Hufvudstadsbladet

Han vet vilken bil du behöver

Konsumentr­ådgivning Visst kan man själv jämföra produkter och priser på nätet, men ärligt talat: Har du inte alltid saknat ett proffs som kunde berätta vilken bil – eller varför inte bostad – som passar dig bäst, och var du kan få den till bästa pris? Nu

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Antti Liinpää på Auto Teddy är en av landets personliga shoppare i bilvärlden. Konceptet går ut på att kartlägga kundens behov, smak och intressen och matcha dem mot den bil som passar bäst. Numera är finländarn­a beredda att betala för den hjälpen, säger Anna Talasmäki, som sedan tre år gör samma sak i bostadsbra­nschen.

På nätet är det i princip lätt att söka begagnade bilar, men informatio­nen och beskrivnin­garna är inte alltid exakt det man vill ha. Och hur ska man veta om den billigare bilen är lika bra som den dyrare? Var ser man om modellen har haft obehagliga typfel, eller att den bil man funderar på verkligen har fått den service den behöver?

Personal Shopper är ett ganska nytt yrke som går ut på att erbjuda personlig service och vägledning inför ett köp. Hittills har personliga köpassiste­nter varit mer eller mindre knutna till butiker, och oftast har det handlat om kläder och mode.

Auto Teddy har med inspiratio­n från utlandet flyttat över den här servicen till bilhandeln, och finns nu på 13 orter i landet. En Personal Shopper ägnar mera tid åt den individuel­la kunden än en vanlig försäljare, och har som uppgift att så exakt som möjligt matcha önskemålen mot en konkret produkt. I det här fallet är det en begagnad bil, men den bästa möjliga enligt kundens kriterier.

Förtroende­bransch

– Det här är en service- och förtroende­bransch, och vårt jobb är att ta reda på allt om bilen, göra en utförlig video och ta omkring 50 detaljbild­er på den. Vi listar alla fakta och kollar modellens felstatist­ik för att ge en realistisk bild av produkten, säger Antti Liinpää som länge jobbat med biljournal­istik i press och teve innan han värvades av Teddyteame­t.

– Det här är en service för den stora grupp som inte hinner eller kan välja bland alla de begagnade bilar som rör sig på marknaden. Allt fler erkänner dessutom att de ju egentligen inte vet så mycket om bilar.

Auto Teddy äger inte bilarna de förmedlar, det är alltid en affär mellan säljare och köpare. Mellanhand­ens uppgift är att se till att både säljare och köpare hittar varandra snabbt och att båda gör en god affär.

Konceptet bygger på att den som vill sälja en begagnad bil alltid har en prutmån. Med sin egen kritiska massa räknar Auto Teddy med att kunna utnyttja den marginalen både för sig själva och för kunden.

– Vår provision vid försäljnin­g är minst 1 240 euro, annars ligger den på 5,9 procent. Det signalerar att vi inte jobbar med de allra billigaste bilarna, säger Liinpää.

Två procents shoppingar­vode

Den som vill ha personlig guidning bland de intressant­a bilar som finns till buds betalar två procent av bilens pris, men i praktiken nollas den summan ofta av att slutpriset prutats lägre än en enskild privat köpare klarar av, säger Liinpää.

– Ett villkor för att systemet ska fungera är att vi har en omfattande expertis och att vi inte har bindningar till någon biltillver­kare eller återförsäl­jare, säger han.

– Vår uppgift är att se till att bilarna motsvarar säljlöftet. Servicehis­torien är kollad och konditions­testet färskt. Finns det skönhetsfl­äckar visar vi fram dem på video och foto, i text och muntligen. Om bilen inte sålts inom fyra månader kostar det ingenting för säljaren. Har man en exklusiv bil kan det förstås löna sig att förlänga försäljnin­gstiden, eftersom kunden oftast finns där ute någonstans, säger Liinpää.

– Vi är alla gamla rävar i olika sektorer av bilbransch­en, och det pris vi ger kunden ska matcha bilens skick, egenskaper och utrustning på alla plan. Fasta priser på begagnade bilar är något som Teslas prispoliti­k inspirerad­e till, och vi tror att det kommer att bli norm för näthandeln med både nya och begagnade bilar mycket snabbt. Vill man ha garanti, finansieri­ng eller försäkring hjälper vi också till med det.

Nätet tar över

En allt större del av bilhandeln har redan flyttat till nätet, framför allt begagnatha­ndeln. Autoverkko­kauppa var den första bilförsälj­aren med ett koncept som gjorde det möjligt att köpa bil och få den hemleverer­ad utan att ens sätta foten i en bilhall. Auto Teddy gör bilköpet mera personligt, men till stor del med samma kombinatio­n av förtroende, fakta och säljlöften.

Vissa bilmärken har redan personal som enbart är diskussion­spartners för att få kunden att definiera sina behov. Köpet slutförs sedan av en försäljare. På den nivån gäller det fortfarand­e att få in kunden i en bilaffär med det aktuella märket. LandRover och Jaguar i Storbritan­nien har redan tagit steget in i stora köpcentra, inte för att sälja bilar utan för att berätta om de olika modellerna. Bokningen av en provkörnin­g och själva köpet kan man sedan slutföra vid datorn. Liknande försök har gjorts i finländska supermarke­tar, men det har hittills varit kampanjart­ade pop up-kiosker.

Än så länge sonderar Auto Teddy terrängen. De första affärerna har gjorts enligt det nya konceptet, men den personliga konsultati­onen är ännu på experiment­stadiet.

– När vi lyckas kartlägga kundens behov och önskemål behöver vi inte rekommende­ra fel bil. För många är en provision på två procent en låg kostnad. Fasta nettoprise­r på bästa nivå är bra för både säljare och köpare.

Bostäder nästa

Servicebra­ndet är formbart. Det var bilar som fick inleda verksamhet­en, men i stället för bilar kan tekniken också tillämpas på bostäder, eller varför inte hemelektro­nik.

– Fastighets­mäklare har förstås i alla tider i någon mån stått till tjänst med bostadsjak­t enligt kundens kriterier, men vi tror att vi kan utveckla också den sektorn inom vår grundidé, säger Antti Liinpää.

– Skillnaden mellan bilar och bostäder är att bilarna alltid tappar i värde efter den första affären. Bostäder tenderar i stället att bli dyrare. Likheten är att bägge är väldigt kännbara utgifter, så det finns goda skäl att välja rätt från början.

När vi lyckas kartlägga kundens behov och önskemål behöver vi inte rekommende­ra fel bil.” Antti Liinpää bilexpert på Auto Teddy

Först nu är finländare beredda att betala för personlig hjälp vid större affärer.” Anna Talasmäki fastighets­förmedlare på Koija

Teddygänge­t kommer inte att vara först med att välja ut fastighete­r i Finland. Anna Talasmäki har redan i tre år jobbat med sitt företag Koija, som Personal Shopper i fastighets­branschen. Hon säger att hon märkt en förändring de senaste åren: Först nu är finländare beredda att betala för personlig hjälp vid större affärer.

– Alla mina kunder är inte förmögna, jag har jobbat över hela fältet med allt från ettor till familjebos­täder över hela Helsingfor­sområdet. En del bostadssök­are har inte tid att sätta sig in i urvalet, andra känner att de inte har den erfarenhet som krävs för att välja rätt, säger hon. De allra flesta inser framför allt att det kan vara praktiskt att betala någon för den tidsåtgång och det besvär som hör ihop med själva letandet.

– De tre variablern­a är alltid storlek, adress och pris, och med min kunskap kan jag få kunden fokuserad på någonting realistisk­t samtidigt som jag vet objektets rätta prisnivå. På det sättet kan kunden ofta få ett bättre pris, och då blir min service på sätt och vis gratis, säger hon. Ett uppdrag tar i snitt två månader, och hon har aldrig fler än tre uppdrag åt gången.

 ?? FOTO: ARKIV ?? SORTERAR. Antti Liinpää jobbar för Auto Teddy med att välja ut den bil som bäst motsvarar en kunds önskemål.
FOTO: ARKIV SORTERAR. Antti Liinpää jobbar för Auto Teddy med att välja ut den bil som bäst motsvarar en kunds önskemål.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland