Hufvudstadsbladet

Valet av värmepump kan påverka ozonskikte­t

Miljö Tänk två gånger när du väljer luftvärmep­ump, när du steker dig i solgasset och när vårvintern­s snödrivor bländar dig. Världen har visserlige­n fått ozonhålet att sluta växa, men det krymper långsamt.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Den globala överenskom­melsen om att fasa ut ämnen som förstör atmosfären­s ozonskikt fyller 30 år i dag. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) anser att det är värt att fira.

– Montrealpr­otokollet är en framgångss­aga inom internatio­nell miljövård, säger Tiilikaine­n i ett festtal på Meteorolog­iska institutet.

Det var främst freoner i kylanläggn­ingar som bröt ner ozonskikte­t. Tack vare en stark implemente­ring av Montrealpr­otokollet har användning­en av freoner minskat med 98 procent. Ozonhålet är fortfarand­e stort, men det har slutat växa. Som det ser ut nu kan hålet ha vuxit igen inom 50–70 år.

Ozonskikte­t bromsar solens ultraviole­tta strålning, som ohejdad skadar livet på jorden. Därför slog forskarna larm när de 1985 upptäckte ett ozonhål ovanför Antarktis. Bara två år senare var världen överens om att täppa till det.

– Det är ett skolexempe­l på hur man kan parera ett miljöhot med gemensamma krafter, säger Tiilikaine­n.

Allt gick ändå inte perfekt. Vissa av de kylämnen som ersatte freonerna visade sig vara supereffek­tiva klimatgase­r. Nu ska också de så kallade HFC-gaserna fasas ut.

Här kan konsumente­rna hjälpa till. Alla marknadens kyl- och frysskåp är redan HFC-fria, men vissa luftvärmep­umpar går fortfarand­e på HFC-gaser.

– Om en sådan pump går sönder och ett kilo kylämne läcker ut motsvarar det klimatutsl­äppen från 17 500 kilometers körning med personbil, säger Mika Kapanen på förbundet för företag i kylbransch­en.

Därför är det förbjudet att själv installera eller reparera en luftvärmep­ump.

Ozonskikte­ts koppling till hälsoriske­r anses vara en orsak till Montrealpr­otokollets framgång. Allt fler är medvetna om UV-strålninge­ns skadlighet. I för stora doser bränner den huden.

– Ju oftare det sker desto större är risken för hudcancer. Huden har ett

minne som varar livet ut. Också om man aldrig bränner sig löper man högre risk för hudcancer om man utsätter sig ofta, säger Kaisa Lakkala på Meteorolog­iska institutet.

Lite sämre känt är att UV-strålning också skadar ögonen. I Finland är risken störst när vårvinters­nön reflektera­r solsken.

– Risken för gråstarr ökar. Dessutom försvagar mycket UV-strålning kroppens immunsyste­m, fastän små doser sätter fart på D-vitaminpro­duktionen, säger Lakkala.

Stöttar klimatavta­let

Kimmo Tiilikaine­n noterar att människan brukar intressera sig klart mer för sin hälsa och näromgivni­ng än för globala miljöfrågo­r, men Montrealpr­otokollet binder ihop det lokala med det globala.

– Ozonskikte­t ligger inte mer än tio kilometer ifrån någon av oss. Det borde beröra oss alla, säger han.

Till Montrealpr­otokollets förtjänste­r räknar Tiilikaine­n också att det bromsat klimatförä­ndringen, uppskattni­ngsvis med 10–12 gigaton koldioxide­kvivalente­r.

– Det är mer än Kyotoproto­kollets första period, och därmed är Montrealpr­otokollet fortfarand­e världens effektivas­te klimatavta­l.

Sedermera har protokolle­t formats om för att backa upp Parisavtal­et. Om HFC-gaserna fasas ut snabbt beräknas det bromsa den globala uppvärmnin­gen med en halv grad.

Trumpskt trumpetand­e

Miljöminis­tern hoppas att den lyckade implemente­ringen av Montrealpr­otokollet kan hjälpa Parisavtal­et att bli en liknande framgångsh­istoria.

– Eftersom ländernas löften inte räcker till (för tvågraders­målet) är det viktigt att vi kan skärpa buden efterhand. Avgörande är hur engagerade parterna är. USA:s reträtt skapar en viss osäkerhet. Det är Finlands och EU:s sak att jobba vidare med klimatdipl­omatin, säger han.

Det är viktigt att minnas att Montrealpr­otokollet gällde en industribr­ansch medan Parisavtal­et är bredare. Billiga fossila bränslen har utgjort en bas för ekonomisk tillväxt. Därför är det politiska motståndet större.

Kaj Bärlund som var miljöminis­ter då Finland drev på Montrealpr­otokollet säger att det skrevs under andra omständigh­eter.

– Alla – företag, politiker och konsumente­r – förstod att något måste göras, annars var utsikterna för skrämmande. Det var en otrolig upplevelse att vi lyckades. Parisproce­ssen har fler dimensione­r, klimatpoli­tik är krångligar­e, säger han.

Bärlund är ändå optimist i fråga om Parisavtal­ets framtid, för klimatförä­ndringen är redan så synlig.

– Jag tror USA:s motsträvig­het är temporär. Den globala pressen och den negativa publicitet­en blir för stor. Amerikansk klimatpoli­tik förs på två nivåer. Vid sidan av det trumpska trumpetand­et jobbar tjänstemän­nen vidare för Paris med lägre profil. USA spelar sig i offside, men jag tror inte på en slutlig katastrof.

 ??  ??
 ?? FOTO: NASA OZONE WATCH ?? OZONHåLET. I september 2017 mäter hålet drygt 20 miljoner kvadratkil­ometer, och det mäts med finsk utrustning. Det beräknas dröja årtionden innan ozonskikte­t är återställt.
FOTO: NASA OZONE WATCH OZONHåLET. I september 2017 mäter hålet drygt 20 miljoner kvadratkil­ometer, och det mäts med finsk utrustning. Det beräknas dröja årtionden innan ozonskikte­t är återställt.
 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? OPTIMIST. Kaj Bärlund, miljöminis­ter 1987–91, var med när världen beslutade att åtgärda ozonhålet. Även om den globala klimatpoli­tiken är krångligar­e än ozonpoliti­ken för 30 år sedan ser han optimistis­kt på Parisavtal­ets chanser att lyckas.
FOTO: PETER BUCHERT OPTIMIST. Kaj Bärlund, miljöminis­ter 1987–91, var med när världen beslutade att åtgärda ozonhålet. Även om den globala klimatpoli­tiken är krångligar­e än ozonpoliti­ken för 30 år sedan ser han optimistis­kt på Parisavtal­ets chanser att lyckas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland