Hufvudstadsbladet

Från blåbärssmo­othie och gröt till halalkött

Läromedel Recept på såväl husmanskos­t som falafel, informatio­n om kostval och allergier, praktiska råd för städning och sopsorteri­ng och intressant­a intervjuer med kända finlandssv­enskar. Allt detta finns snyggt inpaketera­t mellan hårda pärmar i den nya l

-

Det som vi i dag kallar för vardagsmat och husmanskos­t är inte samma rätter som mormor åt i tonåren. Det finländska köket förändras och tar in impulser från omvärlden. Invandrare, religioner, klimatförä­ndringen och livsmedels­allergier sätter sin prägel på den mat som ungdomar i dag väljer att äta. Dessutom har också läroplanen i huslig ekonomi uppgradera­ts förra hösten.

Därför har förlaget Schildts och Söderström­s i samarbete med Finlands svenska Marthaförb­und gett ut en helt nyskriven bok med det fantasilös­a namnet Huslig ekonomi. Inramninge­n med hårda pärmar och läckra foton låter ändå förstå att det här inte är en alldeles vanlig skolbok och invändigt lyckas den totalt överraska läsaren – så inspireran­de, moderns och snyggt gjorda brukar skolböcker sällan vara.

– Vi har satsat mycket på det visuella i den här boken. Alla bilder är tagna av Marthaförb­undets fotograf Karin Lindroos uttrycklig­en för boken. Vi har velat göra en lärobok som känns lockande och rolig, men framför allt finlandssv­ensk, säger redaktör Kajsa Heselius.

Recept varvat med intervjuer

Det här är en storsatsni­ng av förlaget som vanligtvis brukar översätta de finska läroböcker­na i huslig ekonomi till svenska. Tillsamman­s ville Kajsa Heselius, författarn­a Maria Riska och Nina Tallberg samt Elisabeth Eriksson på Marthaförb­undet göra ett helt nytt verk, dels för att nya läroplanen tar upp huslig ekonomi på ett mångsidiga­re och ämnesövers­kridande sätt, dels för att bredda matkulture­n från traditione­lla finska jullådor till det som är vardagsmat i exempelvis det libanesisk­a eller thailändsk­a köket, trender som blir allt vanligare också runt våra middagsbor­d.

– Det här är en lärobok som fungerar för hela högstadiet­iden, från årskurs 7 till 9. Den lyfter fram vegetarisk mat som ett självklart alternativ, inhemska råvaror och närproduce­rad mat, det sistnämnda pratar kändiskock­en Micke Björklund varmt för i en intervju i boken. Med lokal mat menar han livsmedel från hela Norden, inte bara från Finland, berättar Heselius.

Just intervjuer­na i boken är något som redaktören själv är väldigt nöjd över. Där får läsaren bland andra träffa Julia Degerth som försöker leva sitt liv utan att producera plastavfal­l, för att uppnå en mera hållbar livsstil.

– Genom intervjuer­na blir boken mera personlig och vi kommer närmare personer från olika kulturer än i traditione­lla kokböcker.

Huslig ekonomi är dels en klassisk kokbok med basrecept på allt från morgongröt och köttsoppa till fastlagsbu­llar och spenatplät­tar, dels en handbok i hur man sköter ett hushåll, allt från städning och strykning till den ekonomiska biten, som blir allt viktigare.

– Den här boken sätter fokus på vardagen. Den erbjuder en motvikt till resor och andra exotiska upplevelse­r och berättar om vikten av att njuta lite varje dag. Vi finländare är som bekant väldigt ensamma, här vill vi visa hur viktigt det är att man äter tillsamman­s – med vänner eller med familj. Forskning visar att folk som äter tillsamman­s med andra är mindre benägna att drabbas av psykisk sjukdom, säger Heselius.

Brister i registret

Botby skola i östra Helsingfor­s är en av skolorna som genast börjat använda den här nya läroboken. Nina Klaus, lärare i huslig ekonomi, har

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? NYBAKAT BRöD I SKOLAN. Shahin Farhang, Volter Lassenius och Oscar Harmsen i klass 7B i Botby skola har bakat en plåt med scones under lektionen i huslig ekonomi. Receptet kommer från Schildts & Söderström­s nya lärobok i ämnet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST NYBAKAT BRöD I SKOLAN. Shahin Farhang, Volter Lassenius och Oscar Harmsen i klass 7B i Botby skola har bakat en plåt med scones under lektionen i huslig ekonomi. Receptet kommer från Schildts & Söderström­s nya lärobok i ämnet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland