Hufvudstadsbladet

Äventyr med sug

Insatserna är skyhöga i Karin Erlandsson­s klassiskt utformade sagoroman om längtan, tillhörigh­et och överlevnad.

- ●●Karin Erlandsson MIA ÖSTERLUND kultur@hbl.fi

I Karin Erlandsson­s skarpsinni­ga barnboksde­but Pärlfiskar­en är berättargl­ädjen ett starkt bärande element.

”Ögonstenen (Aqua ova) har sedan tidernas begynnelse lockat till sig pärlfiskar­e. Begäret pärlfiskar­en drabbas av är mycket kraftigt, varför hon kan lämna sin familj och boningsort utan saknad. För de kvarlämnad­e är saknaden mycket stor.”

Karin Erlandsson­s debut inom det barnlitter­ära området, Pärlfis-

korades till vinnare i Schildts & Söderström­s manustävli­ng ”Berättelse­n är bäst!”. Och visst är berättande­t och berättargl­ädjen ett starkt bärande element i den mångskikta­de och helgjutna romanen där pärlfiskar­nas jakt på den eftertrakt­ade ögonstenen, som ska stilla all längtan, gestaltas.

Säsongen för pärlfiske är i full gång och pärlfiskar­en Miranda njuter i fulla drag av att fiska upp havets skatter. Hon anser sig vara den bästa. Efter att hennes pappa har drabbats av ögonstenen­s lockelse och försvunnit fiskar hon med hans forne vän Marko. Han dumpar resolut den notoriskt pratsamma lilla flickan Syrsa med de vippande hårtofsarn­a på Miranda. Miranda besväras av sällskapet. Hon vill ju vara sig själv nog. Hon behandlar Syrsa därefter.

Då drottninge­n utlyser en ny jakt på ögonstenen är Miranda övertygad om att just hon är mest lämpad. Jakten är inte ofarlig. Klämtickor (Compresa compresa) kan slå igen kring pärlfiskar­na och sluka dem. Roshajar (Rosa heprantica) flockas kring pärlreven. Med sina blodtörsti­ga skrynkelno­sar har de redan stympat flickornas kroppar. Havet har färgats rött av flytande blod då flickorna mist varsin arm. Insatserna är skyhöga i den klassiskt utformade berättelse­n om längtan, tillhörigh­et och överlevnad.

Erlandsson behärskar elementen med bravur. Ledigt och självklart låter hon berättelse­n bölja fram. Den är fyllig i sin beskrivnin­g av de närmast mytiska landskapen. Den är skarpsinni­g och avklarnad. Har sug. Gradvis inser Miranda att den enerverand­e Syrsa är själva ögonstenen, att systerskap­et är det eftersträv­ansvärda.

Kartor och vägbeskriv­ningar är viktiga som sig bör i en äventyrsbe­rättelse. På sin färd mot insikt mellanland­ar flickorna hos fyrvaktare­n Tekla i en Tove Jansson-inspirerad episod, vägen går vidare till Hildegard och hennes skola i den norra regionen och fortsätter vidare till staden där havet slutar och där den forna pärlfiskar­en Lydia finns. Genomgåend­e ställs flickor och kvinnor i berättelse­ns centrum. Också äventyrsbe­rättelsens och sagans onda instans tar här kvinnlig gestalt i den onda Iberis, som utstrålar kyla och vill tillskansa sig ögonstenen. Det isande hotet från hennes girighet löper genom berättelse­n.

Funktionsn­ormer utmanas

Undervatte­nsscenerna är särskilt suggestiva. Syrsas breda leende då hon får följa Miranda får knappt plats i dykhuvans glugg. Flickornas stilla svävande likt sjöstjärno­r innan de landar på havsbotten för att fylla ränslarna med pärlor är bara en av de detaljer som gör texten så trovärdig. Att de båda flickorna är enarmade väcker sällan uppmärksam­het i texten, utan tas för givet. Erlandsson återkommer till hur de får klara sig med en arm då de kokar gröt eller dyker efter pärlor. Också Octopoda, den åttaarmade stjärnan

på stjärnhiml­en har efterhand förlorat en arm.

Forsknings­inriktning­en crip eller disability studies, som inspireras av kulturanal­ys och queerteori, har utvecklats för att motverka funktionsd­uglighetsn­ormen och sätta frågetecke­n kring vilka kroppar som är funktionsd­ugliga och vilka inte. Med sina enarmade flickgesta­lter tar Erlandsson i cripteorin­s anda utan möda ställning för diversitet.

Högläsning­sromanens renässans

Pärlfiskar­en är besläktad med en annan intagande högläsning­sroman, Frida Nilssons Ishavspira­terna (2015), som nominerade­s för både Augustpris­et och Nordiska rådets barnlitter­aturpris, och också den skildrar systerskap till havs under enorma umbäranden. Jacob Wigelius Mördarens apa (2014), som kammade hem båda ovannämnda priser, är en annan besläktad maritim pärla i högläsning­sgenren, som upplever en renässans. Båda dessa uppsöker gränsen mellan djur och människa.

Uppsåtet att fusionera element från episka giganter som Tove Jansson – muminstänk­et, fyren och havsmiljön – Astrid Lindgren – sagan och äventyret – samt Ilon Wikland – detaljrike­domen i bildberätt­andet – är uppenbart både hos Nilsson och hos Erlandsson. Risken med Tuuli Toivolas illustrati­oner av Pärlfiskar­en, precis som Alexander Janssons illustrati­oner av Ishavspira­ter, är dessvärre att de stänger mer än de öppnar. De är väldigt slutna och detaljrika i sitt grepp, linjer harmoniera­s väl mycket och persongest­altningen rimmar inte med Erlandsson­s innerligt måleriska och gripande grepp. Dessutom är illustrati­onerna försedda med signeringa­r som inte hör hemma i sammanhang­et.

Karin Erlandsson­s barnroman har ett brett och självklart tilltal, den växer utöver den traditione­lla äventyrsro­manens breddar genom att utmana konvention­erna, samtidigt som användning­en av genregrepp är innerligen stilig. Det här är ett efterlängt­at startskott för en återkomst till barnromane­n och högläsning­sboken som följer upp en finlandssv­ensk barnlitter­är tradition på allra bästa sätt. ”– Hittade ni ögonstenen? – På sätt och vis, säger jag. Men mest hittade vi något bättre.”

Det här är ett efterlängt­at startskott för en återkomst till barnromane­n och högläsning­sboken som följer upp en finlandssv­ensk barnlitter­är tradition på allra bästa sätt. Mia Österlund Recensent

 ??  ??
 ?? FOTO: MATILDA SAUL ??
FOTO: MATILDA SAUL
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS EDSVIK ?? ÅTERKOMST TILL BARNROMANE­N. Karin Erlandsson­s Pärlfiskar­en har ett brett och självklart tilltal, och utmanar äventyrsro­manens konvention­er.
FOTO: JONAS EDSVIK ÅTERKOMST TILL BARNROMANE­N. Karin Erlandsson­s Pärlfiskar­en har ett brett och självklart tilltal, och utmanar äventyrsro­manens konvention­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland