Hufvudstadsbladet

Överdrivna hotbilder

- BERNT NORDMAN verksamhet­sledare Natur och miljö rf

I HBL (14.9) manar Rune Frants mångordigt upp till kamp mot en enskild art som är en naturlig del av vår unika skärgård. I relation till alla av människor skapade miljöprobl­em som hotar livet och näringarna i skärgården är skarvarna en mycket marginell faktor, men visst kan även den här frågan diskuteras. Först är det skäl att korrigera några direkta sakfel:

Skarvstamm­en i Finland växer inte längre. Antalet häckande skarvar sommaren 2017 var enligt Syke lika stort som förra sommaren. Det finns många helt naturliga faktorer som begränsar population­ens tillväxt. Havsörnen är en av dem, även om Frants betvivlar det.

Även om skarven är en skicklig fiskare kan HBL:s läsare förhålla sig lugnt till Frants skräckscen­ario. Skarvarna kommer aldrig att klara av att utfiska Östersjön.

Enligt Frants skulle det i skärgården finnas en balans som under årtusenden har uppstått och som nu störs av skarvarna. Den här synen har föga stöd av modern ekologisk forskning, som kraftigt betonar naturens föränderli­ga karaktär.

Jag håller med Frants om att systematik­en inte behöver betonas, men det är vilseledan­de att tala om två skilda arter. Mellanskar­ven och atlantskar­ven räknas som olika underarter av en och samma fågelart, storskarve­n.

Frants målar upp NTMcentral­en i Egentliga Finland som en central bov i dramat. Det finner jag väldigt orättvist. Han bortser från det faktum att undantagst­illstånden för att skrämma eller döda skarvar beviljas utifrån ansökninga­r. För att få ett tillstånd måste den sökande klara av att motivera varför lagens krav uppfylls och också beskriva tydligt vilka åtgärder man vill vidta och vilka effekter de kan tänkas ha.

I den här typen av juridisk tillstånds­prövning måste verifierba­ra fakta väga tyngre än befolkning­ens åsikter, även om de kan ha gått i arv från

Skarvarna kommer aldrig att klara av att utfiska Östersjön.

generation till generation. Ett känt faktum är också att regeringen har skurit kraftigt i miljöförva­ltningens resurser så att det i dag inte finns tillräckli­gt många sakkunniga handläggar­e som kan behandla ansökninga­r.

Frants verkar helt omedveten om den sakliga och konstrukti­va dialog som förs i de regionala samarbetsg­rupperna för skarv. I Österbotte­n råder det stor enighet om att man kan begränsa skarvkolon­iernas storlek i bland annat Monåfjärde­n, Lappfjärds­åns mynning, Södra stadsfjärd­en i Vasa och Malax åmynning. Natur och miljö motsätter sig inte att man prövar både äggoljning och skrämselåt­gärder i de här områdena.

Jag ser ingen orsak att starta någon aggressiv kampanj för att utrota ”marodörern­a”. En vettig strategi vore att fortsätta låta naturens egna mekanismer verka och fokusera samhällets insatser på att reglera skarvarnas antal och beteende på de specifika områden där de verkligen åstadkomme­r en betydande skada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland