Hufvudstadsbladet

Nu svarar Saml – ”SDP är populister”

Enligt Samlingspa­rtiet är kontrollen av skatteplan­ering tillräckli­g. – Det är onödigt att göra upphandlin­gar svårare än de är, säger Terhi Koulumies.

-

HBL berättade i går att stadsstyre­lsen i Helsingfor­s vill skärpa granskning­en av företag som deltar i stadens anbudsförf­aranden. Syftet med uppmaninge­n att frivilligt och öppet redogöra för penningstr­ömmar fick grönt av alla utom Samlingspa­rtiet.

– Det här är en verklig långkörare, säger Terhi Koulumies (Saml) som tillsamman­s med sina fyra partikamra­ter röstade emot Thomas Wallgrens (SDP) motion. Saml förlorade omröstning­en med siffrorna 5–10.

– Vi tycker att sossarna agerar populistis­kt i den här frågan. Det har marginell betydelse vad Helsingfor­s gör. Fenomenet skattepara­dis är globalt.

Helsingfor­s gör ett och annat för att minska utsläppen. Staden bekämpar därmed klimatförä­ndringen som är ett globalt problem. Varför kan Helsingfor­s inte ha samma inställnin­g till skattepara­dis? – Samma sak där. Åtgärderna som Kina vidtar har betydelse för klimatet.

Som Terhi Koulumies ser det är många upphandlin­gar så stora och krångliga processer att de inte behöver krånglas till med ytterligar­e kontroller.

– Helsingfor­s behöver företagen, säger hon.

Stora pengar

Finland går miste om stora summor i skatter, konstatera­de medborgaro­rganisatio­nen Finnwatch i november i fjol i samband med utgivninge­n av en rapport om aggressiv skatteplan­ering.

Utifrån tidigare undersökni­ngar och material uppskattar Finnwatch att Finland försiktigt räknat förlorar 430–1 400 miljoner i skatter varje år på grund av skatteplan­eringen. Finnwatch påpekar att detta motsvarar 10–31 procent av Finlands totala samfundssk­atteintäkt­er på 4,5 miljarder euro.

Henri Telkki, som är en av dem som har skrivit rapporten, säger att de har definierat aggressiv skatteplan­ering i enlighet med OECD:s principer. Telkki säger att det rör sig om verksamhet inom multinatio­nella koncerner där man utnyttjar holdingbol­ag.

– I praktiken innebär det arrangeman­g inom koncernen där företagen strävar efter att flytta bort vinsten från det land där den har uppstått. Tack vare det kan företaget helt undgå skatt eller nå en mycket lägre skattenivå, säger Telkki till FNB.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? Fem år efter stadsfullm­äktiges beslut har toppolitik­erna i Helsingfor­s fortfarand­e svårt att enas i kampen mot grå ekonomi och skattesmit­ning.
FOTO: TOMMY POHJOLA Fem år efter stadsfullm­äktiges beslut har toppolitik­erna i Helsingfor­s fortfarand­e svårt att enas i kampen mot grå ekonomi och skattesmit­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland