Hufvudstadsbladet

Allvarliga tabbar med skolskjuts­ar i Esbo

Skolskjuts­föraren har upprepade gånger kört i väg och lämnat elever med specialbeh­ov ensamma. Esbo stad har fått nog och ger skjutsföre­taget Kajon en varning för flera försummels­er under den pågående terminen.

-

Taxi- och småbussför­etaget Kajon, som Esbo stad anlitar för att skjutsa elever till och från skolan, har missskött sitt uppdrag, enligt stadens tjänstemän.

Sedan hösttermin­en började har skolelever med specialbeh­ov flera gånger lämnats ensamma. I dessa fall har föraren lämpat av eleven på det överenskom­na stället, men sedan kört i väg trots att ingen vuxen funnits på plats för att möta barnet. Det handlar om elever som konstant behöver hjälp av en vuxen.

Enligt Esbo stad har den här typen av försummels­er förekommit vid åtminstone sju olika tillfällen sedan det nya skolskjuts­avtalet trädde i kraft i början av augusti. I fem av fallen har företaget Kajon burit ansvaret, i de två övriga sköttes transporte­n av Taxia och Javatrans.

Esbo stad har redan tidigare bötfällt Kajon för fadäserna, och dessutom för flera betydande förseninga­r. Nu går staden ett steg längre och ger företaget en varning.

– Om Kajon inte följer avtalet och sköter sina åtaganden, utan gör sig skyldigt till väsentliga avtalsbrot­t också i fortsättni­ngen, har staden rätt att köpa de tjänster som nu är på Kajons ansvar av en annan leverantör och skicka räkningar på tillläggsu­tgifterna till Kajon, säger affärsdire­ktör Mauri Suurperko vid Esbo stad.

Staden kräver att Kajon omedelbart skärper sig och följer villkoren i det avtal som slutits. Serviceche­fen Pasi Ojaniemi på stadens logistikav­delning ber eleverna och föräldrarn­a om ursäkt.

– Vi är mycket ledsna över alla de misstag som skett med transporte­r- na. Vi beklagar i synnerhet de fall där barnens säkerhet äventyrats, men också förseninga­rna och förarnas osakliga beteende. Vårt entydiga budskap till Kajon är att sådant här inte längre tolereras, säger Ojaniemi.

Tillsvidar­e fortsätter staden ändå samarbetet med Kajon och ger företaget en lång rad förbättrin­gsförslag för att råda bot på de återkomman­de problemen.

– I den här typen av verksamhet ska man alltid först försöka samarbeta för att få servicen i skick. Det handlar om en bransch där det råder brist på yrkeskunni­g arbetskraf­t.

 ?? FOTO: ARKIVBILD/MAARIT LEHTO ?? UPPREPADE FEL. Taxiföreta­get Kajon har tidigare bötfällts för fel i skjutsarna. Nu varnas företaget av Esbo.
FOTO: ARKIVBILD/MAARIT LEHTO UPPREPADE FEL. Taxiföreta­get Kajon har tidigare bötfällts för fel i skjutsarna. Nu varnas företaget av Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland