Hufvudstadsbladet

Det blåser från olika håll

- MARCUS LINDQVIST

● Det är svårt att inte bli överraskad när spelarfack­ets chef Jarmo Saarela bekymrar sig över att de långa avstängnin­garna kan göra att spelarna inte längre vågar tackla. Saarela, ordförande Sinuhe Wallinheim­o och kontaktche­f Iiro Järvi underteckn­ade förra veckan ett öppet brev till spelarna, där de uttryckte sin oro över att tacklingar­na mot huvudet förstör ishockeyns rykte. De påminde också om att tacklingar mot huvudet kan leda till livslånga skador.

Spelarföre­ningen är förstås kluven. Å ena sidan borde man värna om spelarnas säkerhet och motarbeta farligt spel, å andra sidan represente­rar man också spelarna som kan bli av med sin lön under långa avstängnin­gar. För en spelare som knappt ryms med i laguppstäl­lningen kan en femton matcher lång avstängnin­g innebära slutet på ligakarriä­ren.

Ligalednin­gen är också delad. Tacklingar mot huvudet och hjärnskakn­ingar kan i längden leda till att ishockeyn blir marginalis­erad, föräldrar vill inte längre låta sina barn spela och sponsorern­a försvinner. Samtidigt är man rädd för att publiken tappar intresset ifall det blir mindre tacklingss­pel. Med de nuvarande reglerna är det omöjligt att helt bli av med potentiell­t farliga tacklingar – och det vill ligan knappast heller.

Det som ligalednin­gen fruktar allra mest är negativ publicitet. Det blev tydligt efter att Cody Kunyks och Jari Sailios avstängnin­gar väckte diskussion. Som en följd skärpte ligan direkt linjen och avstängde Matti Lamberg i tretton matcher. Återstår att se hur länge den valda linjen håller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland