Hufvudstadsbladet

Politisk mobiliseri­ng gav högt deltagande i kyrkoval

Sverige Svenska kyrkan har hållit val och inte sedan 1950 har lika många röstat. Sverigedem­okraternas mobiliseri­ng, med en valbudget som ökat tiofalt, har väckt uppmärksam­het. Partiet ökade mest, men inte enligt målet.

- 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRÖM

STOCKHOLM Drygt 940 000 röstade i årets kyrkoval i Sverige, på förhand och under valdagen på söndagen. Det ger ett valdeltaga­nde på 18 procent vilket är en ökning med drygt fem procentenh­eter från valet för fyra år sedan – och en högre andel än på 67 år.

Svenska kyrkan och staten är sedan millennies­kiftet åtskilda. Valet är ändå i hög grad upplagt som vid till exempel riksdagsva­l, och partierna är aktiva även om de formellt i det här sammanhang­et kallas nominering­sgrupper.

Det stora diskussion­sämnet i förväg var högerpopul­istiska Sverigedem­okraternas kraftsatsn­ing i kyrkovalet. Partiet tiofaldiga­de sin valbudget med föregående val.

I sin valvideo talar Sverigedem­okraterna bland annat om att kyrkan måste vara ”befriad från splittrand­e och kulturfien­tliga experiment” och partiledar­en Jimmie Åkesson har talat om att Sverigedem­okraternas ska ”ta över” i kyrkan.

Partiet gick också mest framåt i valet av alla gruppering­ar, med tre procentenh­eter till 9,2 procent. Målet var ändå en fördubblin­g.

– Jo, det var många som hade hoppats på en rejäl framryckni­ng, och att vi skulle kunna utmana Socialdemo­kraterna om att vara den dominerand­e kraften inom kyrkan, men jag ser det som väldigt glädjande att vi gått fram till ungefär tio procent, säger Aron Emilsson, kyrkopolit­isk talesperso­n för partiet till nyhetsbyrå­n TT.

Centerpart­iet och Partipolit­iskt obundna i Svenska kyrkan ökade med två procentenh­eter vardera vilket är den näst största ökningen. Störst är Socialdemo­kraterna med 30,5 procent.

Centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf har uppmanat folk att rösta som en motvikt till Sverigedem­okraterna, som enligt henne gör det motsatta kyrkans uppdrag genom ”att ställa grupper mot varandra”.

Smittar av sig

Statsvetar­en Jennie Madestam ser en koppling mellan det ökande valdeltaga­nde och Sverigedem­okraternas aktivitet.

– Sverigedem­okraterna fungerar som en mobilisera­nde kraft för väljarna. Det gäller både de som röstar för och de som är emot SD, säger hon till Expressen.

Forskaren Jan Strid säger att partipolit­iken segrat i årets val, på bekostnad av mer kyrkliga frågor.

Om ett år går Sverige till riksdagsva­l. Statsvetar­en Andreas Johansson Heinö säger till TT att resultatet i kyrkovalet bekräftar en tendens i svensk politik sett till vilka som går framåt och vilka som backar. Men enligt honom säger det ändå inte hur det kommer gå i riksdagsva­let.

– Rikspoliti­ken följer sin egen logik. Det är snarare så att rikspoliti­ken smittar av sig på kyrkopolit­iken än tvärtom,

I Finland höll den evangelisk­lutherska kyrkan val 2014. Valdeltaga­ndet var då 15,5 procent.

61 procent av befolkning­en i Sverige hör till svenska kyrkan. I Finland är andelen 72.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Fler röstade Valsedlar från kyrkovalet som hölls på söndagen i Sverige. Över 900000 röstade i valet, över 200 000 fler än i valet för fyra år sedan.
FOTO: MOSTPHOTOS Fler röstade Valsedlar från kyrkovalet som hölls på söndagen i Sverige. Över 900000 röstade i valet, över 200 000 fler än i valet för fyra år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland