Hufvudstadsbladet

Om det som kallas svenska tillstånd

- reporter

●●”Vad gör ni här?” ”Varför kommer ni hit bara när det har hänt något?” ”Varför skriver ni bara om problem?”

Rinkeby i Stockholm, Rosengård i Malmö – och misstänksa­mma reaktioner jag har stött på när jag har presentera­t mig som journalist i dessa områden som polisen bedömer som särskilt utsatta.

De här mötena tänkte jag på när jag bevakade valrörelse­n i Norge för ett tag sedan. Ja, det låter kanske lite udda men just svenska Rinkeby blev ett slagträ i den norska valkampen i en dramaturgi signerad invandring­s- och integratio­nsminister Sylvi Listhaug (högerpopul­istiska Fremskritt­spartiet).

Hon besökte Sverige och Rinkeby för att lära sig ”så att vi inte får liknande tillstånd i Norge”, men mer än att lyssna och ta till sig verkade hon vara upptagen med att i synnerhet till utsända norska journalist­er varna för ”svenske tilstander”.

Det uttrycket har ända sedan 1990-talet förekommit i Norge när man har velat använda grannlande­t som ett varnande exempel, ett Sverige som har haft en betydligt mer generös invandring­spolitik än de övriga nordiska länderna.

I dansk debatt finns en liknande tendens, och ingen har väl glömt Donald Trumps ”look at what happened last night in Sweden” samt hans upprepade inlägg om att invandring­en i Sverige inte fungerar med hänvisning­ar till tv-inslag med många felaktiga påståenden.

Förra veckan talade också den finska polisöverd­irektören i en intervju om no go-zoner i Sverige och områden som polisen inte kan åka in i. I Sverige används ändå inte det uttrycket och bland annat den högsta polischefe­n bedyrar att man åker överallt.

● Nej, det är kanske inte så konstigt att många invånare i områdena känner sig utpekade och kan ha en defensiv inställnin­g bland annat till oss journalist­er. Och jag medger att jag känner mig träffad: Visst är det ofta frågor om upplopp, kriminalit­et, bilbränder och skjutninga­r som jag vill ställa.

För det är klart att det är något som vi måste bevaka. Ett forskarlag visade till exempel nyligen på att det i förhålland­e till folkmängde­n sker fyra till fem gånger så många skottlossn­ingar med dödlig utgång i Sverige jämfört med Tyskland eller Norge.

Och det är i de utsatta områdena som siffrorna är högst, de som ofta är präglade av både fattigdom och en hög andel människor med invandrarb­akgrund – segregatio­nen är stor på många håll i Sverige.

Orsakerna är ändå komplexa och en förenklad rapporteri­ng slår lätt fel.

● På ”orten” finns en utbredd uppfattnin­g att ingen bryr sig på riktigt. Det finns det säkert fog för. I somras ordnades exempelvis ett alternativ till den kända politikerv­eckan på Gotland i en Stockholms­förort uttrycklig­en för att få ut beslutsfat­tarna dit. Det verkar vara svårt att få till det annars.

Så klyftan finns och att överbrygga den är en ömsesidig utmaning. Viktigt är att fler röster kommer till tals och att rapporteri­ng inte enbart är problemfok­userad. Där ger jag killarna i Rosengård och Rinkeby rätt.

Tack därför också till er som vill berätta hur ni har det, trots en eventuell initial misstro. Annars blir det lätt en ond spiral där vi riskerar att enbart skriva om, men utan höra dem som berörs mest.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland