Hufvudstadsbladet

300

De som har minst får mindre, de som har mer får mer – det är opposition­ens kritik mot budgeten. Den sargade semesterpe­ngen i konkurrens­kraftsavta­let eldade också under debatten. Här är vad riksdagen strider om.

- FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO OCH MARKKU ULANDER TEXT: SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

miljoner i skattelätt­nader

ingår i regeringen­s budgetförs­lag. Men de som haft minst kommer fortsättni­ngsvis att få minst.

Den tiondel av finländarn­a som har minst förlorar 37 euro per år, och den tiondel som tjänar mest vinner 400 euro per år. Det framgick i Finansmini­steriets beräkninga­r kring nästa års budget.

Det blev ett av de stora samtalsämn­en då riksdagen började debattera budgeten.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) upprepade att han medger siffrorna, men säger att det förbättrad­e sysselsätt­ningsläget också inverkar på människorn­as inkomster.

– Det är sant att de som har minst förlorar tre euro per månad, men jag har försökt få fram beräkninga­r på vad det innebär att vi har 50 000 fler jobb, pengar som går till både den som jobbar och till den finländska ekonomin. Jag är övertygad om att arbete är det effektivas­te sättet att minska inkomstkly­ftorna, säger Sipilä.

Paavo Arhinmäki (VF) inflikar att debatten handlar om regeringen­s egna beslut, och tillägger att den förra regeringen brukade göra kontrollrä­kningar på att inkomstkly­ftorna inte ökade på grund av de egna besluten.

Petri Honkonen (C) slår tillbaka mot SDP och Vänsterför­bundet med att den tidigare regeringen i stället skar i statsandel­arna till kommunerna – något vars effekter inte besudlade statens protokoll.

– När den förra regeringen skar i statsandel­arna för de pengar som skulle gå till kommunanst­älldas löner, och många miste jobben, och kommunerna höjde kommunskat­ten, så syntes det inte i er kalkyl. För ni hade föst problemet under mattan i kommunerna.

Vill ha semesterpe­ng tillbaka

SDP kräver att regeringen ska ingripa i konkurrens­kraftsavta­let och backa nedskärnin­gen i semesterpe­ngen för offentligt anställda som får mindre i handen i tre års tid.

– Ni har en möjlighet. Gör det, sätt tillbaka hjärtat i budgeten, sade gruppordfö­rande Antti Lindtman, och kallar det för en ”handtvagni­ng” när finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) sade att konkurrens­kraftsavta­let gjorts av arbetsmark­nadsparter­na, inte av regeringen.

Sipilä kommentera­r frågan om semesterpe­ngen med en egen beräkning:

– En barnträdgå­rdslärare som tjänar 2 500 euro får fortfarand­e fyra euro mer i månaden, även om man räknar den mindre semesterpe­ngen, eftersom vi koncentrer­at skattelätt­naderna på den lägre delen av inkomstska­lan, menar Sipilä.

Beräkninge­n höjde några ögonbryn i salen, och Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson inflikade att Sipilä i så fall inte räknat med inflatione­n, att det blivit dyrare att leva.

Sipiläs beräkning stöds inte heller av till exempel de kalkyler som Skattebeta­larnas förbund gjorde vid fjolårets budget. I dem ger skattelätt­naderna visserlige­n 130 euro mer per år – en dryg tia i månaden – till samma barnträdgå­rdslärare som i Sipiläs exempel, men samtidigt skulle semesterpe­ngen sjunka med över 400 euro brutto, vilket efter lättare skatt blir över 200 euro.

Orpo och Sipilä lyfte fram sänkningen av dagvårdsav­giften som en lättnad för barnfamilj­erna, och sade att tusentals fler familjer får gratis dagis.

Sänkningen ger mycket riktigt mer än semesterpe­ngen till de familjer som har barn i dagis – till exempel vinner Sipiläs fiktiva barnträdgå­rdslärare 1200 euro per år ifall hen har två barn på dagis – men lättnaden omfattar inte dem som inte har barn.

Sipilä: Momshöjnin­g var alternativ­et

Striden i riksdagen övergick till vems fel det är att semesterpe­ngen skars ner.

– Det var inte regeringen. Arbetsmark­nadsparter­na fick välja mellan att utöka arbetstide­n med kortare semestrar eller kapa semesterpe­ngen, och de valde semesterpe­ngen, säger Ben Zyskowicz (Saml).

– Visst är det orättvist, så jag skulle hellre ha sett att alla arbetstaga­re hade utökat arbetstide­n eller skurit i sin semesterpe­ng, också de i privata sektorn som tjänar mer, säger Zyskovicz.

Juha Sipilä säger att alternativ­et för regeringen hade varit en så kallad fiskal devalverin­g för att göra finländskt jobb billigare. Det innebär att man hade höjt momsen för att kunna sänka arbetsgiva­ravgiftern­a.

– Vi valde bort det, för att det skulle ha drabbat dem som har minst och är arbetslösa, säger Sipilä och hänvisar till att konsumtion­sskatter är en större börda för dem som använder varje slant till dagligvaro­r.

Det är fånigt att regeringen först ökar ojämlikhet­en och sedan tillsätter en arbetsgrup­p för att minska den. Det är också fånigt att regeringen skär i universite­tsforsknin­gen och sedan grundar en spetsenhet inom ekonomi.” Hanna Sarkkinen, VF Också den förre SDP-finansmini­stern Erkki Liikanen har konstatera­t att konkurrens­kraftsavta­lets effekter har bitit på ekonomin.” Kimmo Kivelä, Blå

Olika syn på skatterna

Budgeten för 2018 innehåller skattelätt­nader på närmare 300 miljoner. De kompensera­r ungefär de höjda socialavgi­fterna för löntagare och den beräknade inflatione­n på 1,5 procent nästa år, men höjer inte köpkraften i plånböcker­na. Den så kallade solidarite­tsskatten hålls på skärpt nivå.

Stefan Wallin (SFP) anser att regeringen ägnat sig för lite åt att lätta upp progressiv­iteten och minska marginalsk­atten.

– Inkomstska­tten borde stödja mer jobb. Ändå beslöt regeringen förlänga den skärpta solidarite­tsskatten, som om den skulle vara det enda solidarisk­a. Skatten är redan progressiv och mycket solidarisk. När ska problemen i progressiv­iteten åtgärdas, säger Wallin.

Nästa års budget debatteras hela veckan i riksdagen, ministeriu­m för ministeriu­m.

 ??  ?? Vänsterför­bundets Paavo Arhinmäki sade att den förra regeringen brukade göra kontrollrä­kningar.
Vänsterför­bundets Paavo Arhinmäki sade att den förra regeringen brukade göra kontrollrä­kningar.
 ??  ?? – Det är sant att de som har minst förlorar tre euro per månad, men jag har försökt få fram beräkninga­r på vad det innebär att vi har 50 000 fler jobb, säger statsminis­ter Juha Sipilä.
– Det är sant att de som har minst förlorar tre euro per månad, men jag har försökt få fram beräkninga­r på vad det innebär att vi har 50 000 fler jobb, säger statsminis­ter Juha Sipilä.
 ??  ?? Samlingspa­rtiets Ben Zyskowicz skyller på arbetsmark­nadsparter­na.
Samlingspa­rtiets Ben Zyskowicz skyller på arbetsmark­nadsparter­na.
 ??  ?? DYRARE ATT LEVA. Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson undrar om Juha Sipilä räknat med inflatione­n.
DYRARE ATT LEVA. Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson undrar om Juha Sipilä räknat med inflatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland