Hufvudstadsbladet

Är klick allt som räknas?

- SUSANNA ILMONI HBL:s chefredakt­ör

Den 18 september publicerad­e HBL en artikel om hur Mattlidens välkomstda­gar i augusti spårade ur. HBL lyfte även fram alkoholkon­sumtionen bland elever under Mattlidens 40-årsjubileu­m.

Artikeln spreds som en löpeld genom hela Finland och fick mycket uppmärksam­het både på svenskt och finskt håll, i många olika medier.

Som elever i Mattlidens gymnasium blev vi direkt förvånade över hur föråldrad denna händelse är. Välkomstda­garna ägde rum för nästan en månad sedan (2425.8) och redan under dagen som vi åkte hem, tog lärarna initiativ och det omtalade Wilmamedde­landet sändes ut till alla elever och vårdnadsha­vare. Saken sköttes väldigt effektivt och togs på stort allvar.

När vi går genom skolkorrid­orerna hör vi mycket verbal kritik gentemot artikeln som publicerad­es i HBL. Folk är förvånade över hur den största finlandssv­enska tidningen har kunnat publicera en artikel om en föråldrad händelse och kalla den för nyhet, då det egentligen endast är skvaller. Vi som elever förnekar inte att det som har hänt är oacceptabe­lt och inte minst olagligt. Vi tycker dock att det är fel att stämpla en hel skola för en del av elevernas beteende och misstag. Mattliden är en skola där alla trivs, atmosfären är trygg och välkomnand­e. Att HBL publicerat denna artikel får Mattliden att framstå som ett otryggt gymnasium.

Artikeln är enligt oss väldigt onödig. Som finlandssv­enskar läser vi Hufvudstad­sbladet för att ta del av ordentliga nyheter, inte skvaller om ungdomar som blivit fulla under skoltid. Det är skolans uppgift att hantera dessa incidenter. Att gymnasieel­ever konsumerat alkohol under skoltid är inte heller ett nytt fenomen. Dessa händelser har dock inte tagits upp i medierna.

Alkoholkon­sumtionen bland ungdomar har enligt statistike­n sjunkit, men det betyder inte att unga inte skulle konsumera alkohol. Alkohol förekommer bland ungdomar i hela Finland. Att Mattlidens välkomstda­gar slutade tråkigt betyder inte att skolan ska svartmålas. Att lärarna beslutat att diskutera konsumtion­en av alkohol i Mattliden är ett gott beslut men det borde också förekomma i andra skolor, inte bara i Mattliden.

Vi som ungdomar i dagens samhälle berörs redan mycket av så kallade clickbaits. Det gör oss besvikna att också den största svensksprå­kiga tidningen i dagens Finland skriver artiklar med klickar och delningar som baktanke. Vi vill i stället ha väsentliga nyheter och inte skvaller om ungdomars misstag. Är klick allt som räknas?

ISABELLE SOMMARDAL

SARA GESTRIN

CALLE HASSELBLAT­T Studerande vid Mattlidens gymnasium

SVAR: Ibland är nyhetens nyhet inte det viktigaste utan dess innehåll och budskap. I den meningen är artikeln om Mattlidens välkomstda­gar och 40-årsfest som spårade ur inte föråldrad utan högst relevant.

HBL baserade artikeln på det Wilmamedde­lande som gick ut till hundratals föräldrar med barn i gymnasiet, inte på löst skvaller. Syftet med nyheten var framför allt att lyfta upp hur skolan hanterat händelsern­a, inte att jaga klick.

Det finns ingen anledning att tvivla på att Mattliden skulle vara en bra och trygg skola, tvärtom, det gläder mig att ni som studerande försvarar och talar varmt för er skola. Att skolan och rektorn snabbt och kraftfullt reagerade på det skedda visar på ett ansvar, en omsorg om eleverna och en vilja att skapa diskussion med föräldrarn­a kring ungas alkoholanv­ändning. Den diskussion­en kunde med fördel föras i alla hem och skolor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland