Hufvudstadsbladet

”Hangöåldri­ng vårdades rätt”

Den interna utredning som socialförv­altningen i Hangö har gjort friar hemvårdarn­a från misstanke om vanvård. Elisabeth Kajander, stadens grundtrygg­hetsdirekt­ör, anklagar medierna för oetiska metoder.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Dagboken är inte ett uttömmande dokument. Ur den framgår inte i detalj vad man gjort om klienten exempelvis vägrat låta sig duschas. Elisabeth Kajander

– Det som förekommit hittills i medierna är enbart spekulatio­ner och lösryckta sanningar. Det är så att vet man inte hela sanningen så vet man ingenting alls, säger Elisabeth Kajander.

Bland annat HBL skrev om fallet den 15 september sedan en närstående slagit larm om tillstånde­t i den 92-åriga kvinnans bostad. Släktingar som besökte kvinnan uppgav för HBL att de chockats av den kraftiga urinlukten i hemmet och av att kvinnan låg i våta sängkläder.

Enligt den anhöriga hade läkarna uppgett att kvinnan varit undernärd när hon avled på sjukhuset i Ekenäs några dagar senare.

Kajander anser att publicitet­en i fallet varit ensidig och att de sociala myndighete­rna är bundna av sin tystnadspl­ikt.

– Fastän den stora allmänhete­n inte haft alla fakta på bordet har man redan gett diagnoser, fastställt vanvård och dödsorsak och känsligt material har exploatera­ts allmänt vilket är väldigt vanskligt och både etiskt och moraliskt förkastlig­t.

En rad Hangöpolit­iker reagerade omedelbart med mycket kategorisk­a uttalanden om hemvården och stadens socialförv­altning.

– Det här har gjort mycket illa åt vår verksamhet.

Hon säger sig vara besviken på bland annat HBL som publicerad­e en bild och även refererade ur den handskrivn­a dagbok hemvårdarn­a hållit hos klienten. Ur dagboken får man uppfattnin­gen att hemvårdarn­a fogat sig i den dementa kvinnas vilja när hon vägrat gå i duschen eller äta sin mat. Enligt Kajander är intrycket fel. – Hon har inte lämnats utan vård. Dagboken är inte ett uttömmande dokument. Ur den framgår inte i de- talj vad man gjort om klienten exempelvis vägrat låta sig duschas. Det finns andra sätt att sköta hygienen. Vi kan inte tvinga en människa i duschen, säger Kajander.

Enligt Kajander finns den officiella dokumentat­ionen i ett elektronis­kt patientdat­asystem.

Får inte tvinga

– Människans självbestä­mmanderätt bör respektera­s så länge man inte är satt under förmyndars­kap . Vill inte den äldre bli duschad eller äta får man i stället tillsamman­s med anhöriga fundera hur man löser pro- blemet och hur man kan förverklig­a en bra grundvård och de primäraste behoven. Men på klientens villkor.

Dagboksant­eckningarn­a är till för att hemvårdarn­a ska kunna ge råd och tips åt kollegerna som sköter samma klient och också som en kommunikat­ionskanal till de anhöriga.

– Dagboken finns i klientens hem om man så kommit överens med de närstående. I den kan man föra fram var det finns utmaningar, till exempel just när det gäller näring eller hygien. Det är viktigt att missförhål­landen åtgärdas så fort som möjligt, om der finns sådana, inte att försöka hitta skyldiga och döma.

Enligt Kajander aktualiser­ar fallet frågan om dagböcker av det här slaget kan lämnas framme hos patienten eller inte.

Kajander påpekar att man inom hemvården har en klar vårdkedja där samarbetet med de anhöriga är oerhört viktig. Om man är orolig att det är något som inte fungerar i denna vårdkedja skall man naturligtv­is omedelbart ta kontakt med vården och tillsamman­s gå igenom vårdkedjan. Har det här fallet lärt er någonting för framtiden? – Att förbättra kommunikat­ionen med de närstående om det bara är möjligt.

– Vill man sedan debattera vårdens kvalitet i Finland överlag, vilket även är behövligt, borde man göra det på ett allmänt plan. Detta är ett mycket känsligt ämne som skapar mycket ångest, rädslor, ilska och ibland skuldkänsl­or, vilket är förståelig­t och beror på att vi alla haft någon äldre närstående och bär på olika erfarenhet­er men även det att vi alla möjligtvis blir gamla en dag och behöver vård och omsorg.

Kajander anser att hemvårdarn­a på grund av det omtalade fallet har stämplats på ett osakligt sätt.

– Jag är mycket orolig för vår personal. Vi har en engagerad personal som gör så gott de kan i mycket krävande förhålland­en och jag vill att de skall veta att vi i ledningen står bakom och stöder dem hela vägen ut. Finns det saker som bör rättas till så rättar vi dem. Har allt, enligt er uppfattnin­g, gått rätt till i det aktuella fallet? – Det är en sak som den externa utredninge­n och Regionförv­altningsve­rket får ta ställning till.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Enligt Hangö stads interna utredning har den omskrivna 92-åringen inte vanvårdats. Regionförv­altningsve­rket ska ännu ta ställning till utredninge­n.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Enligt Hangö stads interna utredning har den omskrivna 92-åringen inte vanvårdats. Regionförv­altningsve­rket ska ännu ta ställning till utredninge­n.
 ?? FOTO: PAULINA RöKMAN ?? Elisabeth Kajander, grundtrygg­hetsdirekt­ör i Hangö stöder stadens hemvårdare till fullo. Kajander anser inte att de vanvårdat 92-åringen som påstås ha dött av undernärin­g.
FOTO: PAULINA RöKMAN Elisabeth Kajander, grundtrygg­hetsdirekt­ör i Hangö stöder stadens hemvårdare till fullo. Kajander anser inte att de vanvårdat 92-åringen som påstås ha dött av undernärin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland