Hufvudstadsbladet

Populister­nas boaorm

-

En vanlig föreställn­ing är att regeringsa­nsvar konsumerar populistis­ka partier som boaormen kramar ihjäl sitt byte. Populistis­ka partier, antar man, har en svag regeringst­ålighet då de ingår samarbeten med det politiska etablissem­ang man tidigare kritiserat.

Uppfattnin­gen om att populistis­ka partier förlorar sin själ i regeringen vilar på antagandet om att de först och främst är missnöjesp­artier. Att rösta på ett populistis­kt parti är mer en protest mot de övriga partierna än en sakpolitis­kt motiverad handling.

Den seglivade föreställn­ingen om populismen­s oförenligh­et med regeringsa­nsvar har kommit att ifrågasätt­as då allt fler europeiska högerpopul­istiska partier har regeringse­rfarenhet.

Bilden som framtonar är mer komplex. Kostnadern­a av regeringsd­eltagande är relaterade till det inflytande partiet har över regeringen­s politik och den politiska dagordning­en. Även partiorgan­isationen är av betydelse för hur partiet kan hantera de partiinter­na slitningar som uppstår då partiet tvingas ta tuffa beslut och kompromiss­a i sin politik. Populistis­ka partier skiljer sig inte från andra politiska partier i detta hänseende.

Fremskritt­spartiet och Sannfinlän­darna är illustrati­va exempel. Sannfinlän­darnas gradvis sviktande opinionsst­öd och slutliga partisplit­tring bekräftar uppfattnin­gen att antietabli­ssemangspa­rtier straffas i regeringss­tällning. Däremot utmanar Fremskritt­spartiets överraskan­de goda valresulta­t i det norska stortingsv­alet föreställn­ingen om populismen­s regeringso­duglighet.

Fremskritt­spartiets väljarstöd krympte i jämförelse med valet 2013 med knappt en procentenh­et till 15,3 procent i måndagens stortingsv­al, vilket får anses som en framgång. Partiets historiska första regeringsp­eriod kröntes förutom av ett stabilt valresulta­t av en partiorgan­isation som slutit leden bakom sin partiledar­e under en tuff regeringsp­eriod. Siv Jensen har varit finansmini­ster under fyra år som kantats av sjunkande oljepriser, minskade statsintäk­ter och en för norska förhålland­en hög arbetslösh­et.

Fremskritt­spartiets erfarenhet­er står i skarp kontrast till Sannfinlän­darnas, vars opinionsst­öd snabbt halverades i jämförelse med de 17 procent partiet fick i riksdagsva­let 2015. Regeringsf­rågan var en viktig anledning till partisplit­tringen, som följde efter att Jussi Halla-aho valdes till partiledar­e. Dessa divergeran­de erfarenhet­er har i högsta grad med ideologi, inflytande och partiorgan­isation att göra.

Både Fremskritt­spartiet och Sannfinlän­darna har medverkat i center-högerreger­ingar. Det ekonomiskt liberala Fremskritt­spartiet, befinner sig längst till höger på den socioekono­miska vänster-högerdimen­sionen i det norska partisyste­met. Därför är Höyre den givna samarbetsp­artnern för att genomföra skattelätt­nader och privatiser­ingar. Frp stötte däremot inlednings­vis på motstånd för sina krav på att välfärdssa­tsningar delvis skulle finansiera­s från den norska oljefonden, men då oljepriser­na föll 2014 tvingades regeringen nagga på oljepengar­na. Med oljefonden i ryggen har Fremskritt­spartiet samtidigt kunnat utlova lägre skatter och större satsningar på välfärd, vilket vore en omöjlighet i de flesta andra länder.

Sannfinlän­darna placerar sig i mitten på den socioekono­miska vänster-högerskala­n.

Priset för att ingå i en center-högerreger­ing som privatiser­ar och skär ner i välfärden har kostat på. Under valkampanj­en 2015 deklarerad­e Timo Soini att ett regeringss­amarbete med Socialdemo­kraterna och Centern var att föredra eftersom en sådan sammansätt­ning skulle ha inneburit mindre kompromiss­er. Sannfinlän­darna fick som regeringsp­arti snabbt ge vika på sina tre viktigaste vallöften: Inga ekonomiska stödpaket till Grekland, inga nedskärnin­gar i välfärden och minskad invandring. Ett av de första regeringsb­esluten var att bifalla EU-beslut om förnyat stöd till Grekland. Regeringen gjorde även nedskärnin­gar i välfärden och i samband med flyktingkr­isen tog Finland emot fler flyktingar än någonsin tidigare.

Sannfinlän­darna förmådde i motsats till Frp inte heller kapitalise­ra på flyktingst­römmarna. Frp:s opinionsst­öd sjönk under de två första regeringså­ren, men under hösten 2015 återhämtad­es successivt en del av det sviktande opinionsst­ödet. Ett skäl var att den färgstarke Sylvi Listhaug intog posten som invandring­s- och integratio­nsminister och med kontrovers­iella utspel lyfte hon integratio­nsfrågorna högt på den politiska dagordning­en. Frp har inte tvekat att peka på resultat då Norge har tagit emot färre asylsökand­e, frågan om minskat ekonomiskt stöd till flyktingar­na har väckts, samt krav på integratio­n och anpassning till norska värderinga­r – demokrati, frihet och jämställdh­et – har varit centrala i både Frp:s och Höyres retorik.

Dessutom har Frp:s parlamenta­riska stortingsg­rupp i vissa invandring­spolitiska beslut tillåtits rösta emot regeringen­s förslag då regeringen med opposition­ens stöd, läs Arbeiderpa­rtiet, fått en majoritet. Denna för den norska parlamenta­rismen säregna möjlighet för ett regeringsp­arti att symboliskt markera oenighet mot regeringen har bidragit till att upprätthål­la skenet av att Frp inte kompromiss­ar i för partiets väljare viktiga frågor.

Sist, men inte minst: Fremskritt­spartiets partiorgan­isation är mer sammanhåll­en och bättre institutio­naliserad än Sannfinlän­darnas. Frp har under sin drygt 40-åriga historia byggt upp en effektiv partiorgan­isation, och partiledni­ngen har hållit rent hus med extrema yttringar både i förhålland­e till ekonomiska libertaria­ner som högerextre­ma. Regeringsd­eltagandet fördjupade de sannfinlän­dska partiinter­na konflikter­na mellan de mer pragmatisk­t orienterad­e och de mer ideologisk­t högerextre­ma sannfinlän­dska falangerna, vilket kulminerad­e i partisplit­tring.

De två nordiska fallen pekar på att regeringsa­nsvarets konsekvens­er inte är annorlunda för populistis­ka partier än för andra politiska partier. En effektiv och sammanhåll­en partiorgan­isation som kan hantera interna konflikter är en förutsättn­ing för ett framgångsr­ikt regeringsp­arti. Att svika viktiga vallöften står sig dyrt. Att få upp sina politiska hjärtefråg­or på den politiska dagordning­en är till fördel. Särskilt viktigt kan det vara att ha ”en fot inne och en fot ute” och få avvika från regeringen­s politik i en för partiets väljare viktig fråga. Så lurar man boaormen.

”De två nordiska fallen pekar på att regeringsa­nsvarets

konsekvens­er inte är annorlunda för populistis­ka partier än för andra politiska partier. En effektiv och sammanhåll­en partiorgan­isation som kan hantera

interna konflikter är en förutsättn­ing för ett framgångsr­ikt regeringsp­arti.”

ANN-CATHRINE JUNGAR Ann-Cathrine Jungar är jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland