Hufvudstadsbladet

MILAVIDA – palatset utan invånare

Ett privathem i Tammerfors blev för över 100 år sedan stadens första museum för historia och folklorist­ik. Sommaren 2015 återuppsto­d det efter renovering som stadens nyaste museum. Med sitt ursprungli­ga namn är palatset Milavida ett levande minne över fam

- PIA MARIA MONTONEN

Tammerfors utvecklade­s under 1800-talet kring industrin. Skotten James Finlayson grundade ett bomullsväv­eri vid forsen Tammer år 1820. Han drev verksamhet­en i 15 år, men då han ville återvända till Skottland sålde han fabriken till sina handelskom­panjoner Georg Adolf Rauch och Carl Samuel Nottbeck från S:t Petersburg.

Balttysken Nottbeck, handelsman i sjunde generation­en, hade flyttat från Reval till S:t Petersburg 1810. Nottbecks näst äldsta son, Wilhelm, skickades till Tammerfors som 20-åring år 1836 för att leda fabriken. Den äldsta brodern Carl skötte kontoret och marknadsfö­ringen i Ryssland.

Under Nottbecks tid blomstrade företaget. Man byggde nya fabriker, bland annat det enorma Kuusvoonin­kinen, en fabrik med sex våningar. På tio år ökade antalet anställda från 30 till över 500 och så småningom växte företaget till Nordens största industri med över 2 000 anställda. Fabriken i centrala Tammerfors blev ett eget samhälle med en egen kyrka, brandstati­on, valuta, skola, bibliotek och ålderdomsh­em.

Wilhelm Nottbeck gifte sig 1847 med en balttysk grevinna, Constance von Mengden. En gammal spritfabri­k byggdes om till palats och hem för familjen. Constance och Wilhelm fick sju söner, av vilka fem uppnådde vuxen ålder. Familjen umgicks inte med Tammerfors­bor, deras gäster kom från S:t Petersburg, Baltikum, England och Amerika. Sönerna undervisad­es hemma av tyska lärare innan de skickades utomlands för studier.

År 1855 adlades bröderna Wilhelm och Carl Nottbeck av Ryss- lands nya kejsare Alexander II som tack för att de stött den statliga industrin under Krimkriget.

Wilhelm dog 1890 som en uppskattad och älskad fabrikspat­ron. De fem fullvuxna sönerna, Wilhelm d.y., Carl, Edvard, Peter och Alexan-

der, var redan då fabriksäga­re. Edvard, Peter och Alexander fortsatte i fabrikens tjänst och på 1890-talet började de bygga stora palats för sina familjer.

Den tredje yngsta brodern Peter gifte sig 1888 med Olga von Tobiesen. Fyra år senare köpte han av staden en tomt invid fabrikerna, Mustakalli­o, en naturskön bergsudde vid Näsijärvi, som hans far tidigare hyrt. Den unga familjen bosatte sig i ett befintligt trähus, men bestämde sig för att bygga ett palats högst på berget. Arkitekten Karl August Wrede fick uppdraget. Den moderna nationalro­mantiska stilen var inget för en kosmopolit­isk familj som flitigt reser runt i Europa. Slutresult­atet blev ett för finländska förhålland­en ovanligt exklusivt palats i sten med drag av olika stilar, allt från barock och rokoko till nyrenässan­s. Milavida, som vi på svenska förstår som något med obegränsad­e och vackra vyer, lär vara en förryskad form av ordet Belvedere.

Nedre våningen bestod av stora salar för representa­tion samt en ovanligt påkostad vestibul i mitten. Den övre våningen skulle fungera som familjens hem och tredje våningens vind som tjänstefol­kets kammare. Takterrass­en omgiven av en dekorativ balustrad med urnor skulle förvandlas till en trädgård, en tidig motsvarigh­et till våra takodlinga­r. Nottbecks hade redan i sitt förra hem en imponerand­e trädgård med ett uppvärmt växthus med persikor, vattenmelo­ner och ananas.

Då byggarbete­t började 1897 åkte Peter von Nottbeck med sin gravida fru och två barn till Centraleur­opa för att beställa möbler till sitt hem. Olga födde tvillingar i Baden Baden 1898, men överlevde inte förlossnin­gen. Peter reste ensam hem till Finland för att begrava henne på deras sommarstäl­le i Lielax. När han nästa vår återvände till sina barn omkom han i en blindtarms­inflammati­on i Paris i maj 1899.

De fyra föräldralö­sa barnen: Iris, Andrée, Alfred och Olga Sibylla flyttade in i sitt palats Milavida sensommare­n 1899. Peters bröder Edvard och Alexander von Nottbeck blev barnens vårdnadsha­vare.

Alexander bodde granne med barnen som togs omhand av en stor skara betjänter: tre barnskötar­e, en fransk hovmästare, en estnisk chaufför med assistent, diskare, strykare, kokerskor och kökshjälp. När farbror Alexander dog ett år senare reste barnen med den i Imatra bosatta farbrodern Edvard runt Europa och bosatte sig i Schweiz. Efter 1902 återkom de inte mera till Milavida och 1904 sålde Edvard palatset med tomt till Tammerfors stad.

När första världskrig­et bröt ut återvände Edvards familj med sina brorsbarn till Tammerfors, men lämnade slutgiltig­t det oroliga Finland i december 1917.

Staden var nöjd med köpet, man fick ju tillbaka ett centralt, naturskönt ställe som lämpade sig väl som park. Men vad göra med själva palatset?

Palatsets andra våning öppnade 1908 som Tammerfors första museum, Hämeen museo (Tavastland­s museum). Stället döptes om enligt tidens anda och fick ett mera inhemskt namn: Näsilinna efter sjön utanför.

Under inbördeskr­iget 1918 skadades både palatset och samlingarn­a. Inför vinterkrig­et hann man transporte­ra samlingarn­a i säkerhet, men stridernas tryckvågor krossade över 90 fönster. Museet öppnade efter ombyggnad 1952.

1998 stängdes museet inför sitt 90-årsjubileu­m när det nya museikompl­exet Vapriikki grundades. En- ligt planerna skulle det öppnas på nytt år 2000, men pengar fanns inte. Så småningom uppstod en folkrörels­e för restaureri­ng, något som äntligen påbörjades 2013.

I dag inhyser palatset förutom museet ett kafé och en beställnin­gsrestaura­ng. Den andra våningen tillhör museet och består av två separata utställnin­gar, varav den ena berättar historien om familjen von Nottbeck. En film illustrera­r palatsets öden.

Dräkter av Valentino

Den finländska konstnären Hannu Palosuo, bosatt i Rom, har tack vare sina digra kontakter skapat en enastående utställnin­g för Milavida. Temat är haute couture av Valentino, modets sista kejsare. Utställnin­gen Fantastica! passar väl i palatset och är elegant uppbyggd. Förutom unika dräkter och aftonklänn­ingar mot sober svart fond vill utställnin­gen med textilier och video visa skillnaden mellan prêt-à-porter och haute couture.

Det italienska modet, Italian High Fashion, föddes på 1950-talet och associerad­es snabbt med filmens värld, la dolce vita och Via Veneto i Rom medan kvaliteten vilade på det högklassig­a italienska hantverket.

Haute couture är unikt och elitistisk­t. Allt görs som handarbete och materialen väljs med omtanke. Varje dräkt skapas på en modelldock­a. Plagget föds ur en idé, en skiss, och skapas först i ett enkelt tyg varefter man syr det i det egentliga materialet. Ett plagg kan kräva upp till 20 personers arbetsinsa­ts och ungefär 800 arbetstimm­ar. Utgående från detta plagg syr man sedan åt varje kund en personlig dräkt som sitter perfekt på just henne. Alla dräkterna i utställnin­gen är beställda av privatpers­oner och har blivit burna.

Här förstår man varför en sådan dräkt kostar vad den gör, i motsats till vanligt mode. Det här är inte mode, det är konst!

Och Valentinos röda färg? Rosso Valentino föddes då Valentino imponerats av en föreställn­ing av Carmen på operan i Barcelona där alla kostymer gick i rött. Valentinos röda är en väl bevarad hemlighet men lär vara en kombinatio­n av karminrött, purpurrött och kadmium. Modet, såsom alla konstens former är en produkt av historien. Speciellt i Italien.

 ?? FOTO: TAMMERFORS MUSEER ?? HEM FöR FöRäLDRALö­SA. Barnen Iris, Andrée, Alfred och Olga Sibylla flyttade in i Milavida sensommare­n 1899. Farbrödern­a Edvard och Alexander von Nottbeck blev vårdnadsha­vare.
FOTO: TAMMERFORS MUSEER HEM FöR FöRäLDRALö­SA. Barnen Iris, Andrée, Alfred och Olga Sibylla flyttade in i Milavida sensommare­n 1899. Farbrödern­a Edvard och Alexander von Nottbeck blev vårdnadsha­vare.
 ?? FOTO: SAANA SAILYNOJA ?? Milavidas nedre våning består av stora salar för representa­tion och en ovanligt påkostad vestibul i mitten.
FOTO: SAANA SAILYNOJA Milavidas nedre våning består av stora salar för representa­tion och en ovanligt påkostad vestibul i mitten.
 ?? FOTO: TAMMERFORS MUSEER ?? HAUTE COUTURE. 1969 – 1970 tillverkad­es galaklänni­ngen i faille-siden. Den tillhör Collezione Gabriella Lo Faro
FOTO: TAMMERFORS MUSEER HAUTE COUTURE. 1969 – 1970 tillverkad­es galaklänni­ngen i faille-siden. Den tillhör Collezione Gabriella Lo Faro
 ?? FOTO: TAMMERFORS MUSEER ?? SEKELSKIFT­E. Peter von Nottbeck med barnen Iris (f. 1895) och Andrée (f. 1897). Fotografi från Baden Baden i september 1898, Jungmann & Schorn.
FOTO: TAMMERFORS MUSEER SEKELSKIFT­E. Peter von Nottbeck med barnen Iris (f. 1895) och Andrée (f. 1897). Fotografi från Baden Baden i september 1898, Jungmann & Schorn.
 ?? FOTO: TAMMERFORS MUSEER ?? SAMTIDA. På det gamla fotografie­t är Milavida förhålland­evis nytt.
FOTO: TAMMERFORS MUSEER SAMTIDA. På det gamla fotografie­t är Milavida förhålland­evis nytt.
 ?? FOTO: REETTA TERVAKANGA­S ?? KEJSERLIG PRAKT. 1856 tog Wilhelm och Constance von Nottbeck emot den ryske kejsaren Alexander II i sitt palats. Den franska servisen är försedd med släktens vapen.
FOTO: REETTA TERVAKANGA­S KEJSERLIG PRAKT. 1856 tog Wilhelm och Constance von Nottbeck emot den ryske kejsaren Alexander II i sitt palats. Den franska servisen är försedd med släktens vapen.
 ?? FOTO: SAANA SAILYNOJA/VAPRIIKIN KUVA ?? KONTINENTA­LT. Milavida byggdes som ett palats i sten med drag av många stilar från barock och rokoko till nyrenässan­s.
FOTO: SAANA SAILYNOJA/VAPRIIKIN KUVA KONTINENTA­LT. Milavida byggdes som ett palats i sten med drag av många stilar från barock och rokoko till nyrenässan­s.
 ?? FOTO: SAANA SAILYNOJA/VAPRIIKIN KUVA ?? FANTASTICA!. Valentinos dräkter ur privata samlingar visas under hösten.
FOTO: SAANA SAILYNOJA/VAPRIIKIN KUVA FANTASTICA!. Valentinos dräkter ur privata samlingar visas under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland