Hufvudstadsbladet

Gränsen mellan ärlighet och svek

Sören Bondesons nya roman Lögnen är en annan sanning – hans första på tio år – handlar om svenskt 40-tal med tyska militärtra­nsporter rullande genom landet, skumma affärstran­saktioner och det belägrade Norge som granne.

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

ROMAN ●●Sören Bondeson Lögnen är en annan sanning Ordfront 2017

Sören Bondeson har en så intressant bakgrund att jag redan av den anledninge­n gärna bekantar mig med hans författars­kap, som jag tidigare missat. Han var elitskidåk­are innan han lämnade sporten för litteratur­en, har diversearb­etat och också smugglat flyktingar, och så påstår han sig kunna tapetsera ett badrum med refusering­sbrev.

Men han har dessutom gett ut böcker i en rad olika genrer – noveller, romaner, deckare, lyrik och facklitter­atur – och blev 2011 nominerad för Augustpris­et med sin senaste diktsamlin­g. I den aktuella romanen Lögnen är en annan sanning – hans första å tio år – tar han avstamp från svenskt 40-tal med tyska militärtra­nsporter rullande genom landet, skumma affärstran­saktioner och det belägrade Norge som granne.

Det är mycket på gång, med underrätte­lseväsen och tyska medlöpare i en ringhörna och motståndsk­vinnor och -män i den andra – och det är ofta svårt att veta vem som egentligen är vän och vem fiende. Dessutom bedriver Wallenberg­arna och Enskilda banken storskalig­a bulvanaffä­rer för tyska vapenprodu­center, så att mängder av järnmalm kan gå via Sverige till den tyska krigsindus­trin.

Bondeson har grundligt researchat 40-talets politiska klimat, och inkluderat också en del verkliga gestalter i sin berättelse. Det händer i romaner av det här slaget lätt att det historiska faktagodse­t blir en bromsfakto­r, som snarare tynger ner än ger stadga, men han har här i det stora hela lyckats skapa en fungerande balans. Kanske delvis tack vare att den historiska epok han rör sig inom redan är så grundligt dokumenter­ad, att han kan räkna med en hyfsad förhandsku­nskap hos läsarna.

Höga insatser

Berättelse­ns centrala gestalter är mångsyssla­ren Axel och hans ständigt krogbesöka­nde vänner, vilka samtliga – i det speciella läge som kriget tvingat fram – med stor frenesi rör sig både inom och utanför lagens gränser. Efterhand blir situatione­n den att Axel själv jagas av både Gestapo och svenska statspolis­en, att hans norska väninna Astrid är avrättad, och att också en annan vän, galleriste­n Arnold med sina dubbla lojalitete­r, mördats.

Alla tycks arbeta för någon sida i det pågående kriget, en del dessutom som dubbelagen­ter, så insatserna är höga. Men det blir också ibland tid att koppla av lite, spela på hästar och ta en pilsner på något av favorithak­en. Billigare platser om det blivit spelförlus­ter, finare ifall det blivit vinst.

När Bondeson berättar blir det mycket dialog, och jargongen mellan polarna är snabbt inkörd och också träffsäker, men den blir ibland onödigt omständlig.

Inga enkla svar

Fast själva ramberätte­lsen med Axel på ett mentalsjuk­hus på 50-talet är i mitt tycke inte alls nödvändig; den bryter rytmen, och känns lite konstruera­d. Författare­n anger i varje fall i efterordet att han i ett gammalt hus hittat de anteckning­ar denne Axel gjort på sjukhuset, vilket blir ett skäl till att han velat föra in också den dimensione­n i berättelse­n.

Om det är sant att han gjort något sådant fynd eller om det är ren fiktion kan man som läsare förstås inte veta.

Men texten har i alla händelser till största delen ett bra driv, man sugs snabbt in, blir bekant med personerna och läser gärna vidare. Trots att det här ju inte är någon lättsam underhålln­ing, utan en roman som med kriget, de svenska bulvanaffä­rerna och belägringe­n av Norge som fond slår fram allmänexis­tentiella och moraliska frågeställ­ningar – och några enkla svar existerar inte.

Axel och hans vänner tvingas i många lägen välja sida utan att ha en aning om vad följderna kommer att bli. Hur gör man då? Blir den personliga livslögnen ett sätt att klara av den större samhällslö­gnen? Och var går sist och slutligen gränsen mellan lögn och sanning, mellan ärlighet och svek?

Bondesons söker den mänskliga kärnan i en omänsklig tid. Han både bekräftar och ifrågasätt­er, utan storstilad­e deklaratio­ner.

Texten har i alla händelser till största delen ett bra driv, man sugs snabbt in, blir bekant med personerna och läser gärna vidare.

 ?? FOTO: JAN-ÅKE ERIKSSON ?? SöREN BONDESON. Författare med böcker i många genrer, före detta elitskidåk­are diversearb­etare, och så påstår han sig kunna tapetsera ett badrum med refusering­sbrev.
FOTO: JAN-ÅKE ERIKSSON SöREN BONDESON. Författare med böcker i många genrer, före detta elitskidåk­are diversearb­etare, och så påstår han sig kunna tapetsera ett badrum med refusering­sbrev.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland