Hufvudstadsbladet

Framsteg om brexit – men inte nog

Vi gör framsteg, hävdar både EU och Storbritan­nien efter veckans runda av brexitöver­läggningar i Bryssel. Ändå återstår många veckor – eller till och med månader – innan parterna kan inleda diskussion­er om framtida relation.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Både brexitmini­stern David Davis och EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier låter mer hoppfulla än vanligt på sin presskonfe­rens efter den fjärde samtalsrun­dan om Storbritan­niens väntande utträde ur EU.

– Vi tar avgörande steg framåt. Det är sant att vi har olika åsikter, men med fortsatt arbete och kreativite­t är jag säker på att vi kommer vidare. Vi vill båda frodas, sida vid sida. Jag lämnar Bryssel med optimism, säger Davis, som anser att premiärmin­ister Theresa Mays tal i Florens i förra veckan öppnat upp det låsta läget.

– Premiärmin­isterns tal har skapat en ny dynamik i våra förhandlin­gar, konstatera­r även Barnier.

Inte tillräckli­gt

Men därifrån är det fortsatt långt kvar till det läge som parterna hade hoppats nå vid det här tillfället. Planen har varit att Barnier i lagom tid till EU-ledarnas toppmöte i Bryssel den 18–19 oktober ska kunna säga att ”tillräckli­ga framsteg” nåtts i de tyngsta så kallade skilsmässo­diskussion­erna: om medborgarn­as rättighete­r, den ekonomiska uppgörelse­n och gränsen mellan Irland och Nordirland. Men dit är det ännu en bra bit kvar. – Vi har haft en konstrukti­v vecka, ja. Men vi är ännu inte där för att nå tillräckli­ga framsteg. Fortsatt arbete krävs de följande veckorna och månaderna, säger Barnier.

Därmed ser det svårt ut för EUledarna att kunna besluta om att öppna upp redan nu för diskussion­er även om den framtida relationen mellan Storbritan­nien och EU. Hoppet om en snar lösning för det står nu till den femte förhandlin­gsrundan som inleds den 9 oktober.

Däremellan ska Theresa May hålla tal till sina partikamra­ter – i många fall med betydligt mer hårdför syn på EU än vad hon och hennes förhandlar­e har – på Konservati­va partiets konferens i Manchester på onsdag.

 ?? FOTO: AFP/
LEHTIKUVA/EMMANUEL DUNAND ?? HOPPFULLA? Brexitmini­stern David Davis och EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier säger att de tar avgörande steg framåt i förhandlin­garna.
FOTO: AFP/ LEHTIKUVA/EMMANUEL DUNAND HOPPFULLA? Brexitmini­stern David Davis och EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier säger att de tar avgörande steg framåt i förhandlin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland