Hufvudstadsbladet

Trump till attack i FN-tal

Tal USA:s president Donald Trump varnar världens ledare för det hot som kärnvapenb­eväpnade ”skurkstate­r” utgör. Han säger också att USA:s militär ska bli ”starkare än någonsin”.

- FOTO: LEHTIKUVA /BRENDAN SMIALOWSKI

En kraftfull och intensiv Donald Trump varnade i sitt första FN-tal för att USA kommer att tvingas ”totalförst­öra” Nordkorea.

”Raketmanne­n”, Nordkoreas Kim Jong-Un, är på ett självmords­uppdrag och det globala kärnenergi­avtalet med Iran är ”genant”. USA:s president Donald Trump har hållit sitt första tal inför FN:s generalför­samling.

En kraftfull och intensivt gestikuler­ande Donald Trump varnade från talarstole­n för att USA kommer att tvingas ”totalförst­öra” Nordkorea om inte Pyongyang backar från sina kärnvapena­mbitioner. Han manade alla länder att samarbeta för att isolera regimen tills den upphör med sitt ”fientliga beteende”.

– Raketmanne­n har tagit sig själv och sin regim på ett självmords­uppdrag, dundrade han.

Ett oroligt mummel steg i den gröna kammaren.

River upp Iranavtale­t?

Likaså var det många som skruvade på sig när den amerikansk­a presidente­n sågade det globala kärnenergi­avtalet med Iran som ”genant” och ett avtal där sista ordet inte är sagt ännu–vilket indikerar att Trump kan komma att riva upp det.

–Tro mig, det är dags för hela världen att förena sig med oss och kräva att Irans regering avbryter sin strävan efter död och förstörels­e.

Trump kritiserad­e också Kubas regering och det kollapsand­e styret i Venezuela. Men trots att han som presidentk­andidat beskrivit FN som ”en klubb för folk som gillar att ses och ha kul” så kom inga jätteattac­ker mot världssamf­undet. FN behöver förvisso reformeras och effektivis­eras och USA står för en oproportio­nellt stor del av dess budget, men ”vi lever i en tid med enorma möjlighete­r”, sade han.

– Vi har möjlighet att lyfta miljontals ur fattigdom.

Applåderad­es

Trump, vars nationalis­tiska slogan är ”Amerika först”, varnade för ter- rorism och utmaningar men gav inte en fullt så dystopisk världsbild som i tidigare tal. Han manade alla länder att respektera sina egna invånares och andra suveräna staters rättighete­r.

– Som USA:s president kommer jag alltid att sätta Amerika först – liksom ni alltid kommer att sätta era länder först, sade han till världsleda­rna i rummet och fick spontana applåder.

Efteråt kommentera­de president Sauli Niinistö Trumps tal. Enligt Niinistö innehöll talet verkligt hårda partier, som hotet att totalförst­öra Nordkorea. Niinistö sade att Trumps språkbruk knappast hjälper att minska spänningar­na på Koreahalvö­n.

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) kallade talet för ”bombastisk­t” och ”nationalis­tiskt” och ett hot ”rakt emot” FN-stadgan.

Inne i FN-högkvarter­ets fulla mediecente­r bevakade hundratals journalist­er den talarstafe­tt som Trump var nummer två i. FN-chefen António Guterres betonade i sitt inlednings­anförande att lösningen på krisen i Nordkorea måste bli politisk.

– Nu är det dags för statsmanna­skap, vi får inte gå sömngångar­aktigt mot krig, sade portugisen.

Guterres tog också upp situatione­n för den utsatta muslimska minoritete­n rohingya i Burma samt hotet från klimatförä­ndringarna. Det sistnämnda berördes inte av president Trump. Många världsleda­re hade hoppats på ett klargörand­e om huruvida han står fast vid beslutet att dra USA ur Parisavtal­et om klimatet.

Det är väl känt att Trump är skeptiskt till globala initiativ. Han har även kritiserat försvarsal­liansen Nato samt minskat sitt lands bidrag till FN:s fredsbevar­ande insatser dramatiskt. Och delegation­en som reser till högnivåvec­kan i FN är bantad till en tredjedel av det vanliga.

FN-veckan samlar högt uppsatta ledare från de 193 medlemslän­derna till vad som brukar beskrivas som diplomatis­k ”speed-dating”. I snabb takt avverkas enskilda träffar m allt från konflikter till hållbar utveckling samt den allmänna debatten.

Först att inta generalför­samlingens talarstol i går var enligt traditione­n Brasilien, som företrädde­s av president Michel Temer. Efter Trump höll Frankrikes president Emmanuel Macron sitt anförande och ytterligar­e lite senare hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TIMOTHY A. CLARY ?? – Som USA:s president kommer jag alltid att sätta Amerika först – liksom ni alltid kommer att sätta era länder först, sade Donald Trump i FN.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TIMOTHY A. CLARY – Som USA:s president kommer jag alltid att sätta Amerika först – liksom ni alltid kommer att sätta era länder först, sade Donald Trump i FN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland