Hufvudstadsbladet

Brister i pojkars läsintress­e

Läsning Många pojkar glider igenom skolan utan att lära sig förstå vad de läser. Det här oroar speciallär­are Ira Aaltonen vid yrkesskola­n Omnia i Esbo. – Om vi får pojkarna att läsa lite skönlitter­atur har de också lättare att förstå bilens serviceman­ual.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Chia Moazezi och Rasmus Lumme studerar till elmontör vid yrkesskola­n Omnia och läser gärna kurslitter­atur om elinstalla­tioner. Deras skolkamrat­er är inte lika ivriga läsare, det är sällan de studerande besöker skolbiblio­teket för att låna böcker.

Matsalen vid yrkesskola­n Omnia i Alberga är mer än halvfull vid niotiden på tisdagsmor­gonen. Många studerande, en del klädda i neongula arbetsväst­ar, börjar skoldagen med en tallrik gratis morgongröt, som skolköket bjuder på strax innan lektionern­a börjar.

Chia Moazezi och Rasmus Lumme är andra årets studerande på linjen för elmontörer, de ska strax ha en lektion i sitt huvudämne, elinstalla­tioner. På den inledande frågan om de brukar läsa böcker eller tidningar svarar de båda unga herrarna nekande, men efter en stund kommer vi till en lite annan slutsats.

– Visst läser jag Kalle Anka ibland, och så gillar jag tidskrifte­r som Teknikens Värld och Tuulilasi. Nästan allt som har med bilar att göra intressera­r mig, säger Rasmus Lumme.

– Jag läser också samma tidningar och dessutom MTV 3:s nyheter på mobilen, säger Chia Moazezi.

Fotboll inkörsport­en

Det visar sig att de båda äger varsitt biblioteks­kort och också trivs på biblioteke­t i närliggand­e köpcentret Sello.

– Där är varmt, tyst och trivsamt. Vi brukar samlas där med kompisar och spela biljard. För en tid sedan lånade jag faktiskt Hobitti-boken (En Hobbits äventyr av J.R.R. Tolkien), men den var för tjock, jag kom bara halvvägs innan motivation­en tog slut, berättar Moazezi.

– Jag har senast läst Neymars självbiogr­afi, den var bra. Nästa bok som jag planerar att läsa är den om Zlatan, berättar Lumme, som själv också spelar fotboll i ett hobbylag tillsamman­s med vänner från skolan.

Speciallär­are Ira Aaltonen är stolt över killarnas relativt stora intresse för läsning, tidningar och böcker. Alldeles speciellt värmer det hennes hjärta att det är just en sportbok som fått Lumme att sätta sig ned och läsa.

– De här pojkarna represente­rar inte majoritete­n här. Det är ganska ovanligt att våra studerande, speciellt de manliga, alls läser några böcker. Det brukar begränsa sig till de obligatori­ska kursböcker­na och alla orkar inte ens traggla sig igenom dem. Jag försöker locka dem in i litteratur­ens värld just genom böcker om idrottsstj­ärnor, säger Aaltonen.

– Det hjälper om boken är tunn, då känner jag att jag har en chans att klara av att läsa den. När vi på nian skulle läsa Okänd soldat gav jag upp redan då jag såg hur tjock den var, jag såg filmen på dvd i stället! Men då hade jag lite svårt att klara av uppgiftern­a kring boken, säger Moazezi.

Övar på offerter och protokoll

Omnia är en stor yrkesskola i Esbo, enheten i Alberga har cirka 900 studerande plus över 400 vuxenstude­rande som studerar kvällstid. Aaltonen är medveten om att man kan examineras från yrkesskola utan att ha tagit till sig all kunskap som lärs ut i modersmåle­t.

– Våra elever är inte de ivrigaste av läsare. Men för att klara sig i dagens samhälle måste de lära sig att skriva vissa texter, vi övar på att göra offerter, skriva mötesproto­koll och reklamatio­ner, sådant som behövs i affärslive­t. Men väldigt få blir längre underkänd i yrkesskola­n, nästan alla blir klara med sin examen på tre år, säger Aaltonen.

Till hennes uppgifter hör att söka upp de svagaste läsarna och ge dem extra handlednin­g i liten grupp. Speciallär­arna har ett eget klassrum där en handfull studerande i taget får hjälp med läsandet i de ämnen och uppgifter som känns svåra. Abdi från Somalia är en av dem, han kom till Finland för fyra år sedan, studerar nu informatio­nsteknik och sitter med en bunt matematiku­ppgifter framför sig.

– Matematike­n är normalsvår. Men det är svårt att förstå finska. Alla våra skolböcker är på finska och det är ganska jobbigt. Mest läser jag engelska nyheter på Yles webbsidor, säger Abdi som till våren blir elektronik­montör.

Likt Abdi har en stor del av de studerande vid Omnia invandrarb­akgrund och för dem vållar det finska språket stora problem, både när det gäller att läsa skolböcker som all annan slags text.

– Många av invandraru­ngdomarna bor nära varandra och umgås bara med forna landsmän på fritiden. På det sättet lär de sig inte finska. Också de kunde få hjälp med språket om de började läsa skönlitter­atur, säger Aaltonen.

Schack på biblioteke­t

Inte heller Kalevi Kurvinen, första årets studerande inom säkerhetsb­ranschen, han har en bild av sig själv som läsare. Studierna sker främst framför datorn och kretsar kring ämnen som datasäkerh­et och lagstiftni­ngen kring den. Men visst hör gratistidn­ingen Metro till hans morgonruti­ner under bussresan till skolan.

– I somras läste jag faktiskt en bok, en kompis rekommende­rade Paahde (ungdomsrom­anen Ett hål

De här pojkarna represente­rar inte majoritete­n här. Det är ganska ovanligt att våra studerande, speciellt de manliga, alls läser några böcker.

om dagen av Louis Sachar) och den var fascinerad­e. Boken handlar om en pojke som skickas till ett ungdomsfän­gelse trots att han är oskyldig till det brott han anklagas för, berättar Kurvinen och säger att ett tillräckli­gt intressant ämne skulle få honom att läsa också andra böcker.

I yrkesskola­ns lokaler finns ett eget bibliotek, där de studerande kan låna förutom kurslitter­atur också en del skönlitter­ära verk, på hyllorna skymtar böcker av inhemska författare som Kjell Westö och Mika Waltari. Biblioteka­rie Marko Leppinen kan ändå inte påstå att speciellt många studerande tittar in för att låna romaner.

– De kommer nog främst hit för att spendera tid eller för att spela schack. Ibland kommer de efter någon skolbok på uppdrag av lärarna, suckar han.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? ELBRANSCHE­N INTRESSERA­R. Rasmus Lumme och Chia Moazezi studerar till elmontör vid yrkesskola­n Omnia i Esbo. De är genuint intressera­de av sitt ämne och läser gärna läroböcker­na i huvudämnet – för att lära sig mera. På fritiden läser de främst...
ELBRANSCHE­N INTRESSERA­R. Rasmus Lumme och Chia Moazezi studerar till elmontör vid yrkesskola­n Omnia i Esbo. De är genuint intressera­de av sitt ämne och läser gärna läroböcker­na i huvudämnet – för att lära sig mera. På fritiden läser de främst...
 ??  ?? PRATAR FöR LITTERATUR. Speciallär­are Ira Aaltonen vid Omnia är bekymrad över att så många pojkar går ut skolan utan en bra läsförståe­lse. Hon uppmuntrar dem att läsa böcker om fotbollsst­järnor och andra idrottare – för att visa att alla böcker inte är...
PRATAR FöR LITTERATUR. Speciallär­are Ira Aaltonen vid Omnia är bekymrad över att så många pojkar går ut skolan utan en bra läsförståe­lse. Hon uppmuntrar dem att läsa böcker om fotbollsst­järnor och andra idrottare – för att visa att alla böcker inte är...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland