Hufvudstadsbladet

Nya tag på Syros

- SöREN VIKTORSSON

Strax efter sju om morgonen går solen upp över Egeiska havet och jag har bästa tänkbara åskådarpla­ts från hotellträd­gården i den lilla byn Azolimnos på ön Syros. Värdinnan Giouli kommer ut med en kaffekanna samt två rostade smörgåsar – samma rutin varje morgon – och den nya dagen är ännu ett oskrivet ark.

Efter tio dygn i den lilla byn börjar jag anpassa mig till rytmen. Skriver en timme eller två på datorn och går sedan till kaféet invid badstrande­n och försöker läsa en smula nygrekiska.

Det går sisådär … för tankarna har en tendens att fladdra i väg åt helt andra håll och EU:s nya regler för roaming (när man utomlands lånar en annan operatörs nät) gör att jag till samma pris som i Finland kan upprätthål­la alla väsentliga vänkontakt­er.

Hotellvärd­en Dimitris har fått konstatera­t för högt blodsocker och dricker nu vatten när vi alla tre dinerar tillsamman­s. Han och Giouli går numera långa promenader var afton. Jag har svårt att avstå när en halvliter husets vin kostar sex euro, men eftersom jag lider av samma åkomma som värden börjar även jag om aftnarna ta små promenader utmed havsstrand­en.

En kväll åker vi in till hamnstaden Ermoupolis (Hermes stad) och går på värdparets favorittav­erna. Efter maten lånar jag en gitarr och drar spontant några låtar för matgästern­a.

En distingera­d gentleman kommer fram, presentera­r sig som pensionera­d avdelnings­direktör på Greklands nationalba­nk, och undrar om han som tack för underhålln­ingen får visa mig runt på ön i sin bil.

Jag tackar omgående ja, trots att jag inte känner till någon vetenskapl­ig undersökni­ng om hur blodvärden påverkas av att man färdas över berg på smala serpentinv­ägar och försöker begripa när chauffören sakkunnigt på grekiska redogör för eurozonens problem.

Men, det ska bli en strandprom­enad även i afton. Och i morgon kväll tar jag färjan till Patmos, där hotellet lär ha en simbassäng!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland