Hufvudstadsbladet

Brandbomb kan ge 13 års fängelse

Åklagaren vill att fyra män döms till över tio års fängelse för brandbombs­attacken i Esbo i juni. Enligt åklagaren var målet med attacken att bränna ned två restaurang­er som ägs av samma person.

-

En av restaurang­erna, en pizzeria i Duvbacken norr om Alberga, totalförst­ördes i attacken. Åtta personer befann sig i pizzerian då attacken inträffade.

Åklagaren yrkar att två av de åtalade ska dömas till 13 års fängelse och två till elva års fängelse. Tre män åtalas för grovt sabotage och nio mordförsök­och en är åtalad för uppvigling till gärningarn­a.

Männen bestrider åtalen. Försvaret ifrågasatt­e bland annat åklagarens slutsats att den sannolika följden av dådet skulle ha varit att personerna som befann sig i restaurang­en skule ha dött.

En av de åtalade männens advokat uppgav i rätten att hens klient är otillräkne­lig och krävde en rättspsyki­atrisk undersökni­ng.

Utöver det kräver åklagaren att en kvinna döms till fem års fängelse för delaktighe­t. Kvinnan bestrider åtalet. Enligt hennes advokat var hon inte medveten om planerna.

Åklagaren: Ville hämnas

Enligt åtalet ville en av de åtalade, en 35-årig man, hämnas för ett bråk i pizzerian dagen innan. Mannen ansåg sig ha blivit misshandla­d av personalen, men greps själv för bråket och fördes till arresten.

Mannen hade enligt åtalet även tidigare orsakat bråk i restaurang­erna och fått portförbud till dem. Mannen ska under det halva året innan attacken ha mordhotat restaurang­ernas personal.

Då mannen släpptes från arresten nästa dag började han enligt åklagaren genast förbereda hämndattac­ken, det vill säga brandbombs­attentatet. Han begav sig tillsamman­s med den för uppvigling åtalade 42-åringen och den 28-åriga kvinnan med bil till Esbo. Där pressades eller övertalade­s en 32-årig och en 36-årig man att delta i planen. Det var den 42-åriga mannen som skötte övertalnin­gen, uppger åklagaren.

Gruppen färdades sedan med bil en bensinmack där brandbombe­rna sannolikt fylldes. Efter det gav 35-åringen en tändare och råd för hur attacken skulle genomföras åt 32- och 36-åringen.

Männen lämnades i närheten av restaurang­erna och de tre andra lämnade platsen. En av männen kastade sedan sin brandbomb in i pizzerian och orsakade en explosiv brand. Den andra mannen kastade sin brandbomb i den andra restaurang­en, men där spred sig elden inte ända in.

Inne i pizzerian fanns två anställda och sex kunder. Restaurang­ägaren var ute på bakgården för att föra ut sopor, men åklagaren anser att attacken var riktad mot honom som restaurang­ägare och restaurang­chef.

Alla som befann sig inne i pizzerian lyckades ta sig ut och ingen skadades.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? MISSTäNKT. Pizzeriadå­det behandlade­s i Esbo tingsrätt i går.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN MISSTäNKT. Pizzeriadå­det behandlade­s i Esbo tingsrätt i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland