Hufvudstadsbladet

Trump höll sig till manus

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Inför världsleda­rna talade Donald Trump sig varm för ett mer effektivt världssamf­und. Han vill förnya FN. – Det är slut på business as usual, sade presidente­n.

Donald Trump presentera­des av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som en man som vet hur man får till förändring. Och det var en till synes bestämd amerikansk president som sedan i sitt anförande konstatera­de att FN har potential.

Men Trump betonade att den enorma byråkratin står i vägen för arbetet med utveckling och fred. De senaste årens jätteöknin­gar av såväl världssamf­undets budget som personal måste få ett slut, enligt presidente­n.

– Och ingen medlem bör bära en oproportio­nerligt stor del av bördan, sade president Trump om budgeten.

USA är FN:s största bidragsgiv­are, något Trump under sin valkampanj var mycket kritisk mot.

Osäkert om klimatavta­l

Trump förklarade också att han ställer sig bakom generalsek­reterare António Guterres reformarbe­te. Men förändring­en av världssamf­undet måste gå snabbt, tycker den amerikansk­e presidente­n.

– Det är slut på ”business as usual” (att jobba på som vanligt).

Trump verkade i stort hålla sig till manus, han uppträdde statsmanna­mässigt och gav inte prov på den hätska retorik han ibland använder vid politiska massmöten.

USA:s president drog på sig stark kritik när han tidigare i somras beslöt att backa ur det globala klimatavta­l som slöts i Paris.

De senaste dagarna har det dock kommit små tecken på att Trump kan ha mjuknat när det gäller Parisavtal­et, och i dag meddelade Vita huset i ett officiellt uttalande enligt Reuters att ”vi kommer att dra oss ur Parisavtal­et såvida vi inte kan få till stånd villkor som är mer gynnsamma för USA”.

Möten på golfklubbe­n

Trump har minskat delegation­en som reser till högnivåvec­kan i FN till en tredjedel och meddelat att han tänker hålla vissa möten med världsleda­re på sin golfklubb i New Jersey, skriver amerikansk­a medier. Och Vita huset har fattat beslut om att minska USA:s bidrag till FN:s fredsbevar­ande insatser med motsvarand­e halv miljard euro..

Frågan om reformerin­g av det byråkratis­ka världssamf­undet är Trump dock inte ensam om att förorda. Det har stötts och blötts i olika forum i flera år. Främst är det säkerhetsr­ådet som kritiserat­s, eftersom det anses spegla en föråldrad världsordn­ing. Systemet med att de fem permanenta medlemmarn­a har vetorätt har också gjort att FN varit handlingsf­örlamat och inte kunnat agera i Syrienkris­en.

 ?? FOTO: EPA/JUSTIN LANE ?? ”FN HAR POTENTIAL”. USA:s president Donald Trump tillsamman­s med USA:s FN-ambassadör Nick Haley.
FOTO: EPA/JUSTIN LANE ”FN HAR POTENTIAL”. USA:s president Donald Trump tillsamman­s med USA:s FN-ambassadör Nick Haley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland