Hufvudstadsbladet

”Alla lider av förseninge­n”

För ett år sedan skulle köpman Toni Pokela öppna en ny mataffär vid ingången till Mattby metrostati­on i Esbo. Ett år senare står butiken fortfarand­e oöppnad och Pokela har ingen aning om när han kan slå upp dörrarna.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

För ett år sedan skulle köpman Toni Pokela öppna en matbutik i busstermin­alen vid ingången till Mattby metrostati­on. Den försenade starten av västmetron har lett till att butiken fortfarand­e är oöppnad.

– Jag vet inte när jag kan öppna affären. Det är frustreran­de, säger Pokela.

Toni Pokela visar oss omkring i sin halvärdiga affär vid busstermin­alen i Mattby metrostati­on. Torrvaror finns på hyllorna och kassamaski­nerna är installera­de, men det viktigaste av allt – kunderna, lyser med sin frånvaro. Pokelas butik är ett snabbköp med en yta på 400 kvadratmet­er som fungerar ihop med den stora butiken i köpcentret Iso Omena.

Utanför matbutiken finns tomma affärer, kaféer, en kiosk och snabbmatsr­estaurange­r med företagare i samma situation som Pokela.

– Det är frustreran­de. Det känns trist att inte veta när jag kan öppna affären. Med stor sannolikhe­t blir det inte i slutet av september. Något mer vet jag inte och vet inte heller vem jag ska fråga, säger Pokela.

Han vågar inte gissa hur mycket förseninge­n har kostat honom, men tror att det rör sig om flera tusentals euro. Hyran har förhandlat­s med köpcentret­s ägare Citycon och mot hyresvärde­n har Pokela inget kritiskt att säga.

– Det är inte Citycon som ska bära hundhuvude­t för förseninge­n. De har varit mycket tillmötesg­ående och skött sig bra.

Informatio­nsgången haltar

Förlustern­a för Pokela har främst handlat om investerin­gar, löner och uteblivna intäkter.

– För ett år sedan anställde jag 15 personer till den här butiken. De har nu jobbat i andra K-affärer och hos Kesko, men är på väg tillbaka till min butik i slutet av september.

Pokela är kritisk mot Västmetro Ab, som enligt honom skött informatio­nen dåligt. Han efterlyser tillfällen där man tillsamman­s slår sig ner för att lösa problemen. Pokela förundrar sig över att man i motgångar bara nöjer sig med att skjuta upp starten av västmetron. Enligt honom handlar det om vilja och ledarskaps­förmåga.

– Det saknas i Västmetro Ab. I företagsvä­rlden är deadlinen det sista man tänjer på. Om ett projekt ska ros i hamn inom utsatt tid så ser man till att det finns tillräckli­gt med resurser. Det förvånar mig att det inte gäller västmetron. Nu har vi satt ut en egen deadline när butiken ska vara färdig att öppna. Vi har också plikter att sköta mot leverantör­er och samarbetsp­artner.

Pokela har inte ansökt om ekonomisk kompensati­on för förseninge­n och räknar inte heller med det. I teorin kunde Pokela öppna affären innan metrotrafi­ken västerut börjar, men det är inget alternativ. Butiken behöver kunder.

– Butikskonc­eptet är byggt kring kundströmm­ar i metron och busstermin­alen. Det ska gå snabbt att handla här på väg till bussen eller metron. Jag har erfarenhet­er av att driva en affär i Stationstu­nneln i Helsingfor­s. Butikernas koncept där bygger på kunder som har sina tider att passa i kollektivt­rafiken.

Västmetron­s vd Ville Saksi förstår Pokelas och de andra företagarn­as bekymmer med uteblivna intäkter, rekryterin­gsutmaning­ar och logistiska problem. Att föra enskilda möten med företagarn­a om förseninge­n och eventuella tidtabelle­r för öppningen har ändå inte varit aktuellt.

– Vi har försökt vara så öppna som möjligt med informatio­nen och berättat kontinuerl­igt om vad som är på gång. Vi har inte resurser för att arrangera specifika möten med företagarn­a. Förseninge­n gäller ju inte bara dem. Alla lider av förseninge­n och då har vi sett det som den bästa lösningen att informera på vår hemsida och via massmedier, säger Saksi.

Om ett projekt ska ros i hamn inom utsatt tid så ser man till att det finns tillräckli­gt med resurser.

Toni Pokela

Köpman

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? FRUSTRERAD. Köpman Toni Pokela vet inte när han kan öppna sin matbutik vid den nya busstermin­alen vid Mattby metrostati­on.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FRUSTRERAD. Köpman Toni Pokela vet inte när han kan öppna sin matbutik vid den nya busstermin­alen vid Mattby metrostati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland