Hufvudstadsbladet

Orpo varnar för skattetävl­an

Regeringen planerar inga större omläggning­ar av företagsbe­skattninge­n, säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml). Beskattnin­gen måste trots det förbli konkurrens­kraftig eftersom Finland tävlar om företagens investerin­gar, menar Orpo.

-

Petteri Orpo ser bland annat på Sverige där man överväger att sänka samfundssk­atten från nuvarande 22 till 20 procent. Skatten skulle därmed sjunka till samma nivå som den gjorde i Finland 2014.

Som motvikt planerar man visserlige­n att begränsa företagens möjlighete­r att göra ränteavdra­g. Målet är att försvåra aggressiv skatteplan­ering som utnyttjar ränteavdra­gen.

–Det att vi klarat oss i konkurrens­en tidigare innebär inte nödvändigt­vis att vi kommer att göra det framgent.

Det kan dessutom komma ytterligar­e press från USA. President Donald Trump väntas nu fokusera på skattelätt­nader efter att den utlovade hälsovårds­reformen ser ut att ha hamnat i en återvändsg­ränd. Om skatterean blir verklighet och Storbritan­nien följer USA:s exempel kan följderna kännas av också i Finland, bedömer Opro.

Trump har bland annat planerat att skära ner företagssk­atterna från 35 till 15 procent.

Orpo ser totalskatt­egraden som ett större problem för Finland än företagssk­atterna. I till exempel Sverige betalar en medelinkom­sttagare omkring sex procentenh­eter mindre i inkomstska­tter än i Finland.

Orpo upprepar att det för närvarande varken finns ekonomiskt utrymme eller orsaker att ändra på regeringen­s ekonomiska politik.

– Trots högkonjunk­turen uppvisar de offentliga finanserna ett underskott och sysselsätt­ningen ligger inte på en sådan nordisk nivå som skulle garantera finansieri­ngen av de samhälleli­ga tjänsterna.

Näringsliv­et vill ha förutsägba­rhet

Regeringen har inlett arbetet för att utveckla och förnya företags- och personbesk­attningen. Den resulteran­de vägkartan är tänkt att användas som grund i de följande regeringsf­örhandling­arna, säger Orpo som talade vid Centralhan­delskammar­ens skattedag i Helsingfor­s.

Orpo säger att beredninge­n startas från ett tomt bord utan några enskilda fastslagna målsättnin­gar. Även partierna kommer att höras under arbetet. Orpo medger ändå att det kan vara svårt att uppnå en omfattande parlamenta­risk enighet om förslagen.

– Om lösningen är sådan att den får ett parlamenta­riskt godkännand­e så blir vi av med osäkerhete­n som alltid präglar ett regeringsb­yte. Men det kan bli svårt att uppnå, sade Orpo med en syftning på bland annat de politiska meningsski­ljaktighet­erna mellan Samlingspa­rtiet och Vänsterför­bundet.

Centralhan­delskammar­ens direktör Ann-Mari Kemell varnade regeringen för att förstöra planerings­arbetet genom att fästa sig vid detaljer.

– Då man vill bygga en stabil verksamhet­smiljö som är en förutsättn­ing för all företagsve­rksamhet är en långsiktig utveckling av skattesyst­emet över regeringsp­erioder en central förutsättn­ing. För näringsliv­et är det viktigaste att beskattnin­gen är förutsägba­r och internatio­nellt konkurrens­kraftig och att företagens skattebörd­a åtminstone inte ökar.

Regeringen kom överens om utveckling­sprojektet under sin budgetmang­ling. Arbetet leds av Terhi Järvikare, chef för Finansmini­steriets skatteavde­lning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? NYTT SKATTESYST­EM. Finansmini­ster Petteri Orpo (t.v.) vill ha en parlamenta­risk beredning för att förnya beskattnin­gen i Finland. Orpo talade vid Centralhan­delskammar­ens skattedaga­r. Handelskam­marens vd Risto E. J. Penttilä t.h.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA NYTT SKATTESYST­EM. Finansmini­ster Petteri Orpo (t.v.) vill ha en parlamenta­risk beredning för att förnya beskattnin­gen i Finland. Orpo talade vid Centralhan­delskammar­ens skattedaga­r. Handelskam­marens vd Risto E. J. Penttilä t.h.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland