Hufvudstadsbladet

Peter Hultqvist får behålla jobbet

Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist (Socialdemo­kraterna) klarade riksdagens misstroend­eomröstnin­g. Misstroend­eförklarin­gen fick stöd av 135 ledamöter, betydligt färre än vad som krävdes.

- FNB–TT

Bland dem som röstade ja fanns försvarsut­skottets ordförande, Liberalern­as Allan Widman, som frångick sitt partis linje och röstade för en misstroend­eförklarin­g.

Moderatern­a (M), Sverigedem­okraterna (SD) och Kristdemok­raterna (KD) röstade för att Peter Hultqvist borde sparkas på grund av sitt agerande i IT-skandalen på Transports­tyrelsen. Men det räckte inte.

Omröstning­en slutade med att 135 ledamöter röstade för en misstroend­eförklarin­g, 137 röstade emot och 58 avstod.

Centern och Liberalern­a hade redan tidigare aviserat att de skulle avstå från att rösta. Därmed fick begäran om en misstroend­eförklarin­g inte de nödvändiga 175 rösterna.

”Passivt förhållnin­gssätt”

Inför omröstning­en hölls en debatt om Hultqvists agerande i samband med IT-skandalen på Transports­tyrelsen.

M, SD och KD anser att han borde ha informerat statsminis­tern när han fick vetskap om säkerhetsr­isken som uppstått. De anser också att Hultqvist borde ha tagit upp frågan i regeringen­s säkerhetsp­olitiska råd.

Centerpart­iet och Liberalern­a anser att det inte längre finns saklig grund för att peta Hultqvist. De uppfattar att han hade goda skäl att anta att statsminis­tern visste om problemen på Transports­tyrelsen, något som blev klart i slutet av augusti när statsminis­terns statssekre­terare Emma Lennartsso­n hastigt avgick. Hon kom på att hon hade fått informatio­n om säkerhetsb­risterna på myndighete­n mycket tidigare än hon sagt, samt att hon inte hade fört det vidare till Löfven.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? FORTSATT FöRTROENDE. Peter
Hultqvist sitter kvar.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FORTSATT FöRTROENDE. Peter Hultqvist sitter kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland