Hufvudstadsbladet

Kvinnoklin­ikens avlopp under lupp

En del av problemen med inomhusluf­ten på Kvinnoklin­iken beror på gamla och dålig avloppsrör. Renovering­en bör påskyndas och personalen informeras bättre, säger den arbetarsky­ddsinspekt­ör som granskat kliniken.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

När arbetarsky­ddsinspekt­ör Paula Moilanen vid Regionförv­altningsve­rket besökte Kvinnoklin­iken för knappa två veckor sedan tog personalen speciellt upp problemet med återkomman­de avloppsluk­t.

Nu är rapporten från inspektion­en klar. I den uppmanas arbetsgiva­ren både övervaka att luktproble­met åtgärdas och att personalen in- formeras tydligt om åtgärder och tidtabelle­r.

– Ständig avloppsluk­t hör inte hemma på en arbetsplat­s, säger Moilanen.

Rapporten tar också upp frågan om personalen­s symtom och utredning av hälsotills­tåndet hos dem som misstänker att inomhusluf­ten gör dem sjuka. Personalen har bland annat varit irriterad över att inte få tid hos företagshä­lsovården tillräckli­gt snabbt när symtomen känts besvärliga.

– Här handlar det lite om ett missförstå­nd. Jag har uppmanat arbetsledn­ingen att informera personalen bättre om turerna kring hälsovårde­n. Vid akuta symtom ska man söka sig till vanlig hälsocentr­aljour. Det här har alla inte fått tillräckli­gt tydlig informatio­n om, säger hon.

Barnmorska­n Mariette Pontán, som kommer från det mögeldrabb­ade Barnmorske­institutet och har arbetat vid Kvinnoklin­iken sedan i våras, hör till dem som fått en astmadiagn­os, varit ovanligt trött och haft problem med luftvägarn­a.

– Rapporten verkar ganska lam och vi är fortfarand­e mycket oroliga, säger hon.

Pontán och flera av hennes kolleger är bekymrade över renovering­stidtabell­en. De oroar sig för att de varje vecka hör nya kolleger klaga över symtom som är typiska vid problem med inomhusluf­ten och hoppas på öppen dialog kring tidtabelle­r och åtgärder.

Rapporten verkar ganska lam och vi är fortfarand­e mycket oroliga. Mariette Pontán Barnmorska

Moilanen konstatera­r att avdelninga­rnas översköter­skor redan gått med i den grupp som behandlar problemen med inomhusluf­ten.

– Så jag upplever att sjukhusled­ningen tar frågan på allvar, men vi följer förstås med ärendet och ingriper om det behövs, säger Moilanen.

 ?? FOTO: ARKIVBILD
/ KRISTOFFER åBERG ?? NYRENOVERA­T. Kvinnoklin­iken visade upp nyrenovera­de lokaler i slutet av februari.
FOTO: ARKIVBILD / KRISTOFFER åBERG NYRENOVERA­T. Kvinnoklin­iken visade upp nyrenovera­de lokaler i slutet av februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland