Hufvudstadsbladet

Ätstörning light

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi.

Sommaren i Stockholm och de senaste månaderna i Los Angeles har jag noterat en ny, positiv trend bland unga kvinnor. När jag var kring tjugo räknades bara ett ideal och det var heroin chic á la Kate Moss. Den smalaste vann och jag kände ingen som hade ett helt okomplicer­at förhålland­e till mat och sin kropp. De flesta av oss gick omkring med någon slags ätstörning light som aldrig diagnostis­erades eftersom vi aldrig var tillräckli­gt utmärglade för att bli anorektike­r eller kräktes tillräckli­gt mycket för att vara bulimiker. Många av oss har fortfarand­e en inte helt avslappnad relation till mat och träning.

Jag menar verkligen inte att dagens unga kvinnor är befriade från komplex eller ätstörning­ar, men jag tycker mig ändå se en liten förändring. Ett långfinger åt patriarkat­et och orealistis­ka kroppsidea­l. Både i Stockholm och här i Los Angeles ser jag allt fler som klär sig precis som de vill, magtröjor, kortkorta kjolar, tighta jumpsuits och vad fan som helst utan att vara en size zero. Ungdomar som struntar i att magen putar och gropar i låren.

Förändring­ar sker inte av sig själva och att kvinnors kroppar fått lite mer spelrum måste handla om förebilder som till exempel Lena Dunham som med sin serie Girls använde sig själv som exempel på hur en kvinnokrop­p OCKSÅ kan se ut. Jag tror också att sociala medier och framför allt Instagram har gett utrymme för fler än det smalsmala kvinnoidea­let att synas.

Det sagt bedöms kvinnor fortfarand­e utifrån sitt utseende och utsätts för orealistis­ka ideal – men långsamt, långsamt genom hårt arbete och andra som vågar gå i bräschen förändras uppfattnin­gen om hur en kvinna ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland