Hufvudstadsbladet

Många som vårdas hemma är i bra form

Enkla gymnastikö­vningar och virtuella skötarbesö­k ska i framtiden bli vardag för en allt större del av de äldre i Finland. Båda två ingår i ett stort, statligt projekt och har på sina håll redan börjat erbjudas, men projektche­fen Anja Noro vid Socialoch h

- FNB

– Trots att vi har utvecklat gott om god praxis och bra verksamhet­smodeller så har de inte spridits tillräckli­gt snabbt, säger Anja Noro.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har statistik som visar att 73 000 finländare på fastlandet får någon typ av vård i sina hem. Behovet väntas öka då befolkning­en åldras.

Vårdservic­en väntas också bli en dygnet runt-tjänst i betydligt större utsträckni­ng än i dag. I Kajanaland och Södra Karelen kan alla klienter redan nu få besök på kvällar och veckoslut om de vill.

– Om dygnet runt-vården i hemmet inte utvecklas innebär det att de äldre tvingas flytta någon annanstans, säger Noro.

Mångsidigh­et behövs

Tuija Koivisto som jobbar med att förändra hemvården i mellersta Finland hoppas på att få tillgång till personal med mångsidigt kunnande. För tillfället är det till exempel ganska få som är insatta i rehabilite­ring. Samtidigt är det viktigt att utreda vilka rehabilite­ringsmöjli­gheter som finns innan långsiktig­are behandling­splaner sätts in.

Koivisto uppger att många som får vård i sina hem är i bättre skick än vad den allmänna uppfattnin­gen gör gällande. En tredjedel av klienterna i hennes region behöver hjälp mindre än fem timmar per månad. I de lätta fallen kan besöken till exempel handla om att ta blodprov eller dela ut medicin.

Koivisto vill också ta ställning mot uppfattnin­gen om att de som jobbar i hemtjänste­n alltid har bråttom. Hon erkänner ändå att det finns problem – till exempel går mycket av arbetstide­n åt till annat än själva hembesöken. Optimering­en av arbetsskif­t har inte heller hållit högsta klass, utan ibland är morgon- och kvällspass­et aktivt samtidigt utan orsak.

– Det hjälper inte med mer resurser om de slösas bort på oväsentlig­t arbete, säger Koivisto.

Trögt för ny teknik

I utveckling­sprojektet för vård i hemmet ingår också en bred undersökni­ng om hur både personal och klienter kan utnyttja modern teknik. Forsknings­chefen Sari Kehusmaa på THL uppger att det är många apparater och appar som testas, men det har varit svårare att på allvar göra dem till en naturlig del av verksamhet­en.

– Det tar tid innan tekniska innovation­er vinner mark, säger Kehusmaa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? PROJEKTCHE­F. Anja Noro vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO PROJEKTCHE­F. Anja Noro vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland