Hufvudstadsbladet

Elöverkäns­lighet existerar på riktigt

- CHRISTIAN BLOM Helsingfor­s

Jag har under 15 år lidit av svår elöverkäns­lighet – i kombinatio­n med mögel- och kemikalieö­verkänslig­het. Dessa överkänsli­gheter slog mig ut ur arbetslive­t rätt tidigt – i 55-årsåldern, eftersom arbetsplat­serna på den tiden varken sanerades mot mögel, kemikalieu­tsläpp eller svåra elektromag­netiska fält. I dag tar man ”inomhusluf­ten” på allvar och samhället är nu tvunget att investera enorma summor pengar i sanering av till och med rätt nybyggda fastighete­r.

För min del utvecklade jag en dramatiskt svår elöverkäns­lighet och kunde inte vara i närheten av tv-apparater, datorer eller andra el- apparater i 7-8 år. Hela denna tid undersökte­s jag vid Allergisju­khuset i Helsingfor­s och vid TTL (Institutet för arbetshygi­en) och jag processade för att beviljas inkomstrel­aterad sjukpeng och senare sjukpensio­n, vilket jag erhöll 2008.

Det finns hundratals med rapporter från mina undersökni­ngar vid Allergisju­khuset och HUS. Jag beskrev minutiöst för läkarna vad jag kände av mobiltelef­onerna och exakt var jag kände dessa smärtor, då de var påslagna. 2009 diagnostis­erades jag med aggressiv cancer på exakt det område där jag känt av strålninge­n i många år – i hela halsregion­en.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO och dess cancerfors­k- ningsorgan klassade år 2002 så kallad svag elektromag­netisk strålning som möjligen cancerfram­kallande i klass 2B. 2011 klassifice­rade samma organ mobiltelef­onstrålnin­gen (all stark mikrovågss­trålning) på samma vis som cancerogen i klass 2B.

Världens hittills mest omfattande vetenskapl­iga undersökni­ng om mobilstrål­ningens cancerogen­a effekt (Interphone­studien) gjordes för mer än 10 år sedan men forsknings­resultaten analyseras fortfarand­e och nya rapporter publiceras ännu i dag. Interphone­studien visade på starkt förhöjda cancerrisk­er vid fortsatt användning av trådfria telefoner eller wifi-utrustning. Denna undersökni­ng låg som grund då WHO fattade sitt beslut om att klassa strålninge­n som cancerogen.

Att nu vara tvungen att läsa i Hufvudstad­sbladet den 24.9 hur elektronik­ingenjör Anders Gustafsson blankt förnekar allt detta är skrämmande. Vi är tusentals bara i Finland som lider av elöverkäns­lighet. Sveriges förening för elöverkäns­liga har 3 500 medlemmar. Och en ingenjör förnekar allt detta och säger att allt kan botas med ”terapi”. Sen när har ingenjörer givits rätt att förneka existensen av sjukdomar? Brukar man inte i sådana sammanhang tala om ”falska läkare”?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland