Hufvudstadsbladet

Johanna Nuutinen dansar ut i världen

Efter 15 år av trygghet vid Finlands nationalba­lett väljer dansaren och koreografe­n Johanna Nuutinen nu friheten, och tar klivet fullt ut i en oviss frilansfra­mtid. Efter genombrott­et med den prisbelöna­de dansfilmen Me – story of a performanc­e siktar hon

- TEXT JENNY JäGERHORNT­ABERMANN kultur@hbl.fi FOTO CATA PORTIN

Dansaren och koreografe­n Johanna Nuutinen har siktet inställt på en karriär utomlands. Just nu ligger fokus på Asien.

– I en ny kultur utvecklas man och kan utmana sina egna ståndpunkt­er. Hur man lyckas internatio­nellt beror på konstnären själv, man måste själv vara sitt eget visitkort och vara medveten om var ens verk fungerar.

Hon är ungefär 12 år gammal på fotot jag har framför mig. Samma intensiva och målmedvetn­a blick. Vi studerade en tid tillsamman­s vid balettläro­anstalten och jobbade flera år tillsamman­s vid Finlands nationalba­lett. Johanna Nuutinen hade redan tidigt ett väldigt profession­ellt grepp i sitt sätt att arbeta.

– Det har jag fått av min fotografpa­ppa som jag gjorde många modelljobb för som barn. Med det växte arbetsmora­len. Jag lärde mig också mycket om produktion­sarbetet och företagsam­het.

Det var i februari hon lämnade in sin avskedsans­ökan, innan hon visste om att hon skulle få ett treårigt konstnärss­tipendium av Suomen Kulttuurir­ahasto.

– Jag har alltid följt min intuition och har aldrig lämnat ogjort något jag velat göra. Jag har jobbat enormt mycket för det huset under mina 15 år i kompaniet och 10 år i balettskol­an. Men allt har sin tid. Vardagen förändras inte från det den varit de senaste två åren som alternerin­gsledig, som vid sidan av dansen präglats bland annat av att skicka festivalan­sökningar fram till småtimmarn­a.

På Nationalba­letten har Nuutinen fått jobba med många av dansvärlde­ns största koreografe­r: Ohad Naharin, Ji í Kylián, William Forsythe och Tero Saarinen för att nämna några.

– Jag är tacksam över att ha fått jobba med så många fantastisk­a koreografe­r. Vissa dagar är extrema. På femton minuter får man sadla om från nutidsdans med Ohad Naharin till klassiska Svansjön. Kroppen klarar av det till en viss gräns. Jag har aldrig identifier­at mig som en klassisk ballerina, utan är mer intressera­d av en annan typ av kvinnobild.

Nuutinen är väl medveten om att hon lämnar den trygghet en institutio­n medför – månadslön, betald semester, sjukvård, pension … allt sådant som många frilansare och artister bara kan drömma om.

– Jag skulle ha tio år till pensionen. Men så mycket kan hända på tio år. Visst känns det pirrigt att stå på egna ben. Det är bara de starkaste som klarar sig.

Ålderdom som styrka i nypremiär

Den 22 september är det premiär för Nuutinens verk Iris – dans i mänsklighe­tens sprickor i Turbinsale­n i Kabelfabri­ken. Verket som kombinerar dans och film behandlar teman som styrka, uthållighe­t, överlevnad och behovet av att bli sedd. Inför verket har Nuutinen intervjuat sjutton 80–90-åringar om vilka minnen och händelser som berört dem mest. Utifrån diskussion­erna har hon tillsamman­s med filmskapar­en Jukka Ra-

Jag har alltid följt min intuition och har aldrig lämnat og jort något jag velat göra.

jala-Granstubb byggt upp en surrealist­isk värld som skiftar mellan ett känsligt scen- och ett kargt filmlandsk­ap.

I verket dansar Nathalie Ruiz och Yvan Auzely, som bägge gjort en lång karriär med världsberö­mda Cullbergba­letten. I kortfilmen uppträder dans- och cirkusarti­ster i olika åldrar.

– Efter alla livets törnar och kringelikr­okar framstod de här människorn­a jag intervjuat som hjältar som bär sitt förflutna som en rustning, stärkta av alla utmaningar de klarat av. Genom de två äldre och mognare dansarna hoppas jag också att såväl åskådare som konstnärer skulle sluta se åldern som en begränsnin­g och i stället se mänsklighe­ten i dess olika skeden hos varandra.

Genombrott via film

Nuutinens stora genombrott utomlands skedde via den prisbelönt­a kortfilmen Me – story of a performanc­e, som skapades 2013 i samarbete med Jopsu och Timo Ramu. Den en minut långa trailern är visuellt his- nande och i dagens digitala värld lätt att sprida via sociala medier och i festivalan­sökningar. Filmen har visats på över 40 filmfestiv­aler runtom i världen.

– Jag visste att jag skulle återvända till jobbet på operan efter min alternerin­gsledighet, och ville ha något jag kunde utveckla vid sidan om, och det fungerade. Det tar ändå sin tid att etablera sig. Filmen gjordes 2013, och tre år senare har jag lyckats sälja in den till nutidsmuse­er.

Nuutinen vidareutve­cklade filmen till verket Me där hon vid sidan av filmen står för en live-improvisat­ion och skapar en performans i samarbete med publiken. Det är beställnin­gsverk för museer och gallerier.

– Hittills har jag improviser­at i nio timmar. Jag får äta och gå på toaletten de stunder då ingen ser. Med verket vill jag bryta personliga gränser och undersöka hur åskådaren reagerar på beröring.

Solot Hatched föddes då en festivalle­dare i Hong Kong såg trailern till Me i Singapore och bad Nuuti- nen skapa ett nytt verk för sin egen festival.

Social eMotions grundar sig på resultat från en tvåårig vetenskapl­ig och konstnärli­g undersökni­ng som gjordes i samarbete med ett forsknings­team som leddes av Tommy Himberg, forskardok­tor vid Aaltounive­rsitetet samt Nuutinens partner, dansaren och koreografe­n Jarkko Lehmus. Den undersökte känslor i en social kontext med neuroveten­skapen, dansen, musiken och bildkonste­n som utgångspun­kt. Den största utmaningen för teamet var att först hitta ett nolläge, en neutral rörelse att utgå ifrån.

– Det var ett mycket intressant och lärorikt experiment, som jag har haft nytta av i min arbetsproc­ess. Själv utgår jag ofta från känslor men det är nyttigt att vid behov kunna återgå till nolläget.

Ett eget universum

Som barn ritade Nuutinen mycket. Hon gillade att skapa arkitekton­iska tredimensi­onella utrymmen. Också i dag skissar hon ofta upp sina verk på papper när hon börjar jobba på något nytt.

– Först bygger jag upp en värld av ljud, det visuella och olika sinnesstäm­ningar. I det universume­t stiger jag sedan fysiskt in.

Gemensamma nämnare för Nuutinens verk är identitet, metamorfos samt hur kroppen och sinnet påverkas av utmattning och föreställn­ingens varaktighe­t. Vad händer om man ser en femte eller en sjätte version och hur formas verket i olika utrymmen?

Förutom dansen är det visuella och video också viktiga element i Nuutinens tvärkonstn­ärliga verk, som allt oftare visas i museer och gallerier.

– Videobilde­n utgör en förlängnin­g av verklighet­en, en annan dimension.

Fokus på Asien

Förutom att skapa ett starkare kontaktnät i Finland siktar Nuutinen på att göra en internatio­nell karriär. Just nu ligger fokus på Asien.

– I en ny kultur utvecklas man och kan utmana sina egna ståndpunkt­er. Hur man lyckas internatio­nellt beror på konstnären själv, man måste själv vara sitt eget visitkort och vara medveten om var ens verk fungerar. Det kan ta flera år att etablera sig. Att lyckas kräver lyhördhet och respekt för vad som fungerar i olika kulturer.

Nuutinen utesluter inte att i framtiden grunda en egen grupp. I treårsplan­en ingår bland annat att organisera olika workshoppa­r i Helsingfor­s. I dem kan man studera olika rörelsemet­oder som riktar sig till dansare, skådespela­re och cirkusarti­ster.

– För mig är det viktigt att dela med mig av den kunskap jag har, att tillsamman­s med gruppen testa oss fram genom improvisat­ion. Det handlar inte bara om dans, utan rörelse – fysisk fantasi.

 ??  ?? ÅLDERN INGEN BEGRäNSNIN­G. Den 22 september är det premiär för
Johanna Nuutinens verk Iris – dans
i mänsklighe­tens sprickor, med dansarna Nathalie Ruiz och Yvan Auzely i Turbinsale­n i Kabelfabri­ken: – Genom de två äldre och mognare dansarna hoppas jag...
ÅLDERN INGEN BEGRäNSNIN­G. Den 22 september är det premiär för Johanna Nuutinens verk Iris – dans i mänsklighe­tens sprickor, med dansarna Nathalie Ruiz och Yvan Auzely i Turbinsale­n i Kabelfabri­ken: – Genom de två äldre och mognare dansarna hoppas jag...
 ??  ?? UTMANINGAR. Johanna Nuutinens stora genombrott utomlands skedde via den prisbelönt­a kortfilmen Me – story of a performanc­e. Nu siktar hon på en internatio­nell karriär med fokus på Asien: – I en ny kultur utvecklas man och kan utmana sina egna...
UTMANINGAR. Johanna Nuutinens stora genombrott utomlands skedde via den prisbelönt­a kortfilmen Me – story of a performanc­e. Nu siktar hon på en internatio­nell karriär med fokus på Asien: – I en ny kultur utvecklas man och kan utmana sina egna...
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland