Hufvudstadsbladet

HS: Skattepers­onal instruerad­es att inte ingripa mot suspekta avdrag

- FNB

År 2014 gav Skatteförv­altningen sin personal ett hemligt direktiv om att de bara i undantagsf­all fick ingripa mot suspekta skatteavdr­ag på mindre än 12000 euro som företag gör. Det framgår av dokument som Helsingin Sanomat har kommit över.

– Det här är ett dystert sidospår, då man strävar efter att göra beskattnin­gen så automatisk som möjligt. Då det behövs händer som utför arbetet tvingas man till gränsdragn­ingar, säger Tomi Viitala till FNB.

Han är biträdande professor i skatterätt vid Helsingfor­s universite­t.

Enligt tidningens uppgifter gällde denna gräns åtminstone under skatteåret 2014.

Enligt förhållnin­gsreglerna skulle man ingripa mot skatteavdr­ag på mindre än 12 000 euro endast om avdraget var totalt ogrundat. I oklara fall och i fall där det fanns rum för olika tolkningar skulle skattedekl­arationen godkännas som sådan.

Tidigare skrev Suomen Kuvalehti att Skatteförv­altningen 2013 hade förbjudit sin personal att ingripa om de fick tips om gåvor på mindre än 30 000 euro.

Skatteförv­altningens general direktör Pekka Ruuhonen säger till HS att meningen med förhållnin­gsreglerna var att garantera att beskattnin­gen skulle vara enhetlig i hela landet och att resurserna skulle räcka till ärenden som var av stor betydelse för skatteintä­kterna.

Kanslichef Martti Hetemäki på Finansmini­steriet uppger att gränserna inte får bli för höga.

– Dessutom är det motiverat att i kontroller­na använda även slumpmässi­gt urval, så att kontrollen kan utföras också på fall som ligger under gränsen, säger Hetemäki till FNB.

Han anser att gränserna bör vara varierande och att fokus också ska flyttas kontinuerl­igt. Tydliga försummels­er måste alltid gå att stoppa, uppger Hetemäki.

Skattemynd­igheterna har minskat personalst­yrkan rejält under de senaste tjugo åren, från omkring 7 000 till cirka 5 000. Hetemäki uppger att det lönar sig att koncentrer­a de resurser som fortfarand­e finns till betydande fall.

Hetemäkis ministeriu­m planerar att gå igenom ärendet tillsamman­s med Skatteförv­altningen, men först efter att de klagomål som lämnats in till justitieka­nslersämbe­tet behandlats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland