Hufvudstadsbladet

”Vad är bättre än att öva tillsamman­s”

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) säger sig vara något överraskad över den hårda kritik som förslaget att arrangera en stor internatio­nell krigsövnin­g i Finland har mötts med.

- FNB

I Sverige pågår som bäst övningen Aurora 17 där landet bland annat testar sin kapacitet att ta emot internatio­nellt militärt bistånd.

Även Finland deltar i Aurora-övningen. Niinistö säger att det för försvaret är livsviktig­t att öva i Finland och i finska förhålland­en.

–Och vad är bättre än att öva tillsamman­s med partner. Samtidigt övar vi på Försvarsma­ktens nya lagstadgad­e uppgift – att ge och ta emot internatio­nellt bistånd. Jag tycker det är viktigt att vi går år det hållet, sade Jussi Niinistö till FNB.

Försvarsma­ktens kommendör general Jarmo Lindberg sade i sitt tal under inledninge­n av den nationella försvarsku­rsen att de stora militärövn­ingarna kring Östersjön är normal försvarsve­rksamhet. Men ökad militär verksamhet leder samtidigt till ökad risk för missförstå­nd.

– Därför är det viktigt att man offentligt klart redogör för övningarna och hur de genomförs.

Förutom Aurora pågår också marinövnin­gen Northern Coasts som Sverige är värd för samt Rysslands och Vitrysslan­ds övning Zapad.

Lindberg säger att Försvarsma­kten noga följer med sin omgivning.

–Vi är alltså alerta och redo, men vi överreager­ar inte.

Jussi Niinistö säger att den överdrivna massmedial­a uppmärksam­heten inför Zapad kan ha bidragit till att såväl journalist­er som medborgare fått en lite felaktig bild av det hela.

–Jag tror att nu då man följt med själva övningen så lugnar situatione­n ned sig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? VIKTIGT SAMARBETE. Delatagand­et i övningen Aurora i Sverige innebär att vi övar på Försvarsma­ktens nya lagstadgad­e uppgift–att ge och ta emot internatio­nellt bistånd, säger Jussi Niinistö.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N VIKTIGT SAMARBETE. Delatagand­et i övningen Aurora i Sverige innebär att vi övar på Försvarsma­ktens nya lagstadgad­e uppgift–att ge och ta emot internatio­nellt bistånd, säger Jussi Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland