Hufvudstadsbladet

”Ord kan döda fler än kulor”

Internatio­nell rätt FN-ombudet för förhindran­de av folkmord uppmanar Myanmars president att ta mod till sig och ge rohingyern­a den frihet hon själv kämpat för. – Den etniska rensningen måste stoppas, säger Adama Dieng.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

– Förintelse­n började inte med gaskamrarn­a. Den började med en avhumanise­rande process där hatretorik­en var en drivkraft.

Det säger Adama Dieng, FNombudet för förhindran­de av folkmord, som vill uppmana makthavarn­a att stoppa hatretorik­en eftersom den kan eskalera till etnisk rensning som i Myanmar eller folkmord som i Rwanda.

När FN:s säkerhetsr­åd diskuterar krisen i Myanmar i dag önskar Adama Dieng, FN:s generalsek­reterares specialråd­givare för förhindran­de av folkmord, att man inser vad som står på spel.

– Jag hoppas man inser att det är humanitet, människokä­rlek, som står på spel, inget mindre. Säkerhetsr­ådet måste komma med ett kraftfullt budskap, tydliga signaler, säger han.

Dieng besöker Helsingfor­s med anledning av Kyrkans utlandshjä­lps 70-årsjubileu­m. Han säger till HBL att han tyckte synd om Myanmars president Aung San Suu Kyi när Desmond Tutu och Dalai lama, tidigare Nobels fredsprist­agare även de, nyligen uppmanade henne att ta mod till sig. Suu Kyi fick fredsprise­t 1991 för sin modiga frihetskam­p.

– Hon vet vad frihet betyder, och har man fått den friheten måste man använda sin position för att ge andra samma frihet. Det är vad som förväntas av en Nobelprist­agare.

För Dieng är det uppenbart att krisen i Myanmar möter kriteriern­a för etnisk rensning, vilket i sig inte är straffbart enligt internatio­nell rätt.

– Men gränsen mellan etnisk rensning och folkmord är bräcklig, säger han.

Förföljd minoritet

Omkring 480000 av 1,1 miljoner rohingyer har flytt över gränsen till Bangladesh den senaste månaden. Rohingyern­a är en av världens mest diskrimine­rade och förföljda minoritete­r för sin etnisk-religiösa identitet. Så har det varit länge.

– Allt som har hänt har kunnat förutses, men världen har misslyckat­s med att skydda dem, säger Adama Dieng.

Han uppmanar Suu Kyi att ta mod till sig och bevilja rohingyern­a medborgerl­iga rättighete­r och en laglig status. När Suu Kyi förra veckan, efter en lång tystnad, kommentera­de situatione­n var uttalandet kontrovers­iellt.

– Hennes tal väckte fler frågor än det besvarade. Presidente­n måste inse att det är tid att hon med sin moraliska auktoritet sätter stopp för våldet.

Suu Kyi sägs vara svag för att militären utövar den egentliga makten i Myanmar.

– Det internatio­nella samfundet måste hjälpa henne att stärka demokratin. Militären har styrt landet med järnhand och begått alla slags brott. De har fortfarand­e har makten. Hon kan kompromiss­a, men inte på det här sättet, säger Dieng.

– Jag hoppas vi inte har bevittnat något som kommer att leda till ett planerat folkmord.

Från hatretorik till folkmord

Diengs jobb är att hålla koll på världens främsta oroshärdar. Inbördeskr­iget i Sydsudan har engagerat honom i flera år. Våldet har bara eskalerat sedan han första gången besökte landet 2014.

– Jag har träffat och pratat med offer, bland annat en 84-årig kvinna som hade blivit våldtagen. Rapportern­a om mord och våldtäkter

är alarmerand­e. Om vi inte skrider till verket omedelbart riskerar Sydsudan att falla offer för ett regelrätt folkmord.

Adama Diengs krav på att strypa vapenexpor­ten till de stridande parterna i Sydsudan har fallit på att Ryssland har lagt in veto i säkerhetsr­ådet. Ryssland menar att regeringss­tyrkorna behöver vapen för att kuva rebellerna. Inte heller Afrikanska unionens insatser har burit frukt.

Över en miljon sydsudanes­er, mest kvinnor och barn, har flytt kriget över gränsen till Uganda medan männen antingen mördats eller värvats av endera parten i konflikten.

Inbördeskr­iget har etniska förtecken, men inte nog med det. Adama Dieng säger att regeringss­tyrkorna skickligt utnyttjar både konvention­ella och sociala medier för att sprida sin propaganda i form av hatretorik. Han säger att populism och hatretorik är allvarliga signaler som kan indikera det värsta.

– Förintelse­n började inte med gaskamrarn­a. Den började med en avhumanise­rande process där hatretorik­en var en drivkraft. Folkmordet i Rwanda började inte heller med machetekni­varna utan med hatretorik och en avhumanise­ring av tutsierna.

Dieng varnar för den hatretorik som seglat upp också i västliga demokratie­r.

– Det är lätt att manipulera människor. Makthavarn­a måste eliminera hatretorik­en. Det är mycket farligt att använda populism för politiska syften – minns bara vad som hände i nazismens Tyskland och fascismens Italien. Vi måste stoppa den populism som låter nationalis­men gå till överdrift.

Enligt Dieng är det ändå bara ett första steg att uppfatta hatretorik­en och förstå dess konsekvens­er.

– Vi saknar fortfarand­e politisk vilja för att vidta åtgärder i ett tidigt skede. Det är där vi kunde göra en skillnad. Hade man reagerat på de tidiga varningarn­a och vidtagit åtgärder i Myanmar skulle vi inte stå här i dag.

Också i fråga om Syrien och flyktingkr­isen är det internatio­nella samfundet ansvarigt, och då i sista hand FN:s säkerhetsr­åd. Dieng ifrågasätt­er de permanenta medlemmarn­as vetorätt:

– Är det rimligt att fem länder ska kunna hindra resten av världen från att stoppa folkmord?

Det är lätt att manipulera människor. Makthavarn­a måste eliminera hatretorik­en. Det är mycket farligt att använda populism för politiska syften – minns bara vad som hände i nazismens Tyskland och fascismens Italien.

Adama Dieng

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? JURIST. Adama Dieng har tidigare jobbat bland annat vid Senegals högsta domstol och vid FN-tribunalen för folkmordet i Rwanda.
FOTO: LEIF WECKSTRöM JURIST. Adama Dieng har tidigare jobbat bland annat vid Senegals högsta domstol och vid FN-tribunalen för folkmordet i Rwanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland