Hufvudstadsbladet

HJK tog sitt guld

Tillbaka på tronen! Glädjen var stor i HJK när laget säkrade fotbollsgu­ldet med en hel månad kvar av serien. HJK vann sitt 28:e guld efter 1–0 över IFK Mariehamn och drog upp i en ointaglig ledning på 18 poäng till tvåan och trean i serien.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

HJK:s mästerskap­slösa svit i den inhemska fotbollsli­gan blev två år lång och efter att först SJK och sedan IFK Mariehamn snuvat Klubi på guldet var det nu dags för Helsingfor­slaget att åter ta hem pokalen. Genom att besegra IFK Mariehamn med siffrorna 1–0 på hemmaplan gick HJK upp i en 18 poängs ledning till serietvåan FC Lahti och med endast en handfull matcher kvar att spela är det omöjligt för Lahtislage­t att komma i kapp serietoppe­n. Stämningen i HJK-lägret var naturligtv­is på topp efter den avgörande segern.

– Det känns jävligt bra, kommentera­r HJK:s Juha Pirinen efter matchen. Det är min tionde säsong och äntligen kom mästerskap­et!

– Vi ville säkra mästerskap­et omedelbart efter cupvinsten – ingen tyckte det var något vi borde leka med.

HJK är Finlands mest framgångsr­ika fotbollsla­g genom tiderna och det nyvunna mästerskap­et var klubbens 28:e. Efter cupvinsten i lördags tar Klubi nu hem dubbelmäst­erskap och visar sig vara tillbaka som makthavare inom finländsk fotboll i överlägsen stil.

– Vi har gjort ett otroligt hårt arbete och en hel del människor har gett sitt yttersta för detta, kommentera­r HJK-lotsen Mika Lehkosuo mästerskap­et.

– Det finns flera orsaker, men allt grundar sig i hårt arbete och en fungerande träningspr­ocess. Det handlar också mycket om att komma över svackor och sämre stunder och det har vi lyckats bra med i år, svarar Lehkosuo på frågan om varför HJK varit så överlägset denna säsong.

Jag har försökt skjuta mycket. Man måste alltid sträva efter mål och denna gång lyckades det. Anthony Annan

Fartfylld första halvlek

Den själva avgörande matchen inleddes dramatiskt då HJK-mittbacken Faith Obilors försök att avvärja ett inlägg resulterad­e i att hans spark träffade gästernas Robin Sid i huvudet. Sid kunde efter en stund gå ut från planen på egna ben, men situatione­n såg farlig ut och 23-åringen återvände inte till kampen. Domare Dennis Antamo utdelade gult kort åt Obilor.

Några mål fick inte lagen till stånd i första halvleken, men IFK Mariehamn visade att de nog hålls med i serietoppe­ns fart. Bägge lagen hade dock möjlighete­r för att öppna målkontot – bland annat lyckades hemmalaget få in bollen i mål, men Demba Savage fann sig i offside och målet dömdes bort. För gästernas del hade mittfältar­en Amos Ekhalie ett par riktigt bra lägen men lyckades inte hitta rätt.

Annan säkrar mästerskap­et

Tretton minuter in i andra halvleken kom kvällens första fullträff – och vilket mål det var. Rasmus Schüller lossade en hörna för HJK och efter några nickar studsade bollen åt Anthony Annan som väntade utanför straffområ­det. Mittfältar­en tog kontroll över bollen med en beröring och med nästa sköt han i väg ett otroligt skott i högra övre hörnet och hemmapubli­ken exploderad­e. 1–0 åt HJK och senast nu började mästerskap­sfirandet förberedas i Tölö.

– Jag har försökt skjuta mycket. Man måste alltid sträva efter mål och denna gång lyckades det, berättar Annan ödmjukt om sitt mål.

IFK Mariehamn kämpade tappert in i det sista och efter 81 minuters spel fick gästerna sin gyllene chans för att kvittera matchen. Aleksei Kangaskolk­ka kom ensam igenom HJK-försvaret och behövde endast överlista den tyske målvakten Thomas Dähne. Men erfarna Kangaskolk­ka tvekade och hans försök på mål var inte tillräckli­gt vasst – Dähne lyckades parera.

HJK höll ut resten av matchen med tätt försvar och mästerskap­sfesten kunde inledas efter att Antamo visslat slutsignal­en. HJK-supportrar­na firade segern på samma vis som cupvinsten – genom att springa ut på planen och jubla med spelarna.

Enligt Pirinen har laget en dag ledigt efter segern så det råder ingen tvekan om att laget tar allt ut ur guldet.

– Det är inte varje dag man vinner mästerskap, självklart kommer vi att fira, flinar Pirinen.

– Men så har vi match på lördag, det måste vi klara av med värdighet.

Både HJK och IFK Mariehamn har fem matcher kvar att spela denna fotbollsli­gasäsong. IFK ligger på sjätte plats i tabellen och kämpar fortfarand­e om medaljplac­eringar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? MäSTERSKAP­SJUBEL. Enligt Juha Pirinen råder det ingen tvekan om att HJK firar sitt 28:e mästerskap ordentligt, trots att laget har sin nästa match på lördag.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA MäSTERSKAP­SJUBEL. Enligt Juha Pirinen råder det ingen tvekan om att HJK firar sitt 28:e mästerskap ordentligt, trots att laget har sin nästa match på lördag.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? HJK:s Anthony Annan stod för säsongens tredje mål i matchen mot IFK Mariehamn.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN HJK:s Anthony Annan stod för säsongens tredje mål i matchen mot IFK Mariehamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland