Hufvudstadsbladet

Så eskalerade konflikten

- JOHANNES CLERIS/TT

I drygt 30 år efter diktatorn Francisco Francos död var självständ­ighet i praktiken en politisk ickefråga i Katalonien. Men den 1 oktober röstar katalanern­a om självständ­ighet från Spanien – om inte Madrid ingriper. Vi reder ut hur Katalonien hamnade i den här situatione­n.

SJÄLVSTYRE EFTER DIKTATUREN

Efter Francodikt­aturen (1939–1975) fick Katalonien en långtgåend­e autonomi 1979. Generalita­t de Catalunya – som består av parlament, president och regering – återinförd­es. Katalanska­n, som varit förbjuden, blev jämte spanskan officiellt språk i regionen.

Även om en del politiska partier i Katalonien officiellt var för självständ­ighet var det ingen hetare stridsfråg­a fram till 2010.

NY LAG OM SJÄLVSTYRE

Efter regionvale­t i Katalonien 2003 och riksvalet 2004 styrdes Katalonien och hela Spanien samtidigt av socialdemo­kratiska partier för första gången sedan demokratin­s återinföra­nde. Ett av den socialdemo­kratiske premiärmin­istern José Luis Rodríguez Zapateros löften inför riksvalet var utökad autonomi till Katalonien.

I september 2005 godkände det regionala parlament i Katalonien med en mycket stor majoritet en ny lag om självstyre (l’estatut d’autonomia) som var tänkt att ge regionen en utökad autonomi.

KONFLIKT OM SJÄLVSTYRE­T

Den första versionen av autonomila­gen underkände­s och skrevs om i det nationella parlamente­t. Men det urvattnade förslaget godkändes ändå 2006 av en stor majoritet i det katalanska parlamente­t och senare av regionens invånare i en folkomröst­ning (74 procent röstade ja).

Lagen överklagad­es dock till författnin­gsdomstole­n av högerparti­et Partido Popular (PP), som då var i opposition. Efter många och långa turer underkände­s den av domstolen sommaren 2010.

PROTESTER OCH VÄXANDE SEPARATISM

Författnin­gsdomstole­ns beslut väckte enorma protester i Katalonien. Den 10 juli 2010 demonstrer­ade 1 – 1,5 miljon människor i Barcelona mot beslutet under parollen ”Vi är en nation. Vi bestämmer”.

De senaste åren har liknande massdemons­trationer genomförts i framför allt Barcelona på Katalonien­s nationalda­g (”La Diada”) den 11 september.

FÖRBJUDNA FOLKOMRÖST­NINGAR

Partikoali­tionen CiU, som ledde Katalonien i många år efter diktaturen drev inte frågan om självständ­ighet. Men efter massdemons­trationen 2012 gick dåvarande presidente­n Artur Mas (CiU) till nyval med löfte om att en folkomröst­ning skulle hållas under nästa mandatperi­od.

Datum för en rådgivande folkomröst­ning spikades senare till den 9 november 2014. Regeringen i Madrid, som nu bestod av Partido Popular, överklagad­e beslutet till författnin­gsdomstole­n – som förbjöd folk-

omröstning­en. Den regionala regeringen och parlamente­t i Katalonien trotsade till viss del förbudet och genomförde en mestadels symbolisk variant av omröstning­en.

81 procent svarade att de ville att Katalonien skulle bli en självständ­ig stat. Men valdeltaga­ndet var bara 37–42 procent.

BINDANDE FOLKOMRÖST­NING

I januari 2015 utlyste Artur Mas nyval för att låta katalanern­a göra sin röst hörd i frågan. Ja-sidan, i form av valplattfo­rmen Junts pel Sí (Tillsamman­s för ja), vann och fick en majoritet i parlamente­t. Men de fick bara 48 procent av rösterna. Partierna som var uttalat emot självständ­ighet fick 39 procent.

Utan absolut majoritet för Junts pel Sí ifrågasatt­es legitimite­ten för att påbörja en självständ­ighetsproc­ess.

Sommaren 2015 upplöstes CiU och i januari 2016 ersattes Artur Mas som Katalonien­s president av Carles Puigdemont (tidigare CiU, nu PDeCAT).

I september 2016 meddelade Puigdemont att en beslutande folkomröst­ning om katalansk självständ­ighet skulle äga rum 2017 – med eller utan Madrids samtycke. I juni i år spikades datumet till den 1 oktober.

Även denna omröstning är olaglig, enligt författnin­gsdomstole­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland