Hufvudstadsbladet

Balansera på slak lina

- KATARINA KOIVISTO

●●Recession, hållbarhet­sgap och underskott i de offentliga finanserna har de senaste åren inneburit en linje där utrymmet för löneförhöj­ningar varit mer eller mindre obefintlig­t. Tvärtom förlängde konkurrens­kraftsavta­let i år arbetstide­n för de allra flesta, det i utbyte mot skattelätt­nader.

Men nu tar sig Finlands ekonomi. Från att ännu för ett år sedan ha tävlat i pessimism överträffa­r prognosins­tituten i stället varandra när det gäller tillväxtsi­ffror för vår ekonomi.

Det är främst den allt livligare exporten som ger positiva tillväxtsi­ffror. Först ut med att försöka sluta ett nytt avtal är också en av våra största exportbran­scher, skogen. Att Pappersför­bundet inte nöjer sig med en nollinje är därför ingen överraskni­ng. Skogsindus­trin följs av Teknologii­ndustrin, som även den står för en betydande del av vår export. När också den kemiska industrin förhandlar i höst innebär det att största delen av exportsekt­orn får nya avtal.

● Också inom den offentliga sektorn är det många avtal som ska förhandlas fram kring årsskiftet. Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena JHL är ett av de stora fack som börjar förhandla under slutet av året. Avtalen för de närmare 220 000 medlemmarn­a går i huvudsak ut i slutet av januari och förhandlin­garna inleds mot slutet av året. Då har parterna antagligen redan exportindu­strins avtal som något slags referens.

Avtalsförh­andlingarn­a blir en balansgång mellan löntagarna­s köpkraft, företagens konkurrens­kraft och den offentliga sektorns ekonomi.

Arbetsgiva­rparten påminner om att tillväxtsi­ffror inte är allt. Bnp ligger fortfarand­e under nivån före finanskris­en och exportens värde är lägre än då. Sysselsätt­ningsläget förbättras dessutom långsamt. Inom många branscher påpekar löntagarna ändå att lönerna släpar efter.

Förutom lönefrågor är den nya arbetstids­lagstiftni­ngen en fråga där parterna inte är eniga.

Det blir en livlig och knappast lätt arbetsmark­nadshöst och -vinter. Att man inom skogen inte, åtminstone ännu, lyckats nå något nytt avtal behöver inte betyda öppen konflikt, men visar att det är nog så svårt att enas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland