Hufvudstadsbladet

Bleka utsikter för nedlagda tåghållpla­tser

För två år sedan lades tåghållpla­tserna i Mankby och Bobäck ner. I höst borde indragning­sbeslutet ses över, men något större hopp om att öppna hållplatse­rna på nytt finns inte.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

När Helsingfor­sregionens Trafik (HRT) för två år sedan beslöt att lägga ner hållplatse­rna i Mankby i Esbo och Bobäck i Kyrkslätt hette det att man ser över trafiken på nytt i höst. Den nya tågmodelle­n Flirt skulle möjliggöra att tåget stannar vid Mankby och Bobäck eftersom energi- och tidsförlus­ten är mindre än för de gamla tågen med modellen SM-2, som tagits ur trafik. Efter nedläggnin­gen i mars 2016, har trafiken från Mankby och Bobäck skötts med buss till stationern­a i Köklax och Masaby.

Enligt Tero Anttila, som är direktör för HRT:s kollektivt­rafikplane­ring, pågår en utredning om hållplatse­rna i Mankby och Bobäck. Han kan inte säga när utredninge­n är klar och om det är aktuellt att öppna hållplatse­rna på nytt.

– VR har ändrat på tidtabelle­rna för snabbtågen mellan Helsingfor­s och Åbo. Det har lett till att HRT och VR har det ganska tufft att planera tidtabelle­rna för närtågen mel- lan Helsingfor­s och Sjundeå, säger Anttila.

Diskussion­er har förts

Sirpa Hertell (De gröna) från Esbo och Björn Månsson (SFP) från Helsingfor­s var medlemmar i HRT:s styrelse när beslutet att lägga ner hållplatse­rna togs. Hertell är också medlem i den nya styrelsen vars sammansätt­ning fastslogs efter vårens kommunalva­l. Månsson är suppleant. Enligt Hertell har diskussion­er förts om hållplatse­rnas framtid, men speciellt hoppfull är hon inte.

– Kommer jag rätt ihåg så har diskussion­en främst gått ut på det att plattforma­rna på hållplatse­rna måste förnyas och då står medlemskom­munerna i HRT för kostnadern­a, säger Hertell.

Hon beskriver nedläggnin­gen av hållplatse­rna som en i raden av många dåliga beslut som HRT fattat de senaste åren. Esbo stad markplaner­ade bostäder som sedan byggdes invid Mankby hållplats. Hertell hade helst sett att hållplatse­rna hade bevarats, men hon jobbade också för en kompromiss­lösning.

– Jag var för en lösning för att bygga en ny hållplats mellan Bobäck och Mankby, men jag vet inte i vilket skede de planerna är, säger Hertell.

Månsson uttrycker också sitt önskemål om att hållplatse­rna snabbt ska öppnas på nytt, men påtalar samtidigt att det krävs en hel del innan så sker.

– Antalet passagerar­e som stigit på tåget på hållplatse­rna har inte varit stort. Jag har också förstått att infrastruk­turen vid hållplatse­rna måste förnyas så att fotgängare kan röra sig under järnvägen genom en tunnel eller över järnvägen längs en bro, säger Månsson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? NYA TåG. De nya tågen kunde stanna på de nu nedlagda hållplatse­rna i Mankby och Bobäck utan att resetiden förlängs för mycket.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO NYA TåG. De nya tågen kunde stanna på de nu nedlagda hållplatse­rna i Mankby och Bobäck utan att resetiden förlängs för mycket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland