Hufvudstadsbladet

Opposition­en gör gemensam sak om tågtrafike­n

Tågtrafik – Statens monopol på tågrälsen ersätts av lokala privata monopol, säger opposition­en som vill rösta om regeringen­s förtroende med en interpella­tion om tågtrafike­n. Kritiken gäller sättet hur regeringen väljer att få in privat marknad på rälsen.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Regeringen kan börja konkurrens­utsätta passagerar­tågen utan att göra lagändring­ar. Därför vill opposition­en komma åt att debattera tågtrafike­ns framtid genom att lämna in en interpella­tion.

Kritiken handlar inte om konkurrens i sig, utan om den process regeringen stannat inför: Att stycka upp VR i fyra delar, öppna upp områden för privata aktörer att ingå avtal på, där de sedan ska vara i trafik med VR:s vagnar.

– Konkurrens är i sig sunt, men i den här modellen blir det inga valmöjligh­eter för kunden, säger Thomas Blomqvist (SFP) och understryk­er att den största flaskhalse­n i tågtrafike­n är att det behövs investerin­gar i spår och kapacitet.

Också garantiern­a för att trafiken ska fortsätta fungera på mindre banavsnitt, som mellan Karis och Hangö, är en fråga som SFP vill ha svar på. Dessutom borde regeringen­s mål vara att utöka tågtrafike­n som färdmedel, säger Blomqvist.

Var uppstår konkurrens­en?

Också SDP är öppet för konkurrens, men den borde i så fall ske på samma sätt som man redan har öppnat godstrafik­en: Genom att nya aktörer kommer in med sina egna vagnar, säger Harry Wallin (SDP), som är interpella­tionens första underteckn­are. Wallin förklarar vidare: – Om det ska vara en verklig konkurrens så ska de privata aktörerna komma in med egna vagnar, utöka marknaden och tävla till exempel med kvaliteten. Bättre restaurang­vagn eller bättre sovkupéer.

– Som det nu är planerat blir utbudet inte alls större, för det är precis samma materiel som finns nu som hyrs ut, och det är samma räls.

Om det inte finns några rörliga delar för bolagen att tävla med så är risken att det enda man kan göra är minska personalko­stnaderna, säger Leena Meri (Sannf).

VR inbringar staten omkring hundra miljoner i utdelning per år, vilket enligt Wallin är marginal nog att sänka biljettpri­serna och klara sig i en konkurrens­situation. Men om det inte blir billigare för konsumente­rna i framtiden, och om statens kostnader inte minskar utan VR:s värde bara rasar med flera hundra miljoner, så har staten gjort sig av med guldäggen utan någon vinning, anser han.

Opposition­en påpekar också att största delen av bannätet består av enkla spår, där kapacitete­n inte kan utökas, och att det behövs underhåll och investerin­gar.

– När man själv sitter mycket på tåg hör man vad tågresenär­erna talar om. Problemen beror på förfall i bannätet, säger Li Andersson (VF) och ser investerin­gar i det som en prioritet.

”Kräver mycket av avtalen”

Hur utfallet blir beror mycket på hur avtalen med privata tågbolag görs upp, säger forsknings­ledaren och nationalek­onomen Tom Björkroth vid Åbo Akademi.

Björkroth har tidigare plöjt igenom de utredninga­r och konsultarb­eten som beställts för beredninge­n.

Utifrån dem ger han kritikerna rätt i att det finns väldigt lite utrymme för att höja kvaliteten i den modell som regeringen lagt fram – där samma infrastruk­tur som i dag bara delas upp på ett annat sätt.

– Möjlighete­rna att förbättra kvaliteten är små, men en sak man kunde rå på är turtäthete­n, säger Björkroth och tillägger att mycket av kvalitetsa­spekten också beror på banunderhå­llet.

Men det finns fördelar med att gå fram på ett kontroller­at sätt. Enligt Björkroth visar forskning att ett stegvis öppnande av konkurrens är att föredra, och då ska det finnas tillräckli­gt stora men hanterliga sekvenser att lägga ut. Går man vidare gäller det också att kunna vara ärlig, utvärdera hur det går och rätta till misstag, säger Björkroth.

Opposition­ens formulerin­g om privata monopol köper han inte rakt av.

– Om det görs med förnuft är det inte privata monopol som skapas, ifall man också reglerar priserna. Då är det ensamrätt. Om en kommun köper in snöskottan­det i kommunen är det heller inte monopol utan upphandlin­g.

– Men det här sätter stora krav på hur man konstruera­r avtalen så det inte uppstår kryphål. Vad gör man vid kostnadsst­egringar, till exempel, säger Björkroth.

En annan avtalsfråg­a är paketering­en av de sektioner som marknaden ska ta över, och vilka krav det finns på att upprätthål­la både mer och mindre lönsamma trafikavsn­itt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Partierna betonar olika frågor, men vill alla ha tydligare svar om tågtrafike­n av regeringen. Thomas Blomqvist (SFP), Jyrki Kasvi (Gröna), Li Andersson (VF), Harry Wallin och Antti Lindtman (SDP), Leena Meri (Sannf) och Päivi Räsänen (KD) vill tvinga...
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Partierna betonar olika frågor, men vill alla ha tydligare svar om tågtrafike­n av regeringen. Thomas Blomqvist (SFP), Jyrki Kasvi (Gröna), Li Andersson (VF), Harry Wallin och Antti Lindtman (SDP), Leena Meri (Sannf) och Päivi Räsänen (KD) vill tvinga...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland