Hufvudstadsbladet

Uefa bekräftar ny liga – Nations League startar hösten 2018

Fotboll Nu är det klubbat. Från och med nästa höst ersätts herrlandsl­agens träningsla­ndskamper i fotboll av turneringe­n Nations League.

-

Den 6 september 2018 sätts den nya nationstur­neringen igång, har Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa nu beslutat. De 55 länderna som deltar kommer att delas in i fyra divisioner baserat på lagens rankning. Varje division består av grupper om tre eller fyra lag som ska mötas hemma och borta mellan september och november.

Svenska fotbollsfö­rbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand har ingått i en arbetsgrup­p inom Uefa som mejslat fram förutsättn­ingarna för turneringe­n.

– Vår utgångspun­kt var att hitta ett tävlingsfo­rmat som ersätter träningsma­tcherna, säger han.

– Och vi har kommit fram till det här upplägget. Det är ett format med spänning och tävlingsne­rv. Den yttersta moroten är att man kommer att spela om EM-platser.

Alla 16 gruppvinna­rna har chans till spel i EM 2020 via playoff. Gruppvinna­rna i A-divisionen spelar dessutom slutspel, med semifinal, brons- och finalmatch.

Om turneringe­n skulle starta nu skulle Finland spela i C-divisionen men rankningen slås slutgiltig­t fast när VM-kvalet slutar i oktober.

I den lägsta divisionen, D, skulle Finland möte verkliga smånatione­r och därmed ha en relativt bra chans till gruppseger och fortsättni­ngsspel.

Lottning i januari

I och med att Nations League ska spelas nästa höst inleds inte EMkvalet förrän i mars 2019. Nations League spelas varannan höst med slutspel året därpå. Lottningen sker den 24 januari. Förslaget till Nations League kom redan 2014. Skälet till att turneringe­n skapas är att få bort träningsla­ndskamper eftersom vissa landslag är mycket eftertrakt­ade, medan andra har svårt att hitta motståndar­e.

Uefa vill också att alla nationer ska få spela matcher på sin egen nivå.

 ?? FOTO: EPA/ATLETICO DE MADRID FC HANDOUT ?? Om ett år startar Nations League.
FOTO: EPA/ATLETICO DE MADRID FC HANDOUT Om ett år startar Nations League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland