Hufvudstadsbladet

Våldtäkt eller inte?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Bröderna Harry och Jack Williams miniserie Liar handlar om ett av de kvistigast­e brottsfall som finns: en våldtäkt där ord står mot ord utan övriga bevis.

Det är en dejt mellan två skötsamma medborgare, en lärarinna och en kirurg, som går fel. Samma dag som högstadiel­äraren Laura Nielsons (Joanne Froggatt, Downton Abbey) pojkvän flyttar ut går hon på dejt med kirurgen Andrew Earlham (Ioan Gruffudd). Efteråt är de av olika åsikt om vad som hände. Hon beskyller honom för våldtäkt, han hävdar att sexet skedde frivilligt.

Seriens sex delar ägnar sig åt att reda ut vad som egentligen har hänt. Eller för att återkoppla till titeln: vem av dem som ljuger? Offrets förtvivlan övertygar samtidigt som hon blir allt mer instabil, liksom det är svårt att tro att den trevlige, sympatiske, snygge kirurgen skulle vara skyldig till det han anklagas för. Serien vänder ut och in på personerna­s personliga historia, sådant som påverkar deras trovärdigh­et, något som också sker främst offret i en våldtäktsu­tredning.

Serien utspelar sig i en liten, glåmig kuststad med intressant­a paddlingss­umpmarker där alla på något sätt är intrasslad­e med varandra. Lauras storasyste­r Katy Sutcliffe (Zoe Tapper) jobbar som narkosläka­re i Andrews operations­team. Och Andrews tonårsson Luke (Jamie Flatters) har Laura som lärare. Därtill är Lauras ex Tom Bailey (Warren Brown, Luther) polis och börjar nysta i fallet på egen hand, även om det redan är två andra poliser som utreder det. Ytterligar­e tillkommer förvecklin­gar som inte ska avslöjas här. Men så mycket kan sägas att serien tar till spektakulä­ra och smått såpiga grepp för att få fart på intrigen. Ändå vänder och vrider den på problemati­ken, skammen och skulden förknippad med ämnet, på ett inte alls ointressan­t sätt, och slutresult­atet är också stabil standardva­ra.

HBO Nordic publicerar

ett nytt avsnitt av serien måndagar klockan 23, det vill säga samma kväll som avsnitten sänds i brittiska ITV. Hittills har den sexdelade serien kommit halvvägs med tre delar ute.

Det man som tittare försöker lista ut är ju hur detta ska ros iland. Ämnets natur gör det inte lätt. Seriemakar­na vill knappast berätta en förutsägba­r historia om en kvinna som ljuger – eller för den delen en man som gör det. Gissningsv­is bjuder upplösning­en på en twist och hänger på något sätt samman med alla dessa krångliga bindningar mellan personerna i serien. Det kommer att bli en utmaning att knyta ihop detta på ett både överraskan­de och någorlunda trovärdigt sätt. HBO Nordic

 ?? FOTO: © TWO BROTHERS PICTURES & ALL3MEDIA INTERNATIO­NAL ?? VEM LJUGER? Ioan Gruffudd och Joanne Froggatt går på en dejt som slutar i bedrövelse för dem båda.
FOTO: © TWO BROTHERS PICTURES & ALL3MEDIA INTERNATIO­NAL VEM LJUGER? Ioan Gruffudd och Joanne Froggatt går på en dejt som slutar i bedrövelse för dem båda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland