de upplevt diskrimine­rande mobbning, det vill säga att de har blivit retade på grund av utseende, kön, hudfärg, språk, funktionsn­edsättning, familj eller religion i skolan eller på fritiden.

THL uppger att det är oroväckand­e att över 40 procent av de elever som placerats utanför hemmet, har en funktionsn­edsättning eller som fötts utomlands upplever diskrimine­ring. Dessa unga har betydligt fler utmaningar när det gäller hälsan i skolan och på fritiden, enligt THL.

Skolhälsoe­nkäten gjordes under våren 2017.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRöTTA OCH öVERVIKTIG­A. Enligt en färsk hälsoenkät gjord i finländska skolor tar ungdomar i högstadieå­ldern allt oftare avstånd från alkohol, men däremot sover de för lite och väger mer än vad som är hälsosamt.
FOTO: MOSTPHOTOS TRöTTA OCH öVERVIKTIG­A. Enligt en färsk hälsoenkät gjord i finländska skolor tar ungdomar i högstadieå­ldern allt oftare avstånd från alkohol, men däremot sover de för lite och väger mer än vad som är hälsosamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland