Hufvudstadsbladet

HIFK förmår inte att vinna

Fotboll Det verkade som att HIFK skulle ta säsongens femte seger, en välbehövli­g sådan i kampen mot det förhatliga nedflyttni­ngsspöket. Men som så många gånger tidigare i år tappade HIFK både seger och poäng i slutminute­rna.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

HIFK ledde två gånger om men KuPS kom igen två gånger om och satte segerbolle­n med knappt tio minuter kvar att spela. Därmed ligger HIFK alltjämt risigt till i botten. JJK kan med en seger i dag gå upp på samma poäng som Kamraterna.

LIGAN Först gav Juho Mäkelä HIFK ledningen efter finfint förarbete av Jukka Halme och Pekka Sihvola. Mäkelä gjorde det han kan allra bäst, använde sin snabbhet och löpte i djupled. En väldigt hög procent av Mäkeläs mål under karriären har kommit via samma formel.

Men i följande anfall kvitterade KuPS, och det här är något som hänt HIFK lite för ofta under säsongen. Något som är en starkt bidragande orsak till att laget ligger där man ligger i tabellen. Oförmågan att ”stänga” matcherna kan stå Kamraterna väldigt dyrt då säsongen summeras.

Jani Bäckman gav HIFK nytt hopp om en trepoängar­e då han elegant styrde in en precis frispark av Xhevdet Gela. Vad KuPS-försvaret hade för sig vet ingen. Ingen var i närheten av Bäckman.

Ett par minuter senare var det kört igen i HIFK-ändan. Carljohan Eriksson gjorde en fin räddning på första läget men på returen var måltjuven Gbolahan Salami framme. Här faller en liten skugga över veteranen Mika Väyrynen som inte fullföljde sin löpning i defensiven. Hade han gjort det kanske målet kunnat avvärjas.

KuPS har hela säsongen varit ett grymt lag under den sista kvarten. Det samma kan sannerlige­n inte sägas om HIFK som slarvat bort oerhört många poäng under den sista sjättedele­n av matcherna.

Kuopiolage­t hade mer energi och särskilt överraskan­de var det inte att Ruben Gabriel knoppade in 3–2 med knappt tio minuter kvar att spela. Nicken var fin men HIFK:s markering undermålig. Åtta–nio meter från mål kan du inte ge så mycket utrymme åt motståndar­na.

– Det här är väl lite symptomati­sk för hela vår säsong. Vi spelar bra, gör mål men så slarvar vi och ger bort matchen, säger mittbacksv­eteranen Tuomas Aho.

HIFK:s inställnin­g var det inget fel på alls. Nu fanns intensitet­en och viljan och laget hade väl i ärligheten­s namn varit förtjänt av åtminstone ett poäng.

– Det var målsättnin­gen att kom- ma hit och vinna. Vi gör det mesta bra men vad hjälper det. Vi förlorar och så är det inte mer med det, säger Mäkelä till Ilta-Sanomat.

– Men nu håller vi den här inställnin­gen och åker till Vasa på fredag och där ska vi tusan i mig vinna, säger Mäkelä.

?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Men Juho Mäkeläs fullträff var en klen tröst för HIFK.