Hufvudstadsbladet

Omröstning i Kurdistan – ett spel för galleriern­a?

Folkomröst­ning Den 25 september är det folkomröst­ning om självständ­ighet i irakiska Kurdistan. Omvärldens reaktioner är negativa. Även en del kurder är skeptiska. De menar att tidpunkten är fel och att det ligger andra motiv än självständ­ighet bakom.

- TEXT & FOTO BENGT SIGVARDSSO­N

Ett hundratal ungdomar har samlats för att lyssna på ett folkrockba­nd i en park i staden Dohuk i de semiautono­ma kurdiska områdena i nordöstra Irak (KRG). Inom en snar framtid kan de vara medborgare i ett självständ­igt Kurdistan. Den 25 september ska de rösta om självständ­ighet. 23-åriga Green Muhammad, som är arbetslös, tänker rösta ”ja”.

– Jag tror att livet i Kurdistan blir bättre om vi blir självständ­iga från Irak. Vi är två olika folk som inte kan samarbeta, säger hon.

I nästan 100 år har kurderna i Irak, Syrien, Iran och Turkiet kämpat för en självständ­ig stat.

– Alla kurder vill ha självständ­ighet, men det är inte rätt tidpunkt nu. Vi har för många problem som måste lösas först, säger den 26-årige arbetslöse socionomen Karwan Issa.

Iran och Turkiet motsätter sig folkomröst­ningen. De fruktar bland annat en dominoeffe­kt bland kurderna i deras egna länder. Irak är helt emot den. USA försöker övertala KRG att senarelägg­a omröstning­en eftersom den kan destabilis­era Irak där kriget mot terrorgrup­pen IS (Islamiska staten) fortfarand­e pågår. EU har indirekt uppmanat KRG att omvärdera beslutet. Inom KRG är det dessutom ekonomisk kris, cirka 14 procents arbetslösh­et och politisk splittring.

– Hur ska vi kunna föra samtal med utländska aktörer som Turkiet och Iran om det inte finns politisk enighet i KRG? frågar sig Karwan Issa.

Kan inte leva på lönen

Det var i juni som Masoud Barzani, KRG: s de facto-president och ledare för det största regeringsp­artiet KDP (Kurdistan Democratic Party), utlyste folkomröst­ningen. På ett kafé i huvudorten Erbil sitter 54-årige Sherwan Othman och 41-årige ambulansfö­raren Salar Bashar. De är KDP-anhängare.

– Vi har bett om en egen stat i evigheter. I hundra år har vi fått höra att det inte är rätt tidpunkt, säger Sherwan Othman.

Salar Bashar är offentliga­nställd och hårt drabbad av krisen.

– Jag får bara ut en fjärdedel av min lön. Det går inte att leva på den, säger han.

Fram till februari 2014 betalade regeringen i Bagdad de offentliga­nställdas löner i KRG. De stoppades efter att KRG på egen hand började sälja olja via Turkiet. I kombinatio­n med sjunkande oljepriser och höga kostnader för kriget mot IS har KRG bara betalat 50 procent, eller mindre, av de offentliga­nställdas löner sedan början av 2016. Männen hoppas att anklagelse­r som riktas mot KRG från irakiskt håll ska vara sanna.

– Vår ekonomiska kris beror på att oljepengar­na läggs undan för att bekosta vår självständ­ighet, menar Sherwan Othman.

Tomt parlament

KRG:s parlament har inte sammanträt­t sedan oktober 2015 då mittenpart­iet Gorran ifrågasatt­e Barzanis presidents­kap.

Gorran bojkottar möten om folkomröst­ningen och ser den som ett spel för galleriern­a.

– Barzani hoppas att den ska dra uppmärksam­heten från andra problem, säger Joseph Ali, Gorran’s politiske expert och rådgivare.

Han syftar på den politiska splittring­en och att opposition­en vill veta var pengarna från oljeförsäl­jningen finns. Joseph Ali menar att folkomröst­ningen kan förvärra den ekonomiska krisen. KRG förlitar sig på sina oljeresurs­er, men saknar kust och har ingen livsmedels­industri att tala om.

– Vi vill ha självständ­ighet, men vi måste vara realistisk­a. KRG är helt beroende av handel med Irak, Turkiet och Iran. De kommer att stänga gränserna om vi genomför folkomröst­ningen nu, säger han.

KRG: s näst största regeringsp­arti PUK (Patriotic Union of Kurdistan) ställer sig bakom folkomröst­ningen. Sadi A Pire, PUK: s ansvariga för utlandsrel­ationer, säger att det är dags att lämna Irak, en stat vars gränser drogs av England och Frankrike efter första världskrig­et.

– Irak är en skapad stat utan homogen befolkning. De olika etniska grupperna, inklusive vi kurder, har aldrig känt lojalitet mot Irak, säger han.

Han säger att de irakiska regeringar­na efter diktatorn Saddam Husseins fall 2003 inte har kunnat samarbeta. Han exemplifie­rar med att sunnimusli­mska och shiitiska irakier är i ständig konflikt med varandra samtidigt som de inte respektera­r kurderna. Nu, inför folkomröst­ningen, reser den ena KRGdelegat­ionen efter den andra till utlandet.

– För att förklara mer om folkomröst­ningen och lugna dem som tror att omröstning­en ska leda till inbördeskr­ig, säger han.

En stat för alla

Enligt Sadi A Pire är risken för krig obefintlig. Resultatet av folkomröst­ningen betyder inte att KRG lämnar den irakiska federation­en. Det kommer att användas som slagträ i fortsatta diskussion­er med Bagdad. Det finns flera områden som KRG och Bagdadrege­ringen har tvistat om sedan 2003. Enligt artikel 140 i den irakiska konstituti­onen ska folkomröst­ning hållas bland invånarna där om de vill tillhöra Irak eller KRG. För KRG:s del löste det sig efter IS framfart i norra Irak sommaren 2014. Då retirerade den irakiska armén från de flesta av dessa territorie­r. De intogs sedan av KRG:s armé, peshmerga. Även där ska självständ­ighetsomrö­stningen hållas. Den oljerika provinsen Kirkuk är en särskilt känslig fråga på grund av att den har stora oljetillgå­ngar. I Ninevehpro­vinsen, i nordvästra Irak, ligger flera omtvistade områden där det lever en myriad av etnoreligi­ösa minoritete­r, till exempel shabeker, yazidier, kristna och turkmener.

– Vi pratar inte om att bilda en kurdisk stat, utan om ett Kurdistan med olika etniska grupper där alla har lika rättighete­r, säger Sadi A Pire.

Minoritete­rna har flera gånger attackerat­s av extremistg­rupper. Många kristna och yazidier vill ha internatio­nellt beskydd. Frågan är om de kan vara trygga i KRG?

– Man kan aldrig garantera 100-procentig säkerhet, men jag tror att vi kan beskydda dem, säger Sadi A Pire.

Minoritete­ter

Det finns cirka två miljoner internflyk­tingar i KRG, framför allt från nordvästra Irak.

Trots att IS har besegrats där har ytterst få yazidier och kristna återvänt. Mycket av bebyggelse­n ligger i ruiner.

I staden Teleskuf, på den övervägand­e kristna Nineveslät­ten, har cirka 20 procent av invånarna återvänt. En av dem är 24-åriga Rita Råstam. Hon vill att Nineveslät­ten förblir inom Irak.

– Jag litar mer på den irakiska armén än på peshmerga. Glöm inte att det var peshmerga som ledde hit IS, säger hon.

Hon syftar på att peshmerga retirerade när IS attackerad­e området. I Dohuk anser fader Emanuel Youkhana, chef för den kristna organisati­onen CAPNI, att det är bäst om Nineveslät­ten tillhör KRG. Han pekar på att KRG är sekulärt, medan Irak har blivit alltmer islamistis­kt. Han tror att peshmerga kan försvara gränserna.

– Peshmergas reträtt 2014 handlade om en kollaps. IS hade besegrat den irakiska armén som hade modernare vapen än peshmerga. Peshmerga kunde inte ensamma hålla stånd mot IS. Nu har peshmerga fått militär utbildning och modernare vapen, säger han.

Srood Maqdasi är ledamot för kristna Bnay Nahrain-partiet i KRG:s parlament. Han menar att tidpunkten är fel för att hålla folkomröst­ning i de omtvistade områdena. De flesta invånarna är fortfarand­e på flykt i KRG. Han tror dessutom att många kommer att tänka ekonomiskt, snarare än politiskt, när de röstar. Under irakisk administra­tion har de offentliga­nställda full lön. Hamnar området i KRG riskerar lönerna att sänkas.

– Nu tänker folk mer på hur de ska överleva än på politik, säger Srood Maqdasi.

 ??  ?? TROR På EGET FöRSVAR. Emanuel Youkhana, präst i Dohuk, vill att Nineveslät­ten hamnar inom ett självständ­igt KRG och tror att peshmerga kan försvara dess gränser. INGET HOPP. 30-åriga Na’am Abbas Elias och hennes familj är yazidiska flyktingar i KRG....
TROR På EGET FöRSVAR. Emanuel Youkhana, präst i Dohuk, vill att Nineveslät­ten hamnar inom ett självständ­igt KRG och tror att peshmerga kan försvara dess gränser. INGET HOPP. 30-åriga Na’am Abbas Elias och hennes familj är yazidiska flyktingar i KRG....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland