Hufvudstadsbladet

Riksdagen är trygg, säger politikern­a

- FNB

Riksdagsgr­uppernas ordförande anser att säkerheten i riksdagshu­set förbättrad­es i samband med renovering­en. Många anser att det är bäst om säkerhetsd­iskussione­n förs inom riksdagen.

Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen säger att läget utvärderas hela tiden.

– Men det är inte motiverat att föra en offentlig debatt om detaljerna i säkerhetsa­rrangemang­en, sade han.

Säkerhetsd­iskussione­n fick ny fart på fredagen då två män med utländsk bakgrund knivhögg sig själv på riksdagshu­sets trappa på fredagen.

SDP:s Antti Lindtman säger att det skulle vara bra med en ny säkerhetsu­ppskattnin­g. Han skyndar sig att tillägga att öppenheten inte får kompromiss­as.

– Vanliga medborgare måste ha möjlighet att besöka riksdagshu­set.

Vänsterför­bundets Aino-Kaisa Pekonen säger att den nyrenovera­de riksdagshu­set nu har förbättrad kontroll över hur man kommer och går. Hon nämner de nya dörrarna som endast släpper in en person i taget.

Flera gruppordfö­rande anser att den interna kommunikat­ionen borde förbättras. De säger att det inte är bra att de som arbetade i riksdagshu­set på fredagen fick veta om händelsern­a genom nyheterna.

Packalén får inget stöd

Den sannfinlän­dske riksdagsle­damoten Tom Packalén föreslog på fredagen för Yle att riksdagen borde få beväpnade vakter. Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande Leena Meri uppger genom e-post att gruppen inte diskuterat förslaget närmare.

– Alla kan ha olika åsikter i frågan. Jag skulle kanske inte genast börja kräva beväpnade vakter utanför huset, säger hon.

Riksdagens säkerhetsc­hef Jukka Savola konstatera­r att riksdagen har ett fungerande samarbete med Helsingfor­spolisen. Savolas inställnin­g till Packaléns förslag är negativt om riksdagsle­damoten hänvisade till att beväpna riksdagens personal.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? SäKERHET. Riksdagsgr­uppernas ordförande anser att kommunikat­ionen borde förbättras men att riksdagen är tryggare efter renovering­en.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN SäKERHET. Riksdagsgr­uppernas ordförande anser att kommunikat­ionen borde förbättras men att riksdagen är tryggare efter renovering­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland