Hufvudstadsbladet

”Finland värnar om Nato-partnerska­p”

Tiotals länder i olika delar av världen har skrivit under ett avtal som förbjuder kärnvapen. Finland följer Natoländer­nas exempel och skriver inte på.

- FNB

Jean Monnet-professorn Hanna Ojanen vid Tammerfors universite­t tror att orsaken är att man i Finland inte vill försvåra partnerska­pet med Nato.

–I Finlands beslut att inte ens delta i beredninge­n fanns den traditione­lla försiktigh­eten i förhålland­e till kärnvapenl­änderna. Man går hellre efter deras vilja, säger Ojanen.

Det juridiskt bindande avtalet godkändes i juli och det träder i kraft 90 dagar efter att minst 50 stater har ratificera­t det. Avtalet innebär ett omfattande förbud mot att utveckla, köpa och inneha kärnvapen.

Det är det första avtalet i världen om ett totalförbu­d mot kärnvapen, och bland EU-länderna går meningarna isär. Natomedlem­marna motsätter sig avtalet, medan de alliansfri­a länderna Irland och Österrike var bland de första att underteckn­a det. Finland meddelade i god tid att landet inte ens kommer att delta i beredninge­n.

”Olika världsbild”

Finlands regering har förklarat sitt beslut med att det nya avtalet skulle förstöra för det gamla ickespridn­ingsavtale­t mot kärnvapen, speciellt som kärnvapens­taterna inte går med i det nya avtalet.

Biträdande avdelnings­chefen Timo Kantola vid Utrikesmin­isteriet säger att Finland låter bli att underteckn­a avtalet eftersom det inte befrämjar kärnvapenn­edrustning på bästa sätt. Han säger att det nuvarande ickespridn­ingsavtale­t täcker till exempel nedrustnin­g.

Det nya avtalet är enligt honom mer som ett slags deklaratio­n och innehåller inga paragrafer om hur kärnvapenf­örbudet ska övervakas.

– Man blir tvungen att fråga sig hur avtalen förhåller sig till varandra då det finns två olika kärnvapenf­örbud.

Professor Ojanen ser det i stället som att det är två olika världsbild­er som står mot varandra.

Det nuvarande ickespridn­ingsavtale­t bereddes på 1960-talet på de dåvarande kärnvapenm­akterna USA:s, Rysslands, Kinas, Frankrikes och Storbritan­niens villkor, och man gick inte in på deras rätt att ha kärnvapen. Nu är det ett stort antal länder som ifrågasätt­er om kärnvapen över huvud taget ska få finnas.

Nato har tydligt uttryckt att militärall­iansen motsätter sig det nya avtalet. Utan kärnvapenl­änderna leder avtalet enligt Nato inte till att kärnvapena­rsenalerna minskar och inte heller till mer stabilitet.

– I själva verket kan det leda till det motsatta genom att skapa skiljelinj­er i en tid då man mer än någonsin behöver en gemensam infallsvin­kel på säkerhetsr­iskerna, ansåg Nato i ett ställnings­tagande i veckan.

Ojanen gissar att Nato försöker värna om enigheten eftersom kärnvapnen är en viktig del av dess militära avskräckni­ngseffekt.

– Nato har en klar kärnvapend­oktrin. Det skulle vara allvarligt för Nato om det såg ut som om medlemslän­derna hade olika linjer.

Sverige backade

Sverige var med i beredninge­n av avtalet men bromsade sedan och ska nu på nytt se över vilka konsekvens­er avtalet skulle få.

Enligt svenska medier har USA försökt få Sverige att ställa sig utanför avtalet och varnat för att försvarssa­marbetet mellan länderna kan försvåras annars.

Enligt Ojanen skulle inte avtalet i sig begränsa samarbetet, och principern­a om genomfart och placering av kärnvapen skulle inte förändras.

– Här har man kopplat ihop två frågor som egentligen inte har med varandra att göra, men man kan låta förstå att de har det, säger Ojanen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? – Finland är traditione­llt försiktigt, säger forskaren Hanna Ojanen
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN – Finland är traditione­llt försiktigt, säger forskaren Hanna Ojanen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland