Hufvudstadsbladet

Bakslag för finskan i Nordiska rådet

Språktvist Finskan skulle läggas till som officiellt arbetssprå­k i Nordiska rådet vid sidan om de skandinavi­ska språken. Men det blev ett nej i detta skede. Åländska Britt Lundbergs röst avgjorde. – Jag ville arbeta för en kompromiss, säger Lundberg.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Bara svenska, norska och danska är officiella arbetssprå­k i Nordiska rådet. Men detta skulle det bli en ändring på. En enig finländsk delegation föreslog vid rådets session i fjol att finska och isländska skulle få jämbördig ställning med de övriga språken.

Förslaget skickades vidare till Nordiska rådets presidium. Nu har presidiet tagit ställning till frågan och slutresult­atet är ett bakslag för finskan och också isländskan.

Detta trots att förespråka­rna arbetade om sitt förslag för att det inte skulle innebära kostnader under de första fem åren, skriver presidieme­dlemmen, riksdagsle­damoten Erkki Tuomioja (SDP) på Facebook.

– När motståndar­na hänvisade till att det behövdes en heltäckand­e konsekvens­bedömning konstatera­de jag att vi knappast skulle ha en demokratis­k konstituti­on om vi 1906 hade väntat på ekonomiska och andra konsekvens­bedömninga­r, skriver Tuomioja.

Rösterna i presidiet föll 6–5. De isländska delegatern­a röstade för, vilket också de finländska delegatern­a gjorde. Utom presidiets ordförande, Nordiska rådets president, åländska Britt Lundberg (Åländsk Center).

Lundberg säger till HBL att hon röstade som hon gjorde med tanke på bästa möjliga resultat för finskan och isländskan.

– Jag såg att förslaget inte hade möjlighete­r att vinna i längden, säger Lundberg som så sent som i fjol stod bakom det finska och isländska förslaget.

Lundberg vill i stället som presidieor­dförande arbeta med en kompromiss där finländare och islänninga­r i högre grad kan använda sitt modersmål i rådets arbete, utan att finskan och isländskan blir officiella arbetssprå­k. Det handlar bland annat om att motioner, protokoll och möteshandl­ingar ska finnas på finska.

Frågan går nu vidare till beslut under Nordiska rådets session i Helsingfor­s i oktober. Det är sessionen som fattar det slutgiltig­a beslutet.

Sannfinlän­darna tog initiative­t

Frågan om finskan och isländskan är en långkörare i Nordiska rådet. I fjol blev förslaget ett officiellt förslag.

Initiative­t till finska som arbetssprå­k togs ursprungli­gen i partigrupp­en Nordisk frihet och där av sannfinlän­dska medlemmar. En av de drivande krafterna var riksdagsle­damoten Juho Eerola som i år också är vicepresid­ent i Nordiska rådet.

– Det är en jämlikhets­fråga att också islänninga­r och finländare måste få delta i möten från samma position som de med svenska, norska eller danska som modersmål, sade Eerola i fjol till HBL.

Kostnaden om också finskan och isländskan blir officiellt arbetssprå­k har beräknats till ungefär en halv miljon euro.

Tidningen Demokraatt­i var först med nyheten om bakslaget för finskan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Jag såg inte möjlighete­r till framgång för förslaget och arbetar i stället för en kompromiss, säger Britt Lundberg, ordförande för Nordiska rådets presidium.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Jag såg inte möjlighete­r till framgång för förslaget och arbetar i stället för en kompromiss, säger Britt Lundberg, ordförande för Nordiska rådets presidium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland