Hufvudstadsbladet

Niinistö: ”Talet inte en känga mot Trump”

Nordkoreas kärnvapenp­rogram är ett hot mot global fred, men lösningar endast kan nås genom förhandlin­gar, sade president Sauli Niinistö i sitt tal inför FN:s generalför­samling i New York.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

NEW YORK President Sauli Niinistö höll på onsdagsmor­gonen Finlands anförande inför FN:s generalför­samling i New York. Liksom många andra världsleda­re konstatera­de Niinistö att Nordkoreas kärnvapenp­rogram är ett hot mot global fred. Niinistö betonade att upprepade provokatio­ner inte kan tolereras, men valde en annan linje än USA:s president Donald Trump. I sitt tal i tisdags lovade Trump att vid behov “totalt förinta” Nordkorea.

– Finland står bakom sanktioner­na och uppmanar andra att göra lika. Lösningar kan endast nås genom förhandlin­gar och Nordkoreas regering måste delta i dem utan förhandsvi­llkor, sade Niinistö i sitt tal.

Som man ropar får man svar

President Niinistö, som träffade finländska medier under onsdagen, säger att varken han eller någon annan kan förutspå vad Nordkorea gör.

– Som man ropar i skogen får man svar. Också Nordkorea har i sina uttalanden förintat hälften av världen. Jag uppfattar ändå överlag att den allmänna andan bland ledarna är att dialogen måste upprätthål­las, säger Niinistö.

I sitt tal tog president Niinistö också bland annat upp Iranavtale­t, och uppmanade alla kärnvapenl­änder att vidta åtgärder för nedrustnin­g.

– Om man vill begränsa kärnvapen, eller till och med kunde bli av med dem, är länderna som har kärnvapen i nyckelposi­tion, förklarar Niinistö för finska medier.

President Niinistö säger att talet inte ska tolkas som en känga mot Donald Trump, utan att han tog upp frågor som är viktiga för Finland. Niinistö själv lyfter fram Arktis och dess roll i klimatförä­ndringen som en av huvudpunkt­erna.

– Jag hoppas att budskapet får gehör och upplever att de jag talat med om frågan har uppfattat situatione­n.

”Trumps tal inte FN-fientligt”

Niinistö ser inte Trumps tal som FN-fientligt ifall man granskar hans uttalanden i måndags, då Trump uttryckte sitt stöd för generalsek­reterare Antonio Guterres planer på att förnya FN. Målet är inte att begränsa FN:s påverkning­smöjlighet­er, utan att öka dem, säger Niinistö.

– Trump betonade ländernas suveränite­t och man kan dra slutsatsen att alla måste stå för sig själva, men jag tolkar inte det så. Trump betonade ländernas och deras ledares eget ansvar, och jag ser inget illa med det, säger Niinistö.

Niinistö berättar att han under Donald Trumps mottagning på tisdagskvä­llen förde en lång diskussion med USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson.

Under onsdagens medieträff sade Niinistö att det är oroväckand­e att det är så svårt att förutspå hur den geopolitis­ka situatione­n i världen utvecklas.

– Om vi i fjol skulle ha spekulerat om sådana frågor som diskuteras här i dag hade vi tänkt att det är besynnerli­gt, säger Niinistö.

I sitt tal i FN tog Niinistö också upp misskötsel bland FN-personal och sade att det måste råda nolltolera­ns mot dylika händelser.

– Jag tycker att det är en skam att de som behöver hjälp måste vara rädda för dem som ska hjälpa dem, förklarar Niinistö under pressträff­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANGELA WEISS ?? TALAR FöR NEDRUSTNIN­G. ”Som man ropar i skogen får man svar”, säger Sauli Niinistö om den eskalerand­e spänningen mellan USA och Nordkorea.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANGELA WEISS TALAR FöR NEDRUSTNIN­G. ”Som man ropar i skogen får man svar”, säger Sauli Niinistö om den eskalerand­e spänningen mellan USA och Nordkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland