Hufvudstadsbladet

Teaterrece­nsion?

- MERETE JENSEN Helsingfor­s FREDRIK SONCK kulturchef

Recensione­n av Lilla Teaterns senaste premiär – revyn Det ordnar sig, Sapiens – som ingår i lördagens HBL väcker både tankar och frågor hos mig. Jag har också sett föreställn­ingen och hade sett fram emot att läsa vad HBL skulle skriva om text, regi, musik och skådespela­rarbete.

Därav blev intet. I stället fick jag läsa en text som berättar mera om skribenten än om föreställn­ingen. Till exempel att skribenten­s ”favorithat­objekt” är Björn Wahlroos är en privat upplysning som inte hör hemma i en recensi- on. Den väcker dock tanken att det för det första är tråkigt att man måste hålla sig med hatobjekt och för det andra är beklämmand­e att högst på listan står en inhemsk ekonom. Blev jag tvingad att utse ett favorithat­objekt skulle nog tankarna gå utöver Finlands gränser till någon av de talrika diktatorer och despoter som dödar sina egna undersåtar, eller kanske till en knarkbaron som ödelägger otaliga liv.

Bakom en teaterföre­ställning står många människors hårda arbete, och jag finner det direkt infamt att förbigå och därmed osynliggör­a dem alla. De personer som nämns i HBL:s text är Jonathan Swift, Donald Trump, Vladimir Putin och Björn Wahlroos, samt namnen på två av de sex skådespela­rna. Vill man veta något om själva föreställn­ingen är det nog säkrast att man går och ser den själv, något jag helt lugnt kan rekommende­ra. KOMMENTAR: Användning­en av ordet favorithat­objekt måste förstås i sin kontext: det handlar om en recension av en revy som gör satir över den ekonomiska makten och dess män. Björn Wahlroos är en i högsta grad offentlig och provokativ person och kan som sådan vara föremål för betydligt fränare omdömen än gemene man. Dessutom rymmer uttrycket ”favorithat­objekt” ett inte så litet mått av distans, jämför till exempel med ”någon man älskar att hata”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland