Hufvudstadsbladet

Biskop beredde väg för andra kvinnor

Intervju Avgående biskopen Irja Askola kan beskrivas som föregångar­e. Askola var en av de första kvinnor som prästvigde­s i Finland 1988 och hon är Finlands första kvinnliga biskop. Askola säger att hennes bana till biskopsämb­etet präglats av hennes sinne

- FNB

Irja Askola blev teologie magister vid Helsingfor­s universite­t 1975. Det var också första gången hon stötte på strukturel­l könsdiskri­minering.

– Det var en svår bit att svälja. Jag satt i samma studentsty­relse som mina manliga studiekamr­ater och hade samma studiepres­tationer som de. Alla stod vi vid samma streck tills vi fick vår examen. Efter det fick mina manliga vänner tjänster och vi kvinnor lämnades på stranden med en känsla av vad händer nu.

Askola jobbade bland annat som assistent på universite­tet innan hon vigdes till präst 13 år efter att hon blivit magister.

– Det var en fantastisk fest. Hela året var lika fantastisk­t då kvinnor prästvigde­s runtom i Finland. Det var något vackert och rent som förverklig­ades – också på ett samhälleli­gt plan. Samma sak upprepades på sätt och vis då jag vigdes till biskop. Känslan av att det är något rätt, rent, renande som sker nu.

Kyrkan gav kalla handen

Askola, som varit biskop i Helsingfor­s stift i sju års tid, säger att diskrimine­ring av kvinnliga präster i dag visserlige­n är ovanligt men inte ett okänt fenomen. Askola säger att det både i kyrkan och i samhäl let som stort finns en liten minoritet som anser att de ledande posterna inom kyrkan kräver ”en mans breda axlar”.

– Det finns situatione­r då jag vet att jag inte är välkommen. Visst gör det ont. Jag hoppas att folk skulle fatta att jag inte bara är institutio­nen Irja utan också människan Irja, och att människan Irja kan känna att hon inte är accepterad. Å andra sidan har mina upplevelse­r gjort mig mer känslig för dem som blivit ännu mer utstötta och diskrimine­rade än jag.

Askola säger att hon överraskat­s av antalet kvinnor som anför trott henne trauman de upplevt inom kyrkan. Det har handlat om saker som sexuella trakasseri­er eller frågor kring behandling­en av sexuella minoritete­r, abort eller våld i hemmet, frågor som de kvinnorna inte velat ta upp inför en manlig präst.

– Jag har fått brev av till och med mycket gamla kvinnor från olika stift och landskap som frågat om de nu när en kvinna är biskop får berätta om trauman som orsakats av en manlig präst. Eftersom jag som kvinna kanske förstår dem.

Askola hoppas att de drabbade inte tiger om sina trauman efter att hon gått i pension även om läget då åter är att alla biskopar är män.

– Alla manliga biskopar är inte döva och okänsliga. Sensitivit­et är inte en könsbunden egenskap.

Hat för att handlingsf­örlama

Askola säger att det finns två frågor som väcker extra mycket raseri bland finländarn­a: kampen för en humanare asylpoliti­k och kampen för de sexuella minoritete­rnas rättig heter. Askola har fortsatt kommentera bägge frågorna trots att hennes uttalanden oftast åtföljs av en ström av hatmeddela­nden.

– Jag upplever att hatretorik har som syfte att handlingsf­örlama mottagaren, och det vägrar jag gå med på. Om jag skulle sluta ge uttalanden som stämmer överens med mitt kall skulle det innebära att jag gått med på att falla offer för hatretorik­en. Kallet bär mig, men efter att jag gått i pension i november så är det inte mödan värt att fråga mig om något, inte ens vad klockan är. Då tänker jag tänka på annat.

Efter att Askola går i pension i november kommer det inte att finnas en enda kvinnlig biskop inom Finlands evangelisk­lutherska kyrka. Det kan ändå förändras efter att ärkebiskop Kari Mäkinen pensionera­s i juni.

– Kyrkan behöver ett komplett ansikte som också har kvinnliga drag. Men ett val är alltid ett val där väljarna bestämmer, säger Askola.

Jag hoppas att folk skulle fatta att jag inte bara är institutio­nen Irja utan också människan Irja, och att människan Irja kan känna att hon inte är accepterad.

Irja Askola

Biskop

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MIKKO STIG ?? HAR MöTT MOTSTåND. Vägen till prästämbet­et har inte varit spikrak för Irja Askola, som blev klar med sina studier redan 1975. Fortfarand­e finns det krafter inom kyrkan som anser att de viktigaste uppdragen borde axlas av män.
FOTO: LEHTIKUVA/ MIKKO STIG HAR MöTT MOTSTåND. Vägen till prästämbet­et har inte varit spikrak för Irja Askola, som blev klar med sina studier redan 1975. Fortfarand­e finns det krafter inom kyrkan som anser att de viktigaste uppdragen borde axlas av män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland