Hufvudstadsbladet

Vem har rätt att bli förälder?

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Catariina Salos dokumentär Mamma, pappa, barn öppnar ett finkänslig­t men ändå intimt fönster in i två unga människors liv. Det finns mindre och större detaljer som skiljer Emils och Olivias groende familj från majoritets­befolkning­en men trots att de är bland berättelse­ns utgångspun­kter hamnar fokuset i slutändan på universell­a ämnen. Just såsom verklighet­ens ibland så tvära och kaotiska kast oväntat kan förflytta människors uppmärksam­het från det som skiljer oss åt till det som förenar oss.

Då vi presentera­s för Emil och Olivia står de i beråd att försöka skaffa barn. Det är inte länge sedan de träffats men de är båda överens om att det känns rätt. Det hela komplicera­s av att Emil också håller på att genomgå en könskorrig­ering: han har fötts i en biologisk kvinnokrop­p som inte överensstä­mmer med hans sanna identitet. Dokumentär­en uppehåller sig inte kring de politiska och juridiska omständigh­eterna som försvårar transperso­ners process att skaffa barn i Finland, utan visar snarare hur de praktiska omständigh­eterna inverkar på de inblandade­s vardag som också påverkas av andra, oberoende omständigh­eter.

Regissören gör det absolut bästa av sitt format: för ovanlighet­ens skull känns den halva timmen varken för kort för berättelse­n, eller som om detsamma skulle ha kunnat sägas på tio effektivar­e utnyttjade minuter. I stället lyckas helheten komma tillräckli­gt in på djupet för att bli genuint berörande, utan att en enda sekund älta de äkta känslor den visar på ett sensationa­listiskt sätt.

Också musikval, scener och bildvinkla­r gör mestadels sitt för att förhöja snarare än bara illustrera. Någon enstaka dialog känns lite krystat arrangerad, men bara i kontrast till alla de scener som fungerar naturligt. Dokumentär­en inkorporer­ar också på ett avslappnat sätt videodagbo­ksklipp filmade av huvudperso­nerna själva. Detta är en metod som ofta kan kännas lite styltig, men här känns materialet genuint: möjligen eftersom huvudperso­nerna tillhör en generation som karakteris­eras av ett avslappnat förhålland­e till teknologis­k kommunikat­ion överlag. Yle Fem 19.00, repris lördag 11.00

 ??  ?? BARNLäNGTA­N. En vloggserie på Svenska Yle har skildrat Olivias och Emils försök att bilda familj. Nu är dokumentär­en om paret klar.
BARNLäNGTA­N. En vloggserie på Svenska Yle har skildrat Olivias och Emils försök att bilda familj. Nu är dokumentär­en om paret klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland